Odigrao ovo čudo pa imam izliku za revive teme.
Nakon cca 40h kampanje + većine odrađenih questova za companione, mogu reći da je prosječna metacritic ocjena od 72 zapravo i skroz realna.
Najsvjetlija točka igre je, smijem se sam sebi jer sam to prvo kritizirao, sam gameplay. Umjesto isfuranog cover based napucavanja, "B tim" BioWarea osmislio je fantastičnu gameplay formulu koju je glavni "A tim" samo iskopirao u Anthemu uz veću dozu vertikalnosti. Uz nekolicinu aktivnih skillova, napucavanje s mobovima je na trenutke baš prokleto zabavno, posebice kada se Andromeda igra s mišem i tipkovnicom u 60+ frejmova (veća razina preciznosti i responzivnosti). Za RPG igru i Frostbite amaterluk (o potonjem malo kasnije), hit detection je na mjestu i stvarno je dobar osjećaj kada se sa snajperom opali headshot uz bostani damage na komadu oružja kojeg sam si sam craftao uz neke boostove.
Priča me baš nije vukla - BW se i ovdje nije nikako snašao s kvazi open world dizajnom gdje se ubacilo kudikamo previše jednoličnog MMO-ish sadržaja da se popuni satnica. Previše nebitnih likova, užasno previše dosadnih suvislih razgovora i općenito grozan pacing u prvoj trećini igre gdje se čovjek stvarno mora tjerati da redovito pali igru. Sami likovi su OK - svjetlosnim godinama ispred svega što je npr Bethesda ikada osmislila, stoljećima iza onoga što je BW radio prije 10 godina. Antagonist je ispao kul tek na samom kraju - šteta jer bi u protivnom bilo mnogo zanimljivije pratiti glavni quest. Saren mi je ipak bio par koplja karizmatičniji. Općenito što se tiče likova i samog Rydera - bilo mi se teško naviknuti na novu ekipu nakon 3 ME igre. Jednostavno je drugačiji kontekst, premisa njihovog djelovanja te sama motivacija. Treba im čovjek dati više vremena, a na to jednostavno većina ljudi nije bila spremna. Na kraju mi je nekako drago da jesam jer da EA nije ubio ME, mislim da bi likovi s jednom ili dvije dodatne igre sjeli dobro kao i Shepardova ekipa.
I još samo kratak osvrt na tehnikalije - unatoč prilično zahtjevnoj igri, Andromeda baš izgleda prosječno (osim na prvom planetu kojeg je većina vidjela i koji je prodavao igru). Ne kužim u čemu je bio problem - u level dizajnerima, lošem artu, ekipi koja je modelirala objekte ili što već. Dok vidim kako izgledaju DICE-ovi naslovi, ovo je amaterluk na kvadrat. Kako sam igrao igru nakon što je odavno prošla cijela hajka oko animacija lica, sve je to meni izgledalo ok, ali se baš vidi da se ekipa jebeno mučila s tim engineom. Interijeri još nekako, no eksterijeri baš užas. UI je još veći užas - tko je to osmislio, dabogda u paklu dizajnirao sučelja cijelu vječnost. Užasno nepregledno, nepraktično, totalno neprilagođeno za PC kontrole.
Uglavnom, kada sve zbrojim i oduzmem, solidan RPG i tek prosječno Mass Effect iskustvo. Bilo je svega 2-3 misije za koje bi čovjek mogao reći "e to je ME kakvog sam čekao". BioWare je, kako je rekao Shtiri gore, ostao na mjestu, dok je konkurencija napredovala. Umjesto da se drže onog što najbolje znaju i to dalje postepeno nadograđuju (kao što npr to radi Rockstar ili Naughty Dog), preambiciozno su ušli u taj projekt da bi na kraju spašavali sve s igrom koja je još jedan copy-paste stare Kotor formule. Uz groznu implementaciju kvazi otvorenih levela, ubacivanje hrpe nepotrebnog filler sadržaja, totalno amatersko korištenje Frostbitea i općenito vidljiv manjak iskustva kada se treba sklepati poštena AAA igra.
Sada se konačno mogu posvetiti RDR-u 2 uz tugicu da je ovo vjerojatno zadnja Mass Effect igra koju sam odigrao.