Dobre si primjere sastavio. I pohvala za temu jer takvih nikad dosta.
Spomenuti ću neke koji nisu možda "mindfuck" u punom smislu riječi, ali nakon kojih sam imao više pitanja nego odgovora.
Werckmeister Harmonies
Ukratko, usred jednog malog sela pojavljuje se kamion u čijoj se prikolici nalazi mrtvi kit. Građani su isprovocirani ovom atrakcijom te izbija pobuna. Mi sve to pratimo iz perspektive mladog čovjeka koji pokušava razumjeti cjelokupnu situaciju. Koliko sam nešto čitao, tu ima dosta kritike mađarske vlade, tako da nije lako stranom gledatelju razumjeti sve slojeve filma, ali želio sam saznati više o tome kitu i njegovoj simbolici, o razlogu pobune te tko je zapravo Princ, odnosno mali patuljak koji je vlasnik tog cirkusa (moguće da sam neke stvari koje sam i pročitao zaboravio do sad, tako da ću ga trebati opet pogledati). Također, neki kadrovi ovoga filma su mi jedni od najpamtljivijih prizora ikad. Ona scena u kojoj mladić promatra kitovo oko mi se urezala u mozak.
https://www.youtube.com/watch?v=8YGdkxI0rU4
Hard to Be a God
Jedno od pitanja ovoga filma moglo bi biti što biste učinili da ste bog. Kako biste se odnosili prema ljudima i životu općenito? Posljednji film Alekseya Germana vodi nas na planet sličan našem, no ljudi na njemu su zapeli u srednjem vijeku. Priča se vrti oko grupe znanstvenika (u stvari, uglavnom oko jednog lika) koji su ovoj inferiornoj civilizaciji došli pomoći, no moraju se suzdržavati od nasilnih metoda. Da, zvuči zanimljivo, no većini gledatelja će takav loglajn biti i jedino zanimljivo u cijeloj priči, jer se film sastoji od gotovo 3 sata nepovezanih dijaloga koji imaju jako malo smisla. Bilo je govora da je razlog tome taj što je režiser preminuo prije dovršetka, pa je montažu preuzeo njegov sin, koji očigledno nije u potpunosti razumio materiju, ali i ovdje se spominje da jednostavno moraš biti Rus da bi shvatio kontekst ovoga filma, tako da je skoro bolje uopće ne obraćati pažnju na dijaloge već se samo prepustiti njegovoj atmosferi, koja je za mene i bila ono što me držalo do kraja. Ta prljavština, te grimase random seljaka koji prolaze kroz kadar i povremeno probiju četvrti zid gledanjem u kameru te općenita režija s dugim kadrovima ono je što me osvojilo. Time rečenim, skoro ništa nisam razumio u ovom filmu. To je ono što se spominjalo u temi "Zadnji filmovi" ovih dana - iako je Kurosawa rekao da bez dobrog scenarija nema dobrog filma, ja osobno imam neke omiljene filmove koji nemaju nikakav scenarij, ali koji su me oduševili svim ostalim elementima.
https://www.youtube.com/watch?v=11sMDQIgggA
Imam ih još, ali o drugima kasnije.