The Batman
Moram priznati da sam jako zadovoljan. Detective noir smjer filma je pun pogodak, Pattinson u kostimu izgleda možda i najbolje od svih, origin nije odrađen ali je u principu dobro isprepleten kroz trenutnu priču i bogu hvala nismo gledali scenu jebene biserne ogrlice po 100ti put. Gotham kao grad je kreiran baš dosta dobro. Nije svakodnevna metropola kao u Nolanovim filmovima, već su unijeli blagu ludost Burtona uz sjajno kreiranu korumpiranu atmosferu i taj osjećaj da je jednostavno tamo sve prepuno šljama.
Paul Dano je pun pogodak, a iskreno me i jako ugodno iznenadila Zoe Kravitz. Šteta da joj u run timeu od 179 minuta nisu još malo razradili lik, ali napokon smo dobili Catwoman koju želim opet gledati što je neviđeno još od Michelle. Unatoč skepsi, Jeffrey Wright je točno onakav Gordon kakav bi trebao biti, a čak mi ni Alfred nije problem jer je u nekim trenucima Serkis izgledao baš dobro u toj ulozi, ali mislim da su nešto slabije napisali njegov lik, kao da nisu znali što točno žele s njime.
Sviđa mi se (ne)iskustvo Brucea kako u javnosti tako i pod maskom, a iako third act ima problem tempa, opet razvija njega kao lika pod maskom. Jasno je što su ciljali s time, na koju su poruku išli, samo je nekih 10ak minuta filma bilo malo okeeej sad se ovo događa. Ali stvarno nije nešto što kvari dojam cijelog filma. Mislim da je idući korak razviti još samog Brucea bez maske, jer grad i Batmana su pogodili, zlikovce su pogodili, atmosferu su pogodili.
Najveći problem filma, koji možda nekome to i nije, je trajanje. Mogla se priča ispričati jednako dobro i u 30 minuta manje te mi je razumljivo zašto će nekome biti film naporan. S druge strane, iako detektivskog tempa, nikada nije bio dosadan i mislim da su tu dosta zaslužni Zoe, Farrell, Dano, Turturo jer su intrigirali svojim pojavama.
Teško ga je čak uspoređivat sa svim prethodnim iteracijama, jer realno razlikuje se i od Nolanovih dosta načinom snimanja, a ja moram priznat da sam u ovome recimo uživao puno više nego li npr. u Risesu.
Da nadodam jedan komentar koji nadalje savršeno opisuje i moj dojam