Evo ga,zavrsio igru! Steam kaze 81h. Nakon 2 odustajanja skoro, viper89 me pogurao kad mi je reko da se moze odigrati samo storyline a kad sam krenuo Chono me usmjerio malo dok nisam pohvatao one osnove koje su mi bile dovoljne za bezbolan prelazak.Nisam rjesio sve upitnike i neke questove jer me pri kraju povukao main quest i dobio sam vjerojatno najgori zavrsetak,ali nema veze,ovo ostale endinge cu pogledat na youtubeu.Bitno mi je da sam dozivio i odigrao ovu igru.Malo me mucila kisa koja mi je bila prisutna sigurno nekih 75% igre.Dali je bug ili sta,nemam pojma ali zgadila mi se.Kroz igru sam doslovno hodao.Nisam koristio fast travel niti sam gallop na konju koristio.Htio sam maksimalno bit uzivljen i osvrnut se na svaki kutak i detalj.Odigrao sam na PC-u na Ultra detaljima bez Nvidia Hairworksa na zabetoniranih 60 i kad je u pitanju ovakva igra mogu rec da je to vec luksuz i jedno predivno iskustvo.
Nisam inace ljubitelj ovog zanra pa nisam odigrao puno takvih igri ali netrebam biti vidovnjak da kazem da je ovo najbolja igra u zanru.Procitao sam jedan komentar na youtubeu koji kaze da je Witcher unistio zanr,sta je vjerojatno istina,jer je Witcher 3 podigao ljestvicu malo previsoko i sve ostalo nakon njega ce biti mlako.Inace ovako velike open world igre imaju puno sadrzaja ali ta sirina otvara prostor za nedostatke i mane koje smo dosad prihvacali sasvim normalno u drugim igrama.Znate ono,igras pa naletis na bug ili neki problemcic pa si kazes "nema veze,to je normalno za ovako veliku igru,ne smeta"..U Witcheru,sta dublje ides kopat igra ti opali samarcinu koja te prosvjetli da mozes naci samo detalje i pluseve i to je ta razlika.Da ne govorim o kolicini KVALITETNOG sadrzaja,velicini mape i samog techa u igri.Niti jedan isti sumarak,planina,dolina,puteljak,drvo ili bilo sta.Svaka stvar u igri je doslovno stavljena "rucno" na svoje mjesto sa razlogom i to je nevjerojatno.Odmah cu reci da je meni osobno ovo najljepsi izmisljeni svijet ikad napisan.Znaci najljepsi na papiru i najljepsi pred ocima u pokretu a witcher Geralt naj badass lik od svih izmisljenih likova iz bajki,heroja,superheroja itd..
Gledajuci velicinu i detalje,pa sve to skupa pogonjeno u ovakvo kvalitetnom prikazu textura,fizike i tehnikalija pitam se kako je moguce da je ovo stalo u ovu generaciju.A ocito je moguce,pa se pitam sta drugi cekaju?!Ali onda mi je brzo postalo jasno da takve igre i mozemo dobiti samo od ovog neovisnog trojca CDPR,ND i Rockstar.I krivo mi je da gamer plati istu cjenu za jednog witchera od 100+sati sadrzaja i kvalitete i da plati isto za 5h svemirskog napucavanja u last,last,last gen engineu.To je uvrijedljivo!Koliko je samo tu likova,textova napisanih.Koliki je samo bestiary npr.O samoj igri nebi i neznam sta da puno pricam.Svako igru dozivi na svoj nacin.Ja sam igru najvise dozivio tamo di se zapravo "ne igra".To su oni djelovi dok ne dodes na objective.Dok jasem ili hodam.Nevjerojatni prizori ce mi ostat zauvijek u sjecanju.I nevjerojatno mi je da bas u trenutku kada se nalazis u nekom rajskom okruzenju,gdje ti sline cure i nemozes se nacudit grafici i cjelokupnoj slici pred ocima svaki put muzika i soundtrack sviraju bas one note koje odgovaraju za taj trenutak.A da je i ova igra umjetnost shvatio sam kad je Priscilla zapjevala u onoj pivnici.I tu mi je igra najjaca u prikazu imerzije tog svijeta.752 screenshota sam opalio i nemogu se odlucit gdje mi je igra bila najljepsa.I mislim da je ovo trenutno najljepsa igra ikad.
Ne pricam tu o "sirovoj" grafici i stavljanju piksela pod povecalo nego o trenutku kada se na ekranu nalazi prizor koji oduzima dah ili u mome slucaju kad me u prsima stisne dok gledam taj bajkoviti pogled u daljinu.Uncharted 4 npr. isto kida u tome ali ono je linearniji prikaz i lakse ga je stvoriti jer sve podredis tom trenutku i na njega se vise nemozes vratit dok se u Witcheru mozes uvijek vratit na to mjesto u bilo koje doba iz bilo kojeg stajalista.Tu je i fantastican detaljan zvuk i soundtrack kojeg ubrajam u to pod najljepsa igra.
Ja bi igri dao 10/10 bez dvojbe.Ali eto moram i priznat da kada sam zavrsio osjetio sam i olaksanje jer me malo i "umorila" igra.Za ljubitelje zanra i jos pogotovo one koji vole ovu tematiku ovo je san snova.Ali za mene 80h je malo predugo bilo.Od pocetka do kraja igre glavni quest je "find Ciri" i svaka glavna misija je samo razgovor pa pricanje price kroz te dijaloge.Nisu losi ali monotonija odradi svoje.Isto tako i sporedni questovi.Svi su genijalni pogotovo za standarde zanra ali 80h "use your witcher senses to explore" pa onda nađes tragove pa "hmm,tracks lead that way" pa nađes zvijer,ubijes i ides po nagradu...meni osobno to je too much!Ali zato kazem,neko to voli..neko igra i diablo i takve igre pa zato kazem da neki nece vidjeti problem tu gdje ga ja vidim..
Inace da se dotaknem jos i glavne price,bitka za Kaer Morhen me odusevila.Jos jedna potvrda meni koliko mi vise pasu linearniji pristupi.Cak sam i pomislio da je igra tamo gotova..cimnule su me sve one cut scene koje traju dulje od citavog cod serijala (a placamo istu cjenu )..Qustovi kojis su usljedili nakon toga su mi bili odlicni i onda mi je promaklo da usmjerim svoju pricu na bolji zavrsetak pa zato kazem da cu pogledat na youtubeu..I htio bi za kraj reci da mi je bilo ljepo proci Geraltovu avanturu,upoznat likove i svijet.Chonetu je ovo najbolja igra ikad i razumijem ga jer voli taj zanr i ovu tematiku.Ja volim military shootere i jos cekam onu jednu pravu igru.Moh 2010 mi je samo malo "okrznuo" zelje pa mi je postao najdrazi.Iz tog pogleda razumijem ali opet objektivno gledajuci pricu i koliko su se svi bili raspisali ocekivao sam i vise.Neznam dali je do igre da nije ispunila ili do toga da sam ja postavio neka prevelika ocekivanja citajuci vase postove.Kad sam ja rekao da je The Last Of Us najbolja igra ikad (objektivno) rekli ste mi da odigram Witchera,da pogledam prizore,neke scene,kad pronađe Ciri,da pogledam emocije na Geraltu koji je kao witcher lisen istih itd..
I evo odigrao sam i mogu samo reci - GENIJALNO! Sad vi koji niste odigrali TLOU odigrajte da vidite sta je najbolja igra ikad.Odnosno Witcher je mozda najbolja igra ikad a TLOU je vise od igre.
Farewell...