„Vratio sam se živote, otjero sam dane sive, imaš li za mene još ljepote, vratio sam se opet među žive!“
Filmska recenzija | Split
Nisam gledao ni jedan Shyamalanov film, ali ovaj se čini kao dobar početak. Od prvog trailera me privlači, a pozitivne rece, uključujući i ovu samo me još više privlače.
Osobno preporučam prvo The Sixth Sense i Unbreakable, to su mu počeci i tu je počeo biti zvijezda. pa možda onda Split. Rekao bih ti da preskočiš sve loše filmove, ali možda i nije loše pogledati sva ta sranja da vidiš zašto je Shyamalan jednostavno Shyamalan.
Ali naravno, izostanak gledanja njegovih ostalih filmova nimalo ne umanjuje uživanje u ovom.
Hehe, nikad me nisu privlačili njegovi filmovi iz nekog razloga... bar dosad.
Nema šanse da trošim vrijeme na te univerzalno neprihvaćene filmove... bar ne sad... premalo je vremena za pogledat kvalitetne filmove, a di još škart.
The Sixth Sensea i Unbreakable se ne sjećam najbolje, ali Signs i The Village su mi vrlo dobri. I The Visit je isto ugodan za gledanje. Na ovo nisam previše nahajpan ali imam filing da će pozitivno iznenaditi. Ovaj review mi je kao konfirmacija da se neću razočarati.
Pogledah sinoć i u najvećem dijelu se slažem s recom. Nakon izvrsnog Šestog čula i dobrog Unbreakablea, katastrofalni Znakovi i osrednji Village su me bili poprilično razočarali pa sam bio odustao od Shayamalana.
Ovo me, pak, vrlo ugodno iznenadilo, pogotovo uzevši u obzir da sam o filmu imao minimalno informacija. McAvoy rasturio s promjenama osobnosti, ali i mlada Anya Taylor-Joy pokazuje izniman potencijal premda, realno, pokraj njega nema pravu priliku zasjati.
Gradacija napetosti je vrlo dobra i film uspješno drži interes do kraja, a svidjela mi se i frekventna uporaba krupnog plana zbog čega McAvoyeva gluma još više impresionira budući da sitne promjene u mimici njegova lica pri shiftanju između persona postaju vrlo uočljive.
Zamjerke bih uputio jedino malo prenaglašenom otklizavanju u domenu natprirodnog pri kraju, smatram da bi film bio efektniji da je ostao isključivo u psihološkoj sferi, no to je već stvar ukusa.
Fun fact za kraj - jučer sam se to sprdnuo ići pogledati s dvojicom frendova u 20, a film je u Branimircu počinjao u 20. Računali smo na 20 minuta foršpana i ugrabili valjda posljednje dostupne tri karte (ne računajući prvi red) na potpuno različitim krajevima dvorane pa smo u duhu filma i mi bili split. :)
Poslano sa mog SM-A510F koristeći Tapatalk
Danas sam pogledala film i svidio mi se. Bila sam spremna na klišeje u prikazu disocijativnog poremećaj identiteta i mislila da će psihotičnost biti u prvom planu, ali umjesto toga sam dobila slojevitu studiju jednog takvog slučaj. Od mene kao psihologinje ovaj film ima palac gore.
Ne slažem se da od Signs nadalje Shylaman ide samo dolje. Šesto čulo je dobro napravljen horor triler s obratom koji je bio taj publici relevantan faktor, ali u tom filmu zapravo ima malo sadržaja i netipičan je za Shyamalana. Nakon toga filma tek Shyalaman radi filmove kakve bi zapravo htio. Unbreakable je realistični superhero film odlične režije i polemičke prirode, u tom se filmu neki vrag događa s temom i elementima teme, tu se nešto ispituje i želi dočarati i ostaviti na razmišljanje. Signs je OK napravljen film koji opet razgovara o ljudskim fenomenima koji su Shyamalanovu interesu s početka karijere, ali svatko tko mrvicu uključi mozak teško može popratiti film bez da ne zakoluta očima na grozno rupičastu priču. No ta tri filma ispalio je u narativno i žanrovski sličnom stilu koji se bio dopao "publici", i onda dolazi The Village koji ne može sjesti bilo kome. I tu najednom počinje veliki problem sa Shyamalanom, osim što to nije bio problem s njim, nego s publikom. The Village je briljantno režiran, stilski bogat i narativno dubok film, a, izuzev dvije ritmički prilično zamorne scene, isto vrijedi za Lady in the Water, koja je toliko posebna, koliko se većini nije "svidjela". Osim toga, u Lady in the Water Shyamalan je preko implementacije jednog od likova neizravno izvrijeđao kritiku s kojom je već tada bio u ratu, što je doprinijelo srozavanju reputacije. Općenito, Shyamalan je napadnut iz razloga koji jedva da imaju veze s kvalitetom filmova, i prilično je bizarno da je radeći autentične filmove za receptivnu masu od heroja postao omražen bez izravnog pada kvalitete u filmovima. Sranje sa Shyamalanom počne se događati tek nakon Lady in the Water, kada izlaze grozomorni Airbender, stravičan Happening i potpuno katastrofalan After Earth, i onda više ni ja nisam znao što i zašto. Ali Shyamalan je sudjelovao u radu na filmu "Devil", što je bio prilično šjamalanovski film po svojoj izvedbi, a radio je i seriju Wayward Pines koja se dobro držala pola sezone, pa sam se nadao da će se ipak doći do nekih promjena. The Visit je režijski i idejno imao puno elemenata njegova izvorna pristupa, ali ga je opet PC ekipa iz čista mira napala zbog scena koje su kao debilne, iako ništa debilno nisam u njima vidio osim to da se usudio - i to posve nježno! - u jednoj sceni dotaknuti niza američkih tabooa. I nakon toga sasvim tiho dolazi Split koji je prema svim stilskim mjerilima tamo negdje između izlaska Unbreakable i i izlaska The Village.
Shyamalan:
1. Unbreakable
2. The Village
3. Lady in the Water
4. Split
5. Signs
6. Sixth Sense
7. Visit
8. ostalo