#80 - S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chornobyl

Igra: 8.3/10
Težina Platinuma: 4/10 (oko 34h za Platinum)
Odlična i atmosferična igra, stara gotovo 20 godina, ali u ovom remasteriranom ruhu se i dalje stvarno dobro drži. Dosta drugačije nego moderni FPS-ovi, ima komplicirane neke mehanike, ali kad se navikneš, možeš krenuti uživati. Da nema baš puno bugova, bila bi fenomenalna.
Igra je teška (čak i na Novice težini), pa samim time Platinum nije mačji kašalj, no postojanje quicksavea ipak dosta olakšava stvari jer neke dionice su bolesno teške gdje sam umirao više desetaka puta no uz pomoć quicksaveova nakon svakog killa sam pomalo riješavao te dijelove. Da ih nema nego samo checkpointova, bome bih se dobro najebao. Igru treba preći na Veteran težini, ali dovoljno je na toj težini preći sami kraj igre tako da se realno 99,9% igre može preći na nižoj težini, prebaciš na Veteran i op evo trofeja. Ja sam prešao na onoj srednjoj težini, Stalker. Kao što sam već napomenuo i tamo je igra teška i konstantno moraš biti oprezan, a neki dijelovi, pogotovo u zatvorenim prostorijama su baš brutalni, jer protivnici reagiraju i ubiju tako brzo da je gotovo nemoguće išta uzvratiti jer nemam takve reflekse. Ali opet ponavljam, kad te jednom ubiju, znaš di se nalaze, pa ih je sljedeći put lakše ubiti, quicksaveaš i tako riješavaš te teže dijelove. Ako se ide odmah na Veteran težinu, vjerojatno je težina Platinuma onda i 6/10. Ja sam to iskoristio, priznajem. Nakon što sam prešao na Stalker težini, učitao sam ponovno zadnji save na kraju igre, prebacio na Veteran i tako riješio taj trofej.
Igra ima jako puno misc trofeja i općenito trofeja koje je lagano promašiti ako se detaljno ne istraži svaki komadić Pripyata i okolice. Ja se nisam uopće brinuo oko trofeja kod prvog prelaska, tako da sam u drugom prelasku skužio koliko sam toga propustio i ne istražio makar nije da se nisam trudio istraživati. I u prvom prelasku mi je bila zbugana jedna misija zbog koje nisam kasnije mogao otključati neke misije vezane za priču i drugačije krajeve. To sam tek shvatio u drugom prelasku. Makar bilo mi je čudno i u prvom prelasku u jednom trenutku kako sam se bližio kraju dosta toga mi je bilo nejasno i kao da je igra preskočila neke stvari. Kasnije sam shvatio i zašto. Tu opet dolazim do bugova zbog kojih zapravo nisam imao najbolje iskustvo, no i dalje ništa zbog čega bi mi igra bila loša jer je jednostavno vade atmosfera i taj nevjerojatni svijet koji ne prašta kao i samo istraživanje.