*
Gotovo pet godina kasnije, vraćam se igri koja me prvi put nije samo zabavila, nego emotivno iscrpila i natjerala na preispitivanje svega što sam upravo odigrao.Treći prelazak trajao je točno 28 sati—dovoljno da još jednom prođem kroz svaku nijansu priče, ali ovaj put s odmakom, hladnijom glavom i spremnošću da prihvatim ono što sam nekad možda odbijao.

Ovo nije klasična recenzija, nego povratak iskustvu koje se mijenja sa svakim igranjem—i koje, čini se, nikada ne ostaje isto.U tih 28 sati The Last of Us Part II Remastered ponovno me slomio, ali ovaj put nisam tražio odgovore—nego razumijevanje.*
Pri izlasku The Last of Us Part II Remastered bio sam odlučan prednaručiti igru, gotovo siguran da nas čeka iskustvo o kojem će se pričati godinama—ono kojem se vraćaš ne zato što moraš, nego zato što želiš ponovno osjetiti svaki njegov sloj. Već nakon prvog završetka bilo je jasno da se radi o pravom emocionalnom rollercoasteru. Igra me tada pogodila snažno i sjećam se emocionalne praznine po završetku koja se jedino mogla riješiti da odmah ponovno uronim u novi prelazak da preispitam sam svoje doživljaje i da sam sebi potvrdim, da li je jebeno moguće da je Naughty Dog nije napravio samo igru, nego iskustvo koje se prvi put igra gotovo fizički — pokušajem da sam sebi objasnim što sam upravo doživio. Drugi prelazak bio je potraga za razumijevanjem. Treći, ovaj današnji, dolazi s odmakom od gotovo pet godina i donosi nešto sasvim drugo. Ne više šok, ne više ni potragu, nego stanje između pomirenja i potpunog prihvaćanja. Kao da se ciklus konačno zatvara. Ne samo u smislu priče, nego i mog odnosa prema igri, njezinom pripovijedanju, pa i samom studiju Naughty Dog. Istovremeno, otvaraju se nova pitanja — ne samo o ovoj igri, nego o tome što gaming industrija uopće može i treba biti.

Svakim novim prelaskom ulazim dublje. Analiziram likove, prihvaćam njihovu bol, njihovu žrtvu i borbu koja nikada zapravo ne prestaje. I sve mi je jasnije koliko je malo medija—bilo da govorimo o igrama, serijama ili filmu—uspjelo dosegnuti ovu razinu pripovijedanja. Ovo nije samo priča. Ovo je zaokružen, gotovo savršeno orkestriran paket iskustva koji, nakon što ga “konzumiraš”, ostavlja osjećaj nečeg teškog, ali istovremeno nevjerojatno bogatog. Na tehničkoj razini, PlayStation 5 Pro verzija donosi ono što bi i trebala—fluidnih 60 FPS-a, impresivne vizuale i prezentaciju koja nikada nije djelovala življe. No poanta ove Remastered verzije nije u pukom nabrajanju tehničkih poboljšanja. Nije stvar u rezoluciji, ray tracingu ili bržem učitavanju. Poanta je u tome što sve to zajedno stvara intenzivniji, hladniji i brutalniji doživljaj. Svijet djeluje stvarnije, a samim time i teže podnošljivije. I iako unaprijed znaš što te čeka, igra ne gubi na snazi. Upravo suprotno—postaje slojevitija. Gameplay, storytelling, likovi, atmosfera i audiovizualna prezentacija funkcioniraju kao savršeno usklađen mehanizam koji te ponovno uvlači i ne pušta. Ono što se kroz tri prelaska najviše promijenilo nije sama igra, nego moj odnos prema njezinim likovima. Prvi put sam reagirao instinktivno, gotovo obrambeno. Drugi put sam pokušavao razumjeti. No tek sada, s odmakom i hladnijom glavom, stvari sjedaju na svoje mjesto—i pogađaju jače nego ikad prije. Priča Abby ovaj put mi je sjela nevjerojatno prirodno, gotovo pitko, ali na način koji vara. Jer što dublje ulaziš u njezinu perspektivu, to jasnije vidiš težinu svega što nosi sa sobom. I upravo zato njezin put do samog kraja ne djeluje kao klasična narativna linija, nego kao spora, iscrpljujuća tortura—ona koja te ne lomi naglo, nego sustavno, komad po komad. S druge strane, Ellie—lik za koji sam možda i najviše vezan—ovaj put me dočekala s druge strane nišana. Od sredine igre pa sve do kraja, njezine odluke nisam više mogao braniti istim intenzitetom kao prije. I upravo u tome leži snaga ove priče. Ne tjera te da biraš stranu. Tjera te da prihvatiš da obje strane postoje—i da su obje, na svoj način, ogoljene do same kosti. Svaka odluka koju je Naughty Dog donio—bilo da se radi o smrti, odnosima ili smjeru u kojem priča ide—djeluje neumoljivo, ali istovremeno i neizbježno. Kao da ne postoji alternativa. Kao da je upravo takav slijed događaja jedini način da ova priča dobije završetak koji nosi toliku težinu. I zato ova igra ne funkcionira kao klasična narativna struktura s jasnim junacima i antagonistima. Ona funkcionira kao sudar perspektiva, gdje istina nije nešto što se otkriva—nego nešto što te polako slomi dok je pokušavaš razumjeti.

Na kraju ostaje samo jedan osjećaj—zahvalnost što ovakvo remek djelo uopće postoji u tvojoj kolekciji. I ako bih danas, s odmakom i nakon tri prelaska, morao to jasno izreći: ovo nije samo jedna od najboljih igara koje sam igrao—ovo je najkompletnije, najzrelije i najdublje iskustvo koje sam ikada doživio u ovom mediju. Na kraju, The Last of Us Part II nije igra koju jednostavno završiš i arhiviraš među ostale naslove. Ona ostaje. Uvuče se negdje dublje, tamo gdje prestaje klasična analiza i počinje osobni odnos s onim što si proživio. Svaki povratak joj ne donosi samo tehnički bolju verziju ili novo iskustvo igranja, nego i novu verziju tebe samoga—spremniju da vidi, prihvati i razumije ono što si možda prije odbijao. U vremenu kada industrija često igra na sigurno, kada se rizik izbjegava, a formule ponavljaju, Naughty Dog napravio je nešto što rijetki imaju hrabrosti pokušati—priču koja ne želi udovoljiti, nego izazvati. Priču koja ne traži tvoju potvrdu, nego tvoje suočavanje. I možda je upravo zato teško nazvati ovo “najboljom igrom” u klasičnom smislu, jer to zvuči prejednostavno, preplitko. Ovo nije igra koja te osvaja. Ovo je igra koja te mijenja. I jednom kada je doživiš na toj razini, više joj se ne vraćaš samo zbog gameplaya, grafike ili nostalgije—vraćaš joj se, jer želiš ponovno razumjeti sebe kroz nju.