Meni je s tom rečenicom potpuno pala u očima i uopće me nije bilo briga kako će završiti njena priča, u kontekstu to definitivno nije bila nikakva ironija/sarkazam/šala/zahvala nego samo "degradiranje" Geralta na "običnog" witchera (ako ju pitaš "Zašto mi to nisi ranije rekla" i nastaviš sa razgovorom kako "treba" onda ti ona kaže "Možda sam ti trebala reći, možda bi čak i razumio."). I tako se prema Geraltu ponaša u takozvanom "najboljem endingu" lmao.
Nije to nikakvo degradiranje, jer kroz cijelu igru Geralt se predstavlja i osjeća kao običan witcher. Njegova profesija, njegova osobnost i njegov život. Kroz očinski odnos sa Ciri uvijek ga je vukao nagon da je zaštiti, da je usmjeri kad nezna dalje i da joj bude podrška kada pogriješi. To su snažne emocije za nekoga tko je lišen istih.. I nakon te rečenice Geralt po prvi puta shvaća zapravo da Ciri nije mala djevojčica, već odrasla žena koja posjeduje moći teško razumljive nekome tko ih nije iskusio i tko nezna zapravo kako je to pripremati se cijeli život za taj jedan trenutak. Kroz tu rečenicu zaokružuje se njihov odnos i igrač koji nije upoznat sa witcher svijetom shvaća da su witcheri i stvoreni kao alat za postizanje krajnjih ciljeva, a stvarna heroina trećeg nastavka je Ciri.
Neznam, meni to nema smisla. Shvaćam da se Geralt predstavlja "samo" kao Witcher, no on nije običan. Čim netko čuje njegovo ime, odma ide The White Wolf, Buther of Blaviken, King Slayer itd. Moj Geralt je sudjelovao u civilnim ratovima, rušio cijele kriminalne mreže, borio se protiv Eredina 1 na 1 i pobjedio, jednog kralja je štitio,a sudjelovao u ubojstvu dva, spašavao je stotine života, a utjecao na milijune, ubijao je bezbrojna čudovišta, prešao pola svijeta da bi pronašao svoju "kćer"...svaki put kada bi neko sa velike pozicije nešto trebao, uvijek bi njega zvali. Bio to "Emperor of Nilfgaard" ili kralj Henselt.
Bilo mi je jako čudno kada je ona to izrekla, ide mi baš protiv njenog karaktera i potpuno je netočno IMO, da sam imao opciju, odbrusio bi joj žešće.
No, opet, nisam neki megafan, nisam čitao knjige niti neke druge priče o Geraltu, tako da je moguće da meni nedostaje dosta konteksta.
Osobno mislim da su se pisci zeznuli oko par stvari i da je cijeli problem počeo sa amnezijom, no nedamise previše pisati sada.
No da je samo to problem s krajem to bi bilo u redu, nego meni nije jasno zašto su oni u posljednih 5 minuta vratili "The White Frost". Koliko se ja sjećam, u W1 su utemeljili da se to nemože zaustaviti, čak i u W3 se javlja Alvin koji također ima tu krv i on isto kaže da to nije mogao zaustaviti. Ima mi puno nelogičnosti tu, poput:
1. Zašto njoj treba taj toranj da bi se teleportirala tamo? Šta nemože to napraviti kad god hoće?
2. Ako je znala da je TWF glavni problem, zašto to nije ranije sprječila? Koliko ja razumijem, to bi maknulo i Eredina s nje, jer on želi Cirinu moć da bi spasio svoje ljude, zar ne? Šta nebi onda spasila i stotine života koji su oduzeti dok je ona bježala preko cijelog svijeta?
3. Kako je ona to točno "sprječila"? Čuo sam jednu usporedbu da je "zatvorila vrata frižidera", ali osim te usporedbe, detalja baš nema puno.
Ali mogu reći da sam još uvijek nevjerojatno uzbuđen za ekspanzije, nadam se da ćemo vidjeti Iorvetha i Shani :)