Mislio sam braniti Snyderovu čast, ali on moju ne bi pa koga više briga. Osim lampica, ukrasa i pijanog greybacka, gledao sam i par filmova.
The Running Man (1987)
Oduvijek sam bio poklonik SF filmova iz 80ih s utopističkom tematikom. Uređeni pravni i ekonomski sustav uz adekvatno kažnjavanje kriminalaca koji nikad nisu nevini. Utopizam u rangu FFA grupe o Palestini, cijepivu ili Trumpu. Na svu sreću forum ima fiću, a Hollywood Schwarzeneggera, Stallonea ili Kurt Russella da se bore s nestašnim zlikovcima.
S obzirom da odrastao na filmovima kao što su Demolition Man, Escape from NY, Judge Dredd i slični, ne znam kako mi je promaknuo ovaj sličnog karaktera. Prvo što sam primijetio je kako film nema leteće aute. Ponukan filmovima, kad sam bio dijete živio sam u uvjerenju kako ćemo za 20 godina svi voziti leteće aute. To nije bilo nešto što će se možda dogoditi, nego nešto što će se sigurno dogoditi. S godinama sam se čudio kako predugo čekaju s izgradnjom letećih cesta i sada, nakon tih 20ak godina, shvaćam da smo ipak nešto pokupili iz starih filmova - utopističko društvo. A umjesto letećih auta dobili smo onu plastičnu vezicu koja drži bocu i čep. Isto neloše.
Vratimo se na The Running Man. Tj ne mogu mu se vratiti kad još nisam ništa ni napisao o njemu. Ustvari, ako volite SF filmove iz 80ih, s kultnim akcijskim junacima, gdje se sve uroti protiv njih i budu nepravedno osuđeni, voljet ćete i Trkaćeg čovjeka. Schwarzi ftw. 8/10
The Holiday (2006)
Nakon jedne od mnogobrojnih šetnji po ukrašenom gradu prilikom čega sam vidio veliki broj zaljubljenih parova, pomalo sjetno sam se vratio doma razmišljajući kako bi bilo lijepo imati nekoga u ovo blagdansko doba. Odlučio sam obući najljepšu košulju, nove cipele i Dior parfem kojeg sam kupio kad sam živio u Americi prije 4 godine. Svaki špric se pažljivo bira jer ću si tko zna kad moći opet priuštiti sličan parfem i iako ova prigoda nije bila dovoljno bitna za špric, odlučio sam riskirati. Otišao sam do lokalnog kafića, sjeo za prazan stol i naručio jack kolu. Piće mi donosi nova konobarica koju još nisam do sada vidio, a njen osmjeh olakšava činjenicu kako ću upravo dati 8 eura za malo kole i viskija. “Tko je ova cura”, pitam frenda konobara. “Ma evo upravo završila srednju školu”. Prisjela mi je i jack kola i špric Diora i advent. Vratio sam se kući i odlučio pogledati neki romantični film u kojem ce situacija biti bolja.
Odluka je pala na valjda jedini božićni film koji do tada nisam gledao - The Holiday. Cameron Diaz i Kate Winslet su u ljubavnim problemima i odluče napraviti ono što većina nesretno zaljubljenih ljudi naprave - pobjegnu. Bogata producentica Diaz s adresom u LA vili zamijeni kuću s pomalo povučenom novinarkom Winslet koja živi u pitoresknoj kući u britanskom selu. Iako su se obje zaklele da više nikad neće nikoga voljeti, u pravom duhu romantične komedije upoznaju muškarce koji će im poremetiti planove. Feel good film savršen za blagdansko doba. 7/10