Bravo @Miro.
Ovo ce biti mali SPOILER: Jucer sam bas lutao mapom i zavrsim u nekoj sumi. Medjutim ne mogu nspredovati kroz nju jer me uvijek vrati na pocetak pa sam skuzio da moram ici odredjenim putem. Pratim ja smjer kako gori vatra na stupicima te odjedanput nema vise stupica. Kuda sada? Lutam opet, vrati me nekoliko puta na Checkpoint i onda naletim na baklju. Reko probati cu ju upaliti i osvjetliti malo okolinu, kad nakon sto sam to uradio skuzim da vatra, bas kao i na stupicima, gori u odredjenom smjeru. Pratim ja tako put koji mi baklja pokaziva, nisam siguran cak ni da je to ono sto moram ucinti, ali pokusavam. Na kraju je u toj sumi skrivena jos jedna, Korok Forest i nakon ulaza u nju i natpisa shvatim da je to ona ista suma iz Ocarina of Time i pojavi se osmjeh na mom licu. Medjutim nije kraj iznenadjenjima. Nakon sto sam usao pratio sam put prema velikom Deku Tree i ispred njega naletim na fucking Master Sword! Dodirnem ga, krene animacija iz proslosti sa Zeldom i Deku Tree mi kaze da bih izvukao legendarni mac iz postolja, moram biti dovoljno jak (tj imati dovoljno heart kontejnera). Na srecu imao sam, izvukao ga, krenula jos jedna animacija i zatim sam lutao po sumi i rjesavao shrines i sidequestove koje ti daju npc-evi.
Igra ti nikada nije pokazala, niti rekla da trebas ici tamo, da trebas rjesiti trial, da ces dobiti Master Sword i da ces tamo naletit na npc koji ti dalje moze povecavati inventory slots itd.
Sasvim slucajno, bas kao i 90% stvari u igri, covjek otkrije sam, lutajuci, pokusavajuci nesto novo. BotW je najbolja open world igra kao takva jer je shvatila sta igraci zele. Zelda je to zapravo vec jednom ucinila, sa prvom Zelda igrom, ali su u Nintendu zaspali i zaboravili kakva je ona bila te se odlucili na laksi, linearniji pristup. Medjutim kada je open world postao totalno jednolik, dosadan, isprazan, Nintendo se vratio u pravi trenutak da mu vrati staru slavu i spasi od kolotecine u koju je taj zanr upao. Na kraju smo dobili ovaj masterpis koji svako bice na Zemlji treba zaigrati.
Treba napomenuti da je Monolith Soft pomogao Nintendu u izgradnji open worlda. Jos jedan pokazatelj koliko je taj studio kvalitetan i bitan, no to mi mnogi fanovi vec znamo s obzirom da nam je isti dao najbolji jrpg svih vremena.