Ne valja situaciju uzimati previše k srcu zato što slijedi uzorak svih ljudskih djelatnosti u ekspanziji. Jedini razlog zbog kojeg su igre posebno na taj način pogođene je superintenzivan rast obrtaja novca. Tržište već deset godina raste tako da sruši sva predviđanja koja se postave prethodno periodu anticipacije. Filmu i nogometu je trebalo sto godina da dosegne milijarde, igrama tri i pol puta manje. To se sve skupa nekako mora održavati na životu, i taj hiperekspanzijom stvoren kolosal same developere tjera da ga nekako hrane, između ostalog, uvlačeći u sebe kordone ljudi najrazličitijih motiva.
Kao i svaka tehnika, i tehnika računalnih igara je dvosjekli mač. Jednom kada pomakneš granice nema natrag, nema natrag ne samo za igrače u procesu nego zbog novih koji dolaze i susreću se s višim standardom kao prvim standardom očekivanja. Ma da se radi o ne znam kakvoj igrivosti i priči, tehnički gledano ovo više ne smijem napraviti:

Jer nećemo dobro prihvatiti. A samo se treba sjetiti da nam je to u jednom trenutku bio vrhunac imerzije. Prije toga nam je vrhunac bio ovo:

A sada bismo fotorealizam. Čemu?
Ja recimo s ovime nikad nisam imao problem, dapače:

Tko se danas usudi ostaviti boxeve pune teksta i mašti igraču na volju? Tko će čitati i misliti o tome, zamišljati?
Tehnički zahtjevi na developera i developerske potrebe za tehničkim napretkom igara i jesu u dobroj mjeri rezultirali razvojem studija na timove od 200 ljudi, a što onda trebaš hraniti. Neke tehnike i njen stupanj primjene koji danas u igrama koriste ja već jedva razumijem, a nekad su mi meshevi bili savršeno jasni. Mislim da je jedna od većih majka zajeba forsiranje tehnike.
No treba uzeti u obzir i što smo mi sve pregazili od tamo devedesetih (neki i prije) naovamo. Možda nam je i skala malo previsoka. Sjećam se kakvo je ludilo nastalo oko Zone of Enders. Pa danas kada je igram... ustvari je igra prilično jednolična i ne naročito revolucionarna, a priča na mjestima prilično infantilna. Pa se pitam u čemu je stvar onda, a u čemu je danas? Volio bih iskusiti Skyrim bez da sam prije toga živio Morrowind. Siguran sam da bi on bio moj Morrowind. A to što je apsurdno plitak i siromašan spram Morrowinda, koga je to zapravo briga? Dobiti Morrowind za današnje standarde zahtijevalo bi 300 developera i 6 godina posla. Stvar je prvih iskustava i nametnutih kriterija.