Jel zna itko lucidno sanjat?
I ak da, kako to izgleda?
Događa mi se nešto slično već dugo vremena, ali nikada ne mogu sa sigurnošću utvrditi je li to stvaran lucidan san, ili je više poput ovoga što je Shooter spomenuo. Koliko ja znam, u jutarnjim satima se nađem u polusnu i na trenutak znam otvoriti oči te nakon toga postanem svjestan sna pa ostanem ležati da nastavim priču. Ja imam dojam da ga mogu kontrolirati, no u stvari, osjećaj je najbliži "daydreamingu", s razlikom u tome što mi se misli puno jasnije pretoče u vizuale, tj. sve izgleda puno stvarnije.
Kako bilo, i to zna biti poprilično nevjerojatno, do točke da mi bude strašno žao kada ga prekinem kad se potpuno probudim. Tijekom takvog sna nalazim se u drugom svijetu, ništa manje stvarnom od ovoga. U najmanju ruku, povede te na razmišljanje.
I jako puno ih se sjećam. Jedno kraće vrijeme vodio sam dnevnik o njima (ako želiš postići lucidnost, ovo je inače prvo pravilo), no to sam prekinuo. Zanimljivo mi je da, recimo, kod meditacije osoba obično slabije diše nego kod običnoga sna, a meni se to dogodilo par puta baš kad sam imao jedan od takvih "polu lucidnih" snova. Iskočio sam iz kreveta da udahnem zrak jer sam očito jedva disao. Malo sam se usrao kod toga, to moram priznati.
Ne znam koliko je to povezano s meditacijom. Mnogi vjerojatno neće to moći shvatiti ako nikada nisu iskusili ništa slično. Ja se ne čudim onim budistima koji pola života provedu meditirajući.
Uglavnom, vrijedi barem pokušati iskusiti "pravu" stvar, samo što su one paralize najveća prepreka (ja ih doduše nisam doživio).
A što se dogodi tijekom lucidnoga sna ili "astralne projekcije"? Pa puno tih priča ima po internetu pa pročitaj ako te zanima. Ukratko, dosta ljudi uvijek spominje taj osjećaj izlaska iz svoga tijela i prolaska kroz prozor ili zid sobe, te snažnu svjetlost koja se pojačava dok sve ne postane bijelo kao u ass creedu. Onda obično naiđu na neku poznatu osobu iz prošloga života koja im je sada jedan od "pratitelja/čuvara/kako god". Osobno mi je u taj dio teško povjerovati, ali nikad ne znaš.