Dobio sam priliku zaigrati Andromedu prije izlaska (hvala ljudini viper89 ) i dojam na koji je mene ostavila igra je u većoj mjeri suprotan od većine komentara koje vidim u ovoj temi.
Za sada sam dva i pol sata proveo u igri, a ostalo mi je još tri i pol. Stigao sam do Nexusa i uskoro se spremam zakoračiti na Eos. U ta dva sata se stvarno puno toga događa pa treba biti koncentriran kako bi se što bolje primijetile sve pozitivne, ali i negativne strane.
Krenut ću negativnim putem i prokomentirati par detalja koji su mi upali u oči. Prvo, spomenut ću ono što ljudi najviše kritiziraju, a to si animacije lica. U nekim trenucima su ispod razine koju igra developera ovog kalibra zahtjeva. Tu i tamo, radi gradnje napetosti, se dogodi da likovi pauziraju u govoru te bi u to trenutku trebala biti vidljiva ta neverbalna komunikacija s igračem, trenutak u kojem izraz lica prenosi sve emocije koje lik osjeti. No to zna biti problem kada umjesto lica imate drvo s rasponom emocija manjim od onih od Kristen Stewart. Dobra strana te situacije je ta što se to ne događa često, u većini slučajeva dijalog jako dobro funkcionira, a emocije se daju iščitati, stoga smatram da su animacije i dalje ispod razine koju smo očekivali, ali i dalje sasvim solidne te ne upadaju u oči kada je riječ o dijalogu.
Kada je o dijalozima riječ, tu i tamo se nađe nekakav cringey one-liner, ali velikom je većinom kvalitetno odrađen. Naravno, ti dijalozi su usko vezani i uz same glasovne glumce. Tu se, kao i prije, zna naći par bisera (direktor Tann ne znam jel živ uopće, a Margaery Tyrell zvuči malo ukočeno), ali ponovno, velika većina je odlično odrađena. To pogotovo vrijedi za našeg protagonista (Igrao sam s muškim Ryderom) koji zvuči puno prirodnije od Mark Meera te nekad podsjeća na Nolan Northa, pogotovo u trenucima izljeva sarkazma. Alec Ryder, otac blizanaca, me ugodno iznenadio ne samo glasovnom glumom, već i karakterizacijom.
Prolog me itekako zainteresirao za radnju te ima taj feel jedinice, a sama ideja istraživanja me neodoljivo podsjeća na Star Trek. Isto tako, moram pohvaliti razinu detalja na koju je Bioware pazio. Evo jedan primjer, prilikom stavljanja opreme na sebe, prije odlaska na prvi planet, kraj ormarića s opremom je bio datapad u kojem se opisuje način postupanja prema drugim vrstama prilikom prvog kontakta. Takvi detalji stvarno podižu imerziju na zavidnu razinu.
Nisam imao niti jedan glitch prilikom igranja, a same animacije tijela su odlične. Izgledaju realistično, pogotovo osjećaj kretanja Rydera koji ima težinu i osjeća se kao da kontroliramo lika od mesa, a ne lutku. Grafički je igra predivna. Pejzaž je predivan, šaren i raznolik i vuče na istraživanje. Jetpack tu puno pomaže, s time da mu je istraživanje jedna od dvije glavne uloge. Druga uloga je combat o kojem ću malo kasnije.
Vrtim igru na GTX 980 i i7-4790K, igra leti na ultra. FPS varira između 50 i 60, no ni u jednom trenutku mi nije smetalo. Još čekam kako će biti kada sletim na Eos i krenem istraživati Nomadom. U svakom slučaju, igra jako lijepo radi.
Combat me iznenadio. Prezabavan je i ne mogu ga se zasititi. Jetpack je novitet i pol. Ta dodatna vertikalnost razbija monotoniju običnog cover shootera i nudi hrpetinu mogućnosti za eliminaciju neprijatelja. Bojim se pomisliti što je sve tek moguće kada se otključaju dodatne sposobnosti. Oružja imaju težinu, pucanje je odlično odrađeno, a hit detection odlično radi.
Sami suborci su odlični. Liam mi se čini kao potencijalno odličan lik, dok je Cora solidno napisana te se nadam da će se razviti u vrlo pamtljivog lika. U samom dizajnu likova ne vidim nikakvih problema, mogu imati kratku kosu, ne imati kosu, imati afro frizuru, spock frizuru, svejedno mi je. Glavno da su likovi dobro okarakterizirani, a ovo što sam iskusio pokazuje da jesu i da Bioware i dalje zna što radi.
Sve u svemu, meni je ovih par sati ispunilo očekivanja i moje skromno mišljenje je da je pljuvanje po igri neopravdano. Da, ima svoje mušice, ali puno stvari se kritizira koje stvarno odlino funkcioniraju. Čini mi se da je dosta tih kritika stvarno neutemeljeno i više se zasniva na već prisutnom hejtu prema Biowareu koji se mogao vidjeti i tijekom marketinške kampanje za Andromedu.