Flipper
Koji ti je bio prvi FF?
Inace, jos jedan veteran ovdje i meni bas pase ovakav pristup. Znam da sam u pocetku cendrao ali realno kada je FFXV inicijalno najavljen kao Versus znali smo sto nam spremaju, kakav ce biti gameplay, kako ce likovi biti dizajnirani (fizicki). Nikome to tada nije smetalo ali eto, kada je igra postala broj XV odjednom su je svi poceli pljuvati.
Vecina negativnih komentara proizlazi iz cinjenice da nema Sakaguchi-a i Uemetsu-a a na one komentare "FF je mrtav od X" se vise niti ne osvrcem jer su u najmanju ruku pretjerani. Shimomura je i vise nego kompetentna skladati za FF i stvarno je nakon godina rada to i zasluzila. Nomura (a sada Tabata) nisu od jucer i znaju svoj posao sto su i ovime dokazali.
Sjecam se kako je docekan FFXII i koliko je negativnih komentara pokupio a najveci broj se odnosio na, smijesno, cinjenicu da nitko nikoga nije zbario ( ).
FF je odavno poceo evoluirati i uvijek nam je nudio novo iskustvo. Dok su se PS1 nastavci temeljili na istom principu ( ATB, random encounteri, borba na odvojenom terenu) sa FFX se to pocelo mijenjati a svojevrsni klimaks promjene dozivio s dvanaestim nastavkom (zbog cega je, opet, docekan na noz). FFXIII je bio dobar pokusaj povratka na standardni (barem donekle) ATB sustav ali ocekivati da ce nam servirati nesto slicno stvarno je smijesno. Pogotovo kada se sjetimo kako je Versus najavljen.
Druga stvar koju sam procitao i koja me nazvicirala su napisi "FF treba reboot." Kako rebootati nesto sto se reboota svakim novim nastavkom? Eventualno kada bi presli na full western pristup dizajnu ali, ljudi moji, necemo pretjerivati. Zna se da je FF najsnazniji (usprkos kritikama) simbol JRPG-a, a uostalom, nije da je akcijski pristup iskljucivo vezan za zapadnjacke RPG-e (sjetimo se samo Kingom Hearts, Alundre ili pak Legend of Mana).
Sljedece, "Likovi su gay. Noctis je emo. Glas mu je dubok i nis mi se ne svida. E da, i Summoni su gay (iako ih jos nismo niti vidjeli)"
Likovi nisu gay, bez obzira kako bili dizajnirani nisu gay. Znate onu "Odijelo ne cini covjeka" pa tako niti ne cini loseg lika u video igrici. Ne sjecam se da su likovi iz FF-a ikad bili nesto odvec muzevni (izuzev Bascha koji je pravi macho) pa mi ovo stvarno nikad nije palo na pamet. Pa sjetite se pobogu odvratnog Tidusa.
Noctis nije emo, nikada nije niti pokazivao znakove da bi mogao biti. Stovise, po do sada videnom Noctisa realno zaboli Cactuar za Lucis i za sve ono sto mu je palo na pleca te sam stekao dojam da bi rade popio koji Potion (ili pak Hi-Potion) sa svojom ekipom u nekoj lokalnoj Insomijskoj Potionarnici nego lutao svijetom u nadi da spasi ostatke svoga kraljevstva. Kako ce na kraju ispasti, moramo vidjeti ali krece u jako dobrom smjeru.
SE se opekao s XIII i vidim da su ovog puta mnogo toga uzeli u obzir. Sadrzaja ne manjka, likovi se cine full zanimljivi, svijet je velik, Shimomura pise soundtrack, imaju Florence, art je predivan, borba atraktivna... sve 5.
I onda dode ekipa i kaze da je lose to kaj se auto pretvara u letjelicu... Pa ko tu kome priziva 10 000 Needlesa!?
Sorry na ogromnom postu... Morao sam to izbacit iz sebe. Idem se jos malo hajpat.
:)