Znate mene, ja moram biti ''onaj tip''.
It (2017)
Prvo da naglasim - nisam čitao knjigu, a mini seriju sam gledao davnih dana i većinu toga zaboravio. (Jebiga, i Killer Clowns From Outer Space mi je ostao u sjećanju kao neki horror, dok ga nisam pogledao ponovno prije koju godinu) Ali, mutno se sjećam da se više igralo na nekakav strah, što je i specifično za djela S. Kinga, a ne na koljačinu i to je sasvim OK.
...samo što nije. Prva scena je odlična i onaj razgovor između Pennywisea i Georgiea je jebeno napisan... ali onda kao da sve nekako utihne. Svatko od klinaca ima problem neki, nekog tko ih psihički i/ili fizički zlostavlja i Pennywise se sa njima poigrava do samog kraja, dok tamo par likova koji su jedva na platnu - ubije. WTF? Što je ustvari Pennywise? Da li je on njihov, da to kažem tako, ''opipljivi strah''? Znate, nedavno sam dobio volju igrati Silent Hill 2, pa odustao kad se sjetim kako je remaster loš, i onda malo kopao po Youtube-u da se prisjetim kakva je to igretina - slušajući onaj soundtrack uz to, naravno - i... da ne duljim, tko god je igrao SH2 zna o Jamesu, Mary i Mariji, osjećaj krivnje koji je tu prikazan, te na koji je maestralni način sve to opisano. Dobio sam dojam da je i ovdje nekako slično. Ponavljam, nisam čitao knjigi i ne sjećam se dobro mini serije. Ali tokom filma je nekoliko puta prikazano da likovi imaju vizije koje vide grupno, a nekada samo pojedinačno (zato su se i odvajali često, lol), te Pennywise nije nikakav extra killer klaun, već neki oblik kazne koji dolazi svakih 27 godina. Zašto svi šute o tome? Nije moguće da je samo debeli otkrio da se dešavaju čudne stvari. E tu dolazim do slijedećeg. Svi šute. Onaj crni dečko kaže da djed zove Derry uletim mjestom, ona debela žena kljuka svog sina tabletama i tvrdi da ga želi zaštiti (od Pennywisea?), a u jednoj od završnih scena Pennywise kaže da će se zadovoljiti jednim djetetom i pustiti ostale da odu. Daje im šansu da pobjegnu. Da li se to dešavalo u gradu i prije? Jesu li djeca bila primorana ''žrtvovati'' svoje prijatelje da spase svoju guzicu, a onda nastavila živjeti svojim životom kao da se ništa nije desilo i nadati se da će jednog dana, kada se Pennywise vrati a oni budu stariji, stradati neko drugo dijete a ne njihovo? Ako je tako, onda je Derry mnogo mračnije, mnogo strašnije mjesto nego što se isprva čini. Jer ako se na to igra, na tu neki psihu onda OK. Jer klaun sam po sebi nije strašan, sorry. Daleko su mi bile napetije scene, neznam, razgovora/konflikta između Beverly i njenog oca, nego kad se Penny pojavio i plašio djecu.
Problem je što film previše igra na ''jumpscare''; pa nije ovo Vrisak jebemu. A dobro, kada stari prdonja nakon 32 godine gledanja horora i trilera vidi sve i svašta, teško ga može nešto iznenaditi, pa postaje ogorčen i ciničan i kritičan na svaku stvar u filmu.
I jebem njihov ''to be continued'' završetak.
7/10