Oke, došlo je vrijeme da i ja napišem nešto više o 2. sezoni. Odmah upozoravam da će ovaj post biti jako dugacak i pun spoilera, ali pokušat ću ih što više staviti u spoiler tagove.
Pisao sam kako je 2. sezona možda i nepotrebna, kako su samo trebali zatvoriti neke loose endove u 1. sezoni i kako je na tome trebalo ostati i bila bi savršena serija. Nakon odgledane druge sezone ne bih se žalio da je tako i bilo, ali moram priznat da mi je i u jednu ruku drago da su je napravili jer se dalo još štošta izvući iz nekih priča i Brian Yorkey, tvorac serije, je uspio u većini toga. Ne bih rekao da je 2. sezona na razini prve, ali je jako blizu i zasigurno je nadmašila očekivanja i već se sad radujem 3. sezoni (koja još nije najavljena, ali vjerujem da će ju uskoro najaviti jer je gledanost dobra, a i općenito ocjene se čine na kraju prilično solidne).
2. sezona se ovaj put bavi posljedicama Hannahinog samoubojstva, njezin slučaj odlazi na sud i izjave svjedoka u sudnici su veliki dio sezone oko kojeg se radnja vrti, a to donosi i neke flashbackove gdje doznajemo dosta novih stvari, ali i vidimo kako sve to utječe na učenike Liberty High-a i njihove odnose u sadašnjosti. Dok su audio kazete bile gimmick u 1. sezoni, to su sada Polaroidi, makar oni nisu imali toliko veliku ulogu kao kazete.
Radnja svakom novom epizodom postaje zanimljivija i napetija i svoj vrhunac dostiže u užasno kontroverznoj zadnjoj epizodi koja nam je zapravo dala više pitanja nego odgovora.
Sviđa mi što se serija nastavila baviti nekim problemima poput seksualnog/oružanog nasilja i nije se nimalo libila prikazati to na brutalan način. Razvoj likova je isto bio fantasičan i neke je odveo u smjeru u kojem nisam očekivao. Gluma je i dalje vrhunska, Kate Walsh kao Olivia Baker i dalje rastura, Dylan Minette kao Clay je predvodnik odličnog ansambla mladih glumaca. Da ne ispadne da je sve savršeno, neke nove stvari koje smo doznali su bile malo kondradiktorne onim iz 1. sezone. Makar zapravo i ne bih rekao kontradiktorne koliko neke stvari zapravo i nemaju skroz smisla, ali ništa previše što bi mi uništilo doživljaj.
Od likova su svakako najzanimljiviji bile priče Brycea i kako se nosi s onime što je napravio u 1. sezoni, samim time i Jessicina priča je zanimljiva, Zach postaje jako zanimljiv lik (kladim se da nitko nije očekivao onu stvar u 6. epizodi), Alex i njegov život nakon pokušaja samoubojstva, Justin kao novi član obitelji Jensen. No svakako najzanimljivi su bili Clay i Tyler, njihove priče su mi bile najintrigantnije. Bit će teških spoilera o njima dvojici. Clay kao prvo i nastavak njegova života. Iskreno, kemija između njega i Skye mi je bila baš bezveze i uopće mi nisu bili jedno za drugo i drago mi je da su se toga brzo riješili. No iznenadilo me kakav je Clay zapravo seronja postao, ali cijenim što se onoliko jako borio za pravdu i za Hannah. Očito je bilo koliko ju je volio da ponekad jednostavno nije vidio istinu i donosio je odluke koje i nisu imale toliko smisla, ali mi se digao u očima u zadnjoj sceni zbog onoga što je napravio za Tylera. Svakako me zanima što će s njime biti u 3. sezoni. Što se tiče Tylera, on nije svetac, ali zbog onog što mu se dogodilo u zadnjoj epizodi, ne može ti biti ne žao. Radio je i on greške, ali ono stvarno nije zaslužio i koliko god sam htio nakon silovanja da krene u masovno pucanje, takav kraj nije zapravo zaslužio (o tome još kasnije) i nadam se da će ga Tony i Clay nekako izvući i smisliti bolji način za osvetu. Cyrus je bio dobrodošla novost koji je dosta pomogao oblikovati Tylerov karakter.
Sad bih rekao i nešto o zadnjoj epizodi. Očekivao sam nešto važno da će se dogoditi, ali da će biti toliko kontroverzna i da će se toliko poigravat s tvojim osjećajima, pogotovo u zadnjih 10 minuta, e na to nisam bio spreman. Znam da će neki biti oduševljeni zadnjom epizodom, neki razočarani. Ja više težim onom prvom, ali imam toliko toga za ispričat o zadnoj epizodi da i to ide u spoiler. Iskreno, zadnja epizoda me lagano podsjeća na Lost, ovdje su likovi slavili Hannahin život i napokon se oprostili od nje, a nešto slično smo i doživjeli u Lostu, pogotovo zadnja scena s crkvom i odlaskom prema svjetlosti. No dobro, idemo mi do onih još važnijih stvari. Prvo ona brutalna scena sa silovanjem Tylera. Svašta sam vidio u filmovima i serijama i mislim da sam spreman na mnogo stvari, ali ovo me svejedno uspjelo iznenaditi. Stvarno nisam očekivao da će toliko pokazati. Znam da se neki ljudi žale da je scena prestrašna, brutalna, previše se vidi, ali iskreno mi je drago da su to napravili jer će to više ljude potaknut na raspravu i na rješenje tog problema o kojem se mnogi srame pričati. Vidjeti Tylera takvog, osramočenog i pretučenog, jednostavno ne možeš ne osjećati tugu, beznadnost, ali i ogroman bijes. Ne samo da Bryceu želim loše, nego sad još i više Montyu. I stvarno sam htio da ih Tyler ode pobiti, ali sam shvatio da taj kraj ne bi zaslužio. Vjerojatno bi pobio nedužnu djecu, krivci bi se izvukli, a njegov žrtva i život bi bili uzaludni. Tyleru stvarno želim da se oporavi i osveti Montyu na neki drugi način. Hoće li se uopće osvetiti i kako, to ostavljam scenaristu da nas iznenadi. Što se tiče samog plesa, ova scena te udari kao kamion:
http://www.youtube.com/watch?v=aw-c9_mUgCQ
Ja nisam mogao ne pustiti suzu, premoćno. I onda nakon toga Clay uspije spasiti život mnogima onim svojim moćnim govorom Tyleru objašnjavajući mu da će njegov pokolj biti uzaludan, brutalno
Što se tiče toga zašto sam siguran da će biti 3. sezone, ima mnogo stvari.
1. Gdje je Tony odveo Tylera i kako i hoće li ga uopće izvući?
2. Kako će Clay objasniit pušku?
3. Justin je postao dio obitelji Jensen, ali budalaš se i dalje drogira, kako će to utjecat na obitelj?
4. Što će dečko od Justinove mame, Seth, napraviti Justinu?
5. Bryce nekako mora platiti jel tako? Kao i Monty?
6. Chloe je trudna i sigurno to nisu tek tako izjavili ,nešto mora biti oko toga
7. Alex i Jesicca su kakti zajedno, ali opet se vratila Justinu, to bi mogao biti zanimljiv ljubavni trokut.
8. Porter je na putu iskupljena, što je s njim?
Stvarno ima još ima nekih važnih stvari kojima će se baviti 3. sezona, vjerujem.
Uf, ali sam se napisao, zadnjih 45 minuta ovo pišem. Ali morao sam se raspisati i napisati moje dojmove, toliko mi je draga serija :)