tesko mi je ista pametno reci o izbjeglicama, jbg bio sam i sam izbjeglica u svedskoj i njemackoj. bio bih licemjer kad bih rekao da europa ne smije primati izbjeglice.
vec neko vrijeme zivim i radim 3/4 godine u okolici stuttgarta gdje nema toliki broj arapa medjutim i ono malo sto se vidi po cesti upada u oci i jasno je svakome da se nisu uklopili u drustvo unatoc tome sto su neki od njih rodjeni u njemackoj.
bratic mi zivi u tipicnom getu u frankfurtu gdje stanovnistvo cine svega 15% nijemaca a ostalo su stranci, u zgradi sve marokanci, posto sam neko vrijeme tamo duze boravio zbog posla morao sam svaku vecer sam prolaziti kroz kvart i moram reci da mi kao tada jedva punoljetnom muskarcu nije bilo svejedno prolaziti pokraj busnih stanica i kioska gdje su se razni bradati arapi skupljali. udjem u lidl tamo one zamotane ninje kojima se jedva oci vide. pa jedan kemal mustafa ataturk je u turskoj pocetkom 20 stoljeca zabranio feredzu a ovi 100g kasnije hodaju po europi u njima kao da je to dio naseg folklora. neki dan zena na sudu nece da ju skine, cijelo sudstvo izjebala jer eto to je njezino pravo. ma odjebi, idi nazad u alzir pa trazi svoja prava.
mada mislim da je vise problem nacije nego vjere. jer recimo turski i bosanski muslimani ne prave nista vise problema na zapadu od hrvata, poljaka, talijana ili grka. najgori su sjeveroafrikanci(tunis, alzir i maroko), oni ne jebu pet posto, pozivaju se na svoja prava, leze na racun drzave, apsolutno nemaju interesa da se asimiliraju vec suprotno, zele nametnuti svoje neke vrijednosti europljanima. uopce me nimalo ne cudi da najcesce danasnji teroristi dolaze iz tih drzava.
nazalost ne treba cuditi da se recimo u njemackoj a i u drugim europskim zemljama budi radikalna desnica(odnosno nacisti, jel), ljudi su nezadovoljni jer se strancima sve tolerira, placa im se socijala a oni se i dalje nece uklopiti. recimo stranka AfD je kao relativno nova stranka na regionalnim izborima rasturila, a nemaju apsolutno nikakav program, nemaju ni los gospodarski program nego ga uopce nemaju. njihovi glasaci samo znaju da su islamofobi i to je njima dovoljno. misljenja sam da se radi o trendu jer takva stranka osim huskanja nema nista za ponuditi ali mozda i nije toliko lose sto postoje barem kao pljuska vodecim politicarima da se vidi da je narod nezadovoljan i da je potreban nekakav zaokret.