Završio PoE II nakon 79h. Odigrao sam sve osim jednog questa za kompanjone i praktički sve questove od dvije frakcije, kao i manje više sve ostalo što je iskočilo kroz igru, a da nije uključivalo bounty questove na moru. Vratit ću se da obavim još neke questove koje bih možda mogao i riješiti, tako da sve zbrojeno igra zapravo ima jako dobar replay value, pogotovo ako netko želi odigrati baš sve.
Pa ipak, nije sve tako bajno. Pomorske bitke i općenito dio s menadžmentom broda mi nije baš sjeo najbolje. Zahtijeva veliku investiciju igrača, što vremenski, što sam cijenom unutar igre, dok nisam siguran koliko zapravo vraća natrag. Jer iskusna posada košta, dobra oprema također, dok o cijenama brodova nema ni smisla razglabati, niti su isti dostupni do samog kraja igre kada igrač već ima dovoljno novca. Ali čak i tada sam radije ulagao isti u bolju opremu i nadogradnje oružja. Makar igra sama po sebi nije teška, to mi je itekako imalo više smisla, pa na svu sreću pomorske borbe su zapravo najvećim dijelom opcionalne.
Druga stvar je da questovi kompanjona i nisu odveć oduševljavajući. Nako prvog PoE očekivao sam nešto više, ali uglavnom su isti i dalje kratki i uglavnom su fetch prirode u smislu da je dovoljno otići do neke lokacije i triggerati razgovor ili događaj. Razgovori sami po sebi to nadoknade, ali i dalje imam osjećaj da je slojevitost likova mogla biti i veća. Srećom humora i bantera uvijek ima, pa uz sinkronizaciju svih dijaloga ipak ima dovoljno "materijala".
I zadnje, nisam još načisto koliku zapravo ulogu ima igrač u samom završetku. Moram još loadati da vidim imamo li kontrolu u onome što se dogodi na samom kraju, ali malo mi je gorak okus u ustima jer ovo djeluje kao igra u kojoj je Obsidian već zacrtao što će se na kraju dogoditi kako bi na kraju svi skupa tražili i treći nastavak. A to je nešto što ne volim vidjeti u otvorenom RPG-u. Kažem, nisam siguran je li to doista slučaj, pa neka se ovo uzme s rezervom.
Inače, prezentacija je odlična, glazba i dalje jako dobra, hvalim otvorenost i bogato dizajniran svijet te garanatuanski dojam koji ostavlja (što je nekad i loše za one kojima se ne da istraživati), sporedni likovi su uglavnom dobro dizajnirani iako ne i odveć pamtljivi ili karizmatični dok je borba više-manje jednaka kao u prvom dijelu, samo s kudikamo boljim animacijama i efektima. Naravno, hvala bogu pa su AI skripte ovdje od samog početka.
Sveukupno 8/10 od mene, za 1 manje od prethodnika koji mi ipak djeluje upečatljivije i atmosferičnije. Nastavak je zapravo ispunio većinu očekivanja i zapravo je popravio i doradio dosta toga, tako da je i dalje sjajan CRPG koji se može bezrezervno preporučiti.