Raziel Da li neko od vas ima iskustva sa RAW (.ARW) formatima i njihovim konvertovanjem?Naime, radi se o jednoj stvari koja me jako nervira, a to je da kad otvorim RAW format preko nekog Photo View-era, on prikaže sliku onakva kakva jest, ali čim tu sliku malo ubližim da prikaže detalje, ili je Editiram preko PS CC-a, ona promijeni pojedine kontrast boje, i uopšte ne bude onako kakvo je prvobitno izgledalo.Evo par slika za primjer:Ovako mi sliku pokaže u ARW formatu kad je tek otvorim preko Photo View-eraA ovako kad je Editujem i konvertujem u JPG/PNG formatPrimjetite kako je koža postala crvenija i neprirodnija, nego što je to slučaj gore.Savjeti?
electronicus Neki programi nemaju nikakav color management (poput Photos programa na Win10), pa neće prikazivati boje potpuno ispravno kao što ih vidiš u programima za obradu fotografija. Osiguraj da sejvaš jpeg kao sRGB, te da su ti i programi i monitor također konfigurirani na njega. Ako sam u krivu, neka me netko ispravi. Ali, budući da koristiš Sony, preporučam ti da skineš Capture One Express, jer je on besplatan za sve Sony korisnike (dok se ostalima blokira nakon 30 dana) i tamo obrađuj sve RAW-ove. Super je jednostavan za korištenje. Opet malo 3D-a od mene. Napravio sam revolver. Imao bih još malo posla da ga želim optimizirati za igre, ali već sam ubijen s ovime, pa sam teksturirao i stavljam ga na pauzu.
revo Neki programi nemaju nikakav color management (poput Photos programa na Win10), pa neće prikazivati boje potpuno ispravno kao što ih vidiš u programima za obradu fotografija. Osiguraj da sejvaš jpeg kao sRGB, te da su ti i programi i monitor također konfigurirani na njega. Ako sam u krivu, neka me netko ispravi. Ali, budući da koristiš Sony, preporučam ti da skineš Capture One Express, jer je on besplatan za sve Sony korisnike (dok se ostalima blokira nakon 30 dana) i tamo obrađuj sve RAW-ove. Super je jednostavan za korištenje. Fotoaparat ubacuje jpg sliku niske rezolucije u raw file radi lakseg pregleda (zamisli kak bi sporo bilo da svaki put kad otvoris preko nekog preglednika raw file da ga on svaki put mora procesirat)Taj jpg je kao i jpg sa fotoaparata boje i sve ostalo( osim rezolucije) dok Adobe stavlja svoj camera profile na raw koji promjeni boje i kontrast no trebo bi moc odabrat onaj iz fotoaparata.Evo kak meni ponudi FUji profile i kad odaberem recimo Provia izgleda jednako kao i na fotoaparatu ProviaBtw. i ja koristim capture one i odlican je... preporucam :)
electronicus E vidiš, nisam za to znao. Ništa Adine, probaj i to ako možeš i nisi uspio s onim programima koje sam ti spomenuo. Možda ima negdje opcija za odabir kvalitete, ne znam, osobno ih ne koristim. Javi ako i dalje bude problema, možda će ostali znati više.Da, baš sam bio ugodno iznenađen s C1 prvi put kad sam ga upalio.
Raziel Naletio sam na redditu na jedan program koji se zove RawTherapee.Po ovome što vidim, jako je detaljan i zanimljiv program, a usto je i besplatan, pa ukoliko imate volju, give it a try.DL Link u Spoileruhttp://rawtherapee.com/downloads
revo Naletio sam na redditu na jedan program koji se zove RawTherapee.Po ovome što vidim, jako je detaljan i zanimljiv program, a usto je i besplatan, pa ukoliko imate volju, give it a try.DL Link u Spoileruhttp://rawtherapee.com/downloadsprobao sam i dost je dobar no neke stvari mi fale da bi presao na njega Tko je na linuxu nek proba i darktable
Raziel Treba mi jedan savjet vas stručnjaka.Možete li mi vi objasniti šta su Tele Conversion Lens-ovi, i kakva je njihova prednost/mana?Imam jednog frenda koji je dobio na poklon Sony-ev TC Lens X1.5, pa me ponudio da mi proda (jer je on ima Nikon), pa ne znam uopće šta je, i čemu bi to služilo..
revo pa ak stavis taj TC na recimo 200mm F2.8 objketiv dobijes 300mm f4.2 Nisam upucen u Sony TC, no na Fujiu samo određeni objekivi ga primaju tak da pitanje dal to tebi paše na tvoj objektiv i dal ti uopce treba
Raziel Kako vidim malo po netu, na ovaj moj minolta lens od constant f4 na 210 mm, ne bi baš izgledalo najbolje kad bi se to uduplalo.Nije da mi treba dodatni zoom iskreno, i onako mi je tripod trenutno prioritet za kupiti.Doduše i za ovo bi trebao tripod kao uslov da slike budu čišće pri najvećem zoomu.
revo u ovakvim situacijama moras malo pripazit na ekspoziciju (malo ti je pretamna slika ) i na whitebalance (zelenkasta koža)
Raziel Znaš kako kažu, ne gledaju sve oči isto.Originalna slika je u RAW formatu i nije uopšte ovakva, i igrao sam se sa filterima.Jer lik koji je na slici je sam zahtijevao tamniju sliku sa zelenkastim shadow fazonom zbog pozadine, tako da je ispalo kako je ispalo.
Dark_Indigo Znaš kako kažu, ne gledaju sve oči isto.Originalna slika je u RAW formatu i nije uopšte ovakva, i igrao sam se sa filterima.Jer lik koji je na slici je sam zahtijevao tamniju sliku sa zelenkastim shadow fazonom zbog pozadine, tako da je ispalo kako je ispalo.Ovo što je revo napisao...:) Tamniji filing se mogao postići na drugi način...:)
Raziel A dobro nisam pro kao vi što ste Imam kameru već jedva mjesec dana, a photošop učim polako.Ali mi je svejedno drago podijeliti onako neke slike s vama, bez obzira što znam da izgledaju jako amaterski spram vaših.Sebi za dušu.
Dark_Indigo A dobro nisam pro kao vi što ste Imam kameru već jedva mjesec dana, a photošop učim polako.Ali mi je svejedno drago podijeliti onako neke slike s vama, bez obzira što znam da izgledaju jako amaterski spram vaših.Sebi za dušu.Nema veze dali je netko pro ili ne...:) Pitaj slobodno ako te nešto o postprodukciji zanima i koristi Lightroom, a ne Photoshop...:)