Sterlok razlika u cijeni je 100 eura
Za AMD gledaš cijene na raznoraznim akcijama, a za Nevidiju gledaš MSRP.
Siguran sam da ako ti se ne žuri, možeš naći RTX 4070 za 550 eura.
RT i PT osvjetljenje u igrama je generacijski skok. Vrlo primjetan i praktički jedina stvar koja moderne igre čini modernima. Naravno uz loadtime i data streaming, ali to nije do grafičke.
Meni je skroz ok da tebi RT nije bitan i da ćeš odabrati ugasiti ga za više FPSa, ali ne možemo pričati o uloženo/dobiveno, ako s jedne strane imamo next gen, a s druge last-gen.
O kolko god FPSa pričali, grafička je tu da igre, uz to što se vrte dobro također izgledaju najljepše što mogu.
I dok je prije bilo praktički nemoguće obraniti niži FPS u korist grafičkog izgleda, sad pričamo o revolucionarnoj tehnologiji koja igrama prvi put daje privid života jer je osvjetljenje realno simulirano, a osvjetljenje je daleko najbitnija stavka u izgledu igara.
I dok su se nekad skokovi u kvaliteti grafike događali zbog dizanja rezolucije tekstura, povećavanjem broja poligona ili post processing efektima, već dvije generacije unatrag vidimo upravo skokove zbog unaprijeđenja simulacije osvjetljenja.
Assassin's Creed Unity je prošlu generaciju bio sami vrhunac kaj se tiče kvalitetno korištenja osvjetljenja i to se vidi. Sad imamo kompletno novu razinu koja dozvoljava da se takvo osvjetljenje koje je nekad moralo biti baked in, realno simulira čak na globalnoj razini, a simultano dobivamo i savršene sjene, ambient occlusion i refleksije u refleksijama kao i refleksije od jereflektivnih objekata i površina. Nešto što je GPUe dosta mučilo prije i još uvijek muči kod izostanka RTa sada obavlja jedno rješenje i obavlja to maksimalno realistično i bez ljudskog faktora i aproksimacije.
Pobogu dragi prije par mjeseci je Path Tracing djelovao kao nešto što za 10 godina nećemo vidjet u realnoj upotrebi i sad mi ovi genijalci iz Remedya naprave igru koju vrtim sa Path Tracingom uz solidnih 40-50 FPSa na tri godine staroj grafi i izgleda kao ništa kaj sam igrao do sad. I to igram na Low RT i PT postavkama!
Ok, Cyberpunk je više fast paced i razumijem ako je nekome prioritet da igra klizi, al nitko te je sprečava da ugasiš RT na Nevidiji. Ok, umjesto 136 imaš 132 FPSa, ali bar možeš upalit RT u nekoj drugoj igri i divit se vizualima u igrivom stanju, a ne da ti performanse tankaju u dno.
Tak da Nevidija daje više u odnosu na to kolko ju platiš. Na rasterizaciji gubiš jednoznamenkasti broj FPSa u odnosu na AMD, ali u RTu je razlika igrivo/neigrivo i tu nema uopće mjesta za raspravu.
stitrek Ne gleda se samo jedan segment kod usporedbe za ulozeno/dobiveno, U entry i medium karticama je Amd sasvim solidan sa ponudom i performansama, e da zaboravih tu je i Afmf za sve dx11-12 igre na driver osnovi za Rdna 2 i 3😁
Nitko danas ne kupuje entry level kartice.
Da pojednostavnim kaj sam gore napisao:
U mid segmentu Nvidia mete pod sa AMDom s obzirom da možeš komotno igrat sa RTom, a AMD kašljucne frejm svako malo kad upališ RT. A cijene su tu negdje.