Nekad davno prije, gutao sam ove anime ko budala, a onda sam ih prije koju godinu prestao gledati. Što zbog nedostatka vremena, što zbog činjenice da me svi noviji uradci, pa makar na prvu izgledali odlično – na kraju obično razočaraju. Ipak, nostalgija za tim vremenima je odradila svoje, pa sam se našao u situaciji u kojoj s guštom opet istražujem ovaj žanr. I tako su prve dvije stvari koje sam pogledao Ergo Proxy i Erased. I oduševljen sam.
Situacija sa Ergo Proxy-em je sljedeća. Mislim da ovaj anime u startu zbog svojeg ozbiljnijeg i mračnijeg stila, te odličnog protagonista kotira jako visoko. A onda na kraju svake epizode čuješ Radiohead, pa ocjena skoči još i više, a tek oni koji su skužili njegovu kompleksnu radnju prožetu psihološkim i filozofskim referencama (koju je povremeno jako teško pratiti), mogu razmišljati i o najvećim ocjenama za ovaj anime. Ja nisam jedan od takvih, ali svejedno Ergo Proxy mogu preporučiti kao anime koji pokazuje da anime najčešće nisu samo perverzni likovi sa velikim očima. Većina poznavatelja animea je ovo već odavno pogledala ili je barem čula za EP, a ostalima toplo preporučujem da barem daju šansu.
Što se tiče Erased-a, doslovno sam ga pogledao u jednom dahu, pa su neke očigledne mane koje ovaj anime ima, imale dosta manji utjecaj na moj ukupni dojam. Riječ je o animeu od 12 epizoda u kojem pratimo 29-godišnjeg Satorua koji može putovati kroz vrijeme u vidu sposobnosti koju on naziva Revival. Satoru se tako vraća 18 godina unazad, kako bi spriječio nemile događaje iz budućnosti, a koje su krenile nestancima njegovih školskih kolega dok je bio u osnovnoj školi. Na momente topao i nostalgičan, a često tužan i emotivan, Erased se bavi teškom tematikom koja je prikazana na dječački način, pa je njezin učinak još i jači.
Posebna preporuka ide za Solid Snake. Frende, slobodno baci oko na ovo. Pogotovo jer voliš Steins;Gate. Neću bogohuliti pa reći da Erased može konkurirati S;G-u, jer nije toliko dobar (S;G je puno razrađeniji anime, što je i razumljivo s obzirom da ima 24 naspram Erased-ovih 12 epizoda), ali zbog slične tematike i segmenta time travel-a, siguran sam da ćete i ti i buraz uživati. Pogotovo u prvih 4-5 epizoda koje su savršene.