Dijametralno suprotno iskustvo od Fice po pitanju Dunkirka, maloprije dosao iz kina.
Prvo bih se osvrnuo na najvecu razliku u misljenju mene i Fice, on je spomenuo da mu je muzika vrhunska i da je to najbolji posao Zimmeru u karijeri, a meni je osobno score bio toliko prezvakan da mi je na trenutke isao na zivce. Nevjerojatno je koliko je muzika slicna Interstellaru, imao sam dojam da je svaki uradak u filmu samo Interstellar sa par promijenjenih nota.
Od kada je izasla ova stvar u Sicariu
https://www.youtube.com/watch?v=Hdm5EkaPdeY
imam dojam da svaki drugi film pokusava iskopirati, kao recimo nedavan primjer je Life sa gotovo besramnom kopijom
https://www.youtube.com/watch?v=5FZ6Sl6Jcec
U Dunkirku su se ipak malo vise potrudili izmjeniti, pa se dobila slicna stvar (od 2 na dalje)
https://www.youtube.com/watch?v=Zjuc6JhcUEQ
Shivering soldier iz Dunkirka ima elemente Mountainsa iz Interstellara. Ostatak scorea da poslusam nakon Interstellar i Inception soundtracka tesko da bih razlikovao. Po meni izrazito neinovativan soundtrack koji je slozen tipicno za Nolanov film, da zvuci epic i da se pojaca do zaglusujuce razine.
Sto se tice samog filma i neke radnje, nje nema, te sam imao vise dojam da se radi o dokumentarcu snimljenog u obliku filma, da se dozivi osobnije cijela ta situacija evakuacije. Likovi nepostojeci, glumacka postava ponovno tipicna za Nolana, ali nikoga se ne moze istaknuti jer nitko nije niti imao priliku odglumiti nesto, pogotovo Hardy kojem se samo oci vide u 99% filma, mogli su komotno staviti Plenkovica ispod kacige i isti bi dojam imao.
Vizualno to izgleda spektakularno, pogotovo scena kada tih 10ak vojnika ceka u brodici da dode plima i kad krenu pucati na njih, klaustrofobija je dosta zorno prikazana. Ostatak filma su uglavnom panoramic shotovi koji na kino platnu izgledaju bolesno, ali su svejedno nekako uspjeli potpuno izgubiti dojam da je na obali parsto tisuća ljudi, te se nakon uvodnih scena i zavrsnih uopce ne stekne dojam da je tamo tolika kolicina ljudi. Scene sa molom su dosta odgovorne za to te su dosta nezahvalne jer se protezu kroz film, i gledatelj zaboravi da je sa strane negdje polovica milijuna ljudi.
Ono sto me isto iznenadilo je neocekivanih par sceni patetike, u Nolanovim filmovima se ne sjecam da je bilo previse toga, a ovdje je bila ona scena u kojoj se pojave sve male brodice uz neku lejm izjavu Commandera i patriotsku glazbu u pozadini, podsjetilo me na ono smece American Sniper koji je bio vise propaganda nego normalan film.
Od samih trailera mi se nije svidala ideja ovoga filma, jer evakuacija nema neki vrhunac, neku dramaticnu situaciju prema kojoj se moze praviti buildup kao u ostatku ratnih filmova (bio to Black Hawk Down, Ryan, Fury, (koji je film koji me najvise iznenadio u zadnjih par godina), Apokalipsa itd). Ne, ovdje se Nijemci gotovo ne vide, nema se dojam da oni prodiru svakom sekundom sve vise i da je katastrofa na pomolu na samo par kilometara. Ovdje se uglavnom sve svodi na cekanje na plazi. Nolan je vjerojatno izvukao dosta koliko je mogao iz same premise, ali me svejedno razocarao film.
7/10