Nexus, u pravu si. Donekle...
Kao predgovor, moram napomenuti da sam PS+ kupio dvaput. Odmah na launchu PS4, jer su me privukli povijesno dobrim igrama i potrebom za online igranjem. Kad je to isteklo, nisam htio obnoviti jer sam "besplatne" igre smatrao lošim i bilo mi je neisplativo zbog njih davati novac. (Online skoro nisam ni zaigrao u godinu dana).
Drugi put ovog proljeća kad sam htio nastaviti igrati Destiny. Pri izlasku Destinyja mi je još vrijedila ona prva pretplata.
Pretplata mi ističe krajem travnja, a kako nigdje na horizontu nema igre koju bih igrao online, nema teoretske šanse da nastavim davati novce za indie tombolu. Bolje za $50 kupiti dvije igre po mojem izboru na nekom popustu.
Ovo je moja filozofija:
- 6 godina sam redovito plaćao Gold na XBoxu. Nikad nisam dobio niti jednu igru gratis (sve do E3 2013, ali tada je moj X360 bio na kraju svoje karijere, čekao se PS4, a i igre su bile kriminalne tipa Crackdown iz 1748. godine), ali nisam ih ni očekivao niti tražio. Meni je bilo sasvim normalno plaćati za igranje online, nikad nisam smatrao da je to neka pljačka ili slično.
- PS+ je svoj "brand" stvorio na "besplatnim" AAA igrama, jer je to bio jedini razlog da se ljudi pretplate. Nije bilo puno pretplatnika, ali su igre bile velikom većinom vrlo dobre i relativno nove.
- Naravno, bazirano na tom prošlom iskustvu, bilo je za očekivati da će se PS+ ponuda nastaviti tim tempom. Međutim, ogroman skok pretplatnika zbog online igranja im je pokazao da je velika većina spremna platiti online igranje, a vrlo mali broj ima PS+ zbog igara. I da smanjenje kvalitete neće puno utjecati na broj pretplatnika.
- Pa su onda zato i počeli nuditi jefinije igre, ali ni to ne bi bio problem, jer (slažem se tu a PS2Masterom) ukusi se razlikuju i uvijek se nađe nešto za nekoga.
- Ali ne govorim o tome, o ukusu i izboru igara i žanrova (makar mene ne privlače i niti ih ne skidam), nego o tome da su onda počei davati i potpuno loše, nekvalitetne igre.
Kao Ether One - koji je izišao polomljen, zakrpan par puta bez uspjeha, da bi nakon par mjeseci svi od te igre digli ruke. Dobio sam igru (ironično, jednu od rijetkih koja me zanimala) kojoj se brišu save fileovi, koja se ugasi neočekivano, koju sam morao triput instalirati jer je nisam mogao pokrenuti, i opet počinjati ispočetka. Odustao sam. Eto to je bila besplatna igra.
Sad ova - ispodprosječna po svemu, pa tako i po ocjenama, čitajući sam zaključio da je to površna igra koja ne zaslužuje biti u ponudi.
E pa zato mislim da je potrebno da se ljudi malo pobune. A ne da svaku pojedinu igru brane kao da je njihova vlastita kreacija. Jer ćemo nastaviti dobijati takve igre, slomljene i površne.