Evo i moj prvi susret sa Halo serijalom iako sam igrao još davno na X360 Halo 4, kojeg nisam niti kužio niti se ne sjećam te sam samo klao! 🤣
U biti od frenda dobio za rođendan Halo: The Master Chief Collection i krenuli smo kronološki sa igranjem pošto koliko vidim Halo Reach ide prvi.
Halo Reach
U ovoj igri preuzimaš kontrolu nad pridošlicom pod kodnim imenom Noble Six koji sada u retrospektu dok pišem zvuči jebeno cool. Radnja se odvija na planetu Reach jer eto - Halo Reach jel, i glavni negativci ovdje su koliko sam uspio shvatiti religiozni zeloti Covenanti. Neću ulaziti previše u priču jer je meni pored impresivnog kombata največi adut. Igra mi se vrti u 2K i 120 FPS-a, no unatoč svim svojim tehničkim čarima remasteranja kroz cijelu kampanju koja me trajala nešto manje od 6h dosta pokazuje svoje bore. Ono što je mene najviše impresioniralo pored fantastične priče je kombat koji je izuzetno zabavan i na momente dosta izazovan. Igru sam igrao na Hard sa prijateljem u co-op i nije me sram priznati da su nas par puta dobro po guzi oprali.
Neprijatelja, iako je jedna kategorija zbilja ima puno s obzirom na sve tj. na godinu kad se to igralo. Oružja isto tako ima na pretek, od običnih pištolja, scout pušaka, RPG, LMG pa čak i turreta koji se mogu unmountati sa svoje pozicije. Naravno, svako oružje ima svoj handling, recoil i posebne načine gameplaya koji su savršeni za savladati protivnika, ili da protivnik savlada tebe. Kad smo već kod protivnika, AI je iznenađujuče pametani u dosta često situacija dobro zna "improvizirati". Imao sam jednu smješnu situaciju gdje sam sa neke litice neprijatelje gađao snajperom dok mi je kolega iša njih riješavati svojim stilom face to face. Tip je uzeo viljuškara i išao oh je zgazidti dok su oni kao u nekoj komediji ravno u sprotnom smjeru počeli trčatida ih ne zgazi. Halo Reach 1, Cyberpunk 2077 0!
Pored raznolikih neprijatelja i smješnih co-op situacija igra ima raskoš vozila za upotrijebiti. 4X4 je najčešća kategorija no tu isto tako spadaju Covenant vozila, pa čak i u nekim situacijama letjelice. Jako mi je bilo zabavno vidjeti kad se skupi 20-25 neprijatelja na mapi i krenu u napad, tu baš imaš dojam kao da si u pravoj pravcatoj brobi gdje zbog štoviše dosta dobrog AI borba zna postati jako zabavna a i kao što sam rekao dosta izazovna. Perkovi tj "power ups" su također veliki dio gameplay-a koji kao oružja imaju svoju posebnu svrhu u svojim posebnim uvjetima. Iako nisam baš previše bio oduševljen snjima, najdraži mi je bio jetpack i sprint. Da, u ovoj igri moraš imati perk sprintanja da bi mogao nešto što je u drugim igrama normalno.
Priča mi je krenula laganim tempom ali završila sa jebennim vatrometom. Likovi su iako malo zaboravljivi doista dobro napisani. Priča je odlična no fali možda malo bolja režija. Soundtrack na drugu ruku je na momente bio zbilja dobar iako ne znam da li je bio zbog tehničke ili dizajnerske strane ali desilo mi se u par navrata da je bio toliko glasan da si jedva čuo AI dok priča. Drugih tehničkih problema na svu sreću nisam imao tako da je to izuzetno pohvalno koliko je zapravo stara igra i na kakvom je HW-u bila namjenjena da se vrti.
Sve u svemu največi WOW efekt mi je dala činjenica da se radi o igri iz 2010 koja se tako dobro vrti, imao tako dobar gameplay, fantastičnu priči punu šokantnih i epskih trenutaka sa prekrasnim art-om!
Ako kojim slučajem posjedujete Xbox konzolu ili možda pak PC dovoljne snage da vrti ovu igru i željni ste malo "retro" gaminga, svakako preporučujem jer se sigurno nećete razočarati!
9/10