Igram RDR 2 ovih dana nakon Andromede i kaj ja znam... EA je definitivno promašio fudbal s BioWareom. Kako Take Two ne traži Rockstar ili Sony Naughty Dog da naprave loot shooter!? Tu tvrtku kao da vodi hrpa totalnih morona.

Well, ignore my rant, move along.
Iskreno Rockstar se drzi svog zanra ko pijan plota i samo rade jednu te istu igru vec jako dugi niz godina(ne mislim doslovno jednu igru nego jedan te isti gameplay u razlicitim settingsima,GTA,RDR,Bully,L.A. Noire, May Payne je izuzetak), Naughty Dog radi PS exclusive igre koliko znam, zasto bi radili looter shooter igru samo za jednu konzolu,sumnjam da bi to bilo isplativo. Nastavak na to je to da ne trebaju radit looter shooter igru jer to trziste nije toliko aktualno kao recimo BR, s tim da bi morali podosta ulozit da naprave svijet i pricu koja bi bila zabavna.
Nastavak na sve to Rockstar trazi ljude za nenajavljeni projekt,a primjetio sam da ovdje ima toliko eksperta o igrama tako da bi bilo steta da se ne zaposlite tamo.
https://www.rockstargames.com/careers/openings
Ako ćeš se već tako postavljati kao da nitko od ljudi na forumu ništa ne zna, onda bi bilo dobro da provjeriš malo to što pišeš.
Prvo, L.A. Noire nije radio Rockstar, on je bio izdavač, a developer je zatvoreni Team Bondi.
Kad već govorimo o manjku raznolikosti kod Rockstarovih igara, idemo možda nabrojati više njihovih proizvoda. Spomenuo si Grand Theft Auto serijal koji ima dvije verzije, jedna je
top down 2D pristup kao što je Chinatown Wars koji je odlično prošao kod kritike, što se može vidjeti
ovdje. Nadalje, svi ostali nastavci koji su "tipični" Rockstar su također odlično prošli kod kritike.
Idemo na druge igre. Midnight Club je Rockstarov trkaći serijal, dakle upustili su se među arkadne utrke što je sasvim dobro prošlo. Štoviše, puno ljubitelja Rockstara priželjkuje novi nastavak Midnight Cluba.
Nekako si previdio Manhunt, serijal koji je imao naglasak na
stealth i koji, unatoč tome što je smješten u svijet Grand Theft Auta, ima posve drukčiji pristup
gameplayu.
Kako bi se izbjeglo pomalo očito pitanje: "Je, ako su takve face zašto onda takve igre više ne rade", usmjerio bih pažnju na
listu igara koje su izdali na kojoj se jasno može vidjeti koliko rjeđe izlaze njihove igre. Od standardne dvije ili tri igre godišnje sredinom prošlog desetljeća, došli su do perioda od jedne godišnje te sada do toga da ih nema nekoliko godina. Takvo što se lako može objasniti samim procesom izrade igara koji je postao puno kompleksniji dolaskom naprednije tehnologije.
Spomenuo si Naughty Dog i ekskluzive za PlayStation te tvrdiš da nema smisla raditi
looter shooter za jednu konzolu. Podatak od listopada prošle godine govori kako se prodalo 94.2 milijuna jedinica PlayStationa 4 (
Wikipedia kao izvor, slobodno pogledati reference pored broja prodanih primjeraka). Evo i broj prodanih primjeraka Uncharteda 4, PlayStation 4 ekskluzive,
nakon svega pola godine. S obzirom na impresivnu brojku, poprilično sam siguran da bi kvalitetan
looter shooter u produkciji Naughty Doga se itekako dobro prodao.
Ipak, možemo se složiti s jednom stvari.
Nastavak na to je to da ne trebaju radit looter shooter igru jer to trziste nije toliko aktualno kao recimo BR, s tim da bi morali podosta ulozit da naprave svijet i pricu koja bi bila zabavna.
To je nešto u što je i BioWare trebao uložiti, no sudeći po recenzijama, nije dobro prošlo. Također, koliko god smatram da je hejt prema Andromedi bio neopravdan, toliko mi je jasno da je igra u svakom slučaju razočarala, što znači da je BioWare već jedan propust imao, nešto što se Rockstaru i Naughty Dogu nije dogodilo. Ne želim reći da neće, no očito je da tvrtke pod EA-om ili ne ulažu dovoljno truda ili nemaju dovoljno slobode da rade svoj posao.
U svakom slučaju, možda je najjednostavnije ovako objasniti. BioWare je stručnjak za RPG-e te ako postoji još tog starog BioWarea u njemu, onda bi se trebao toga i držati. Nećeš staviti Cristiana Ronalda da igra centra u košarci, ako je vrhunsko krilo u nogometu.