Brijem da je Kojima već odavno brijao na open world ili barem na tako veća područja samo su ga tehnička ograničenja kočila. Sjeti se samo boss fighta s The Endom iz MGS-a 3, fight se odvijao između više loading screenova lol.
Problem nije gameplay, koji je zbilja opširan i vrhunski, već sve ostalo. Generična struktura valjda 80% main storya (spasi random taoca, extractaj random generala itd.) koje treba za otključavanje daljne "priče" u Act 2 ponavljati lol, neinovativni i totalno rijetki boss fightovi, gotovo nepostojeća priča (u MGS serijalu, looool), promjena voice actor ekipe, David Hayter kao Snake je jednostavno postao preikonska glasčina da bi se zamjenio s mutavim Sutherlandom, to je već kategorija za sebe kao što su Michael Ironside kao Sam Fisher, David Bateson kao Agent 47 i slične face. Uglavnom su svi MGS trademarkovi nepostojeći. Jebeno mi je kako newcomeri u MGS poput Angry Joe-a s PP briju joj vidim sad zašto su svi fanovi tog serijala, a igra nema M od MGS-a.
Nije ni igra ko igra baš toliko briljantna, misije su dosadne ko proljev i previše se backtracka po jedno te istim lokacijama. Spašava je samo raznovrsnost i sloboda gameplaya što je valjda i jedina stvar što me držala ne odustanem par sati. Nakon toliko godina čekanja, totalno razočarenje od igre.