Kao sto je Zontra rekao, ako ne prijavis prvi rok onda ovisi sve o tome kako se profesoru spadne i je li dobre volje pa da ti pricuva tu ocjenu do drugog roka, ali ce vecina profesora reci da je to jednako kao da si odbio ocjenu i da propada sve.
Općenito je to jedan od glavnih problema s našim školstvom. Praksa je previše neujednačena, tj. svaki profesor radi po svome. Em šta se tiče kriterija (koja pitanja, opseg gradiva, kvaliteta odgovora) pa i ta pravila tipa kad možeš odgovarat i pod kojim uvjetima, čuvanje ocjena. To je uglavnom određeno statutom fakulteta, ali ne ide svatko za tim. Neki nemaju nimalo fleksibilnosti, dok drugi skroz drukčije rade.
I na kraju znanje i težina gradiva budu sekundarni i sve ti se svedi na to koji će ti profesor naić. Tako ako ti se na roku pojavi neki kreten ka ovaj s kojim sam se ja borija cilu prošlu godinu, onda nije bitno koliko znaš ako on nije dobre volje. A nekim sretnicima koji pojma nemaju naiđe ovaj drugi pa prođu a jedva takli knjigu. I da se ideš nekome pritužit, samo ćeš na kraju sebi gore napravit jer će te i on i pola njegovih kolega uzet na zub. A njima neće nitko ništa napravit.
I tako nam na kraju pola stvari u državi funkcionira, šta je netko na višoj poziciji u bilo kakvoj hijerarhiji za njega zakon sve manje važi. Znam da je to realno svugdi tako, ali opet mislim da je to kod nas uglavnom izraženije nego u velikom broju drugih država. I ne vidim da ide nabolje.