THE LEFTOVERS
Serija iz studija HBO koja je svoju premijeru doživjela 2014. na IMDb-u drži sasvim solidnih 7.9. Ono što želim naglastiti je da to nipošto ne smije biti mjerilo kvalitete ove serije. Serija je napravljena prema romanu Toma Perrotte te 1. sezona prati knjigu, dok je 2. sezona proizašla iz pera kreatora serije. Počet ću od odlične premise - 14. listopada 140 milijuna ljudi nestane u jednoj sekundi. Pratimo Kevina Garveya Jr., šefa policije u malom gradu Mapletonu točno tri godine nakon tzv. 'Odlaska'. Ovo nije serija koja pokušava doći do rješenja tog misterija, već je više serija koja se bavi životom ljudi nakon takvog događaja. Gledamo njihovo ponašanje, pratimo njihovo razmišljanje i na kraju, kako se nose s nečime što toliko mijenja život. Ukomponirana je odlično prikazana borba racionalnog i iracionalnog - religije i znanosti i na kraju ljudi protiv ljudi. Ova serija prikaz je ljudske prirode i toga kakvi smo. Nije lagana za pratiti jer nema puno 'light-hearted' trenutaka, no pruža nevjerojatan emotivan učinak, ispunjena je odličnim dijalozima i odličnom glumom gdje bih istaknuo Justina Therouxa i Christopher Ecclestonea. Prva polovica 1. sezone malo je klimava, točno se osjeti da pokušava stati na noge i ustabiliti se svojom radnjom i likovima. Ipak, nakon 5. epizode kreće rast koji ne prestaje sve do jednog od najboljih krajeva sezone koji sam pogledao. S obzirom da je riječ o HBO-u, nema restrikcija što se tiče vulgarnosti i nasilja. To je pametno iskorišteno pa time serija dobiva na realističnosti. Scene su popraćene jednom od najboljih glazbenih podloga koje sam čuo u serijama. Na kraju, smatram da postiže upravo ono što je cilj umjetnosti, a to je da potiče na razmišljanje. U gledatelju izaziva želju za razmišljanjem o postavljenim pitanjima i u tome leži čar ove serije.
Sve u svemu, ono što sam u ovoj zbrci htio reći je da je ovo stvarno odlična serija koja sigurno nije za svakoga, ali bi joj svatko trebao dati šansu jer spor razvoj radnje postepeno eskalira do nevjerojatno zadovoljavajućeg zaključka.