#137 Ninja Gaiden 4

Tezina: 8/10
Vrijeme: 59 sati
Pocastio sam se jednom rođendanskom platinom, ni manje ni vise nego Ninja Gaiden 4! Trebalo je ici po redu, ali kako sam se navukao na cetvorku koja mi je osjetno bolja od trojke onda sam odlucio prvo nju rjesit. Mislim da smo ovih zadnjih desetak dana u temi svi gotovo sve rekli glede mana kojih ima igra, ali ono sto sam naveo vec milijun puta je taj combat koji mi je zadivljujuce dubok. Naravno, tu se jos da ulupat stotine sati za istrazivat sve moguce varijacije i bespuca combo poteza, ali i ovo malo sto sam zagrebao mi je bilo odlicno.
Kao sto smo vec rekli Ninja Gaiden 4 nam dovodi novog protagonista zvanog Yakumo koji je clan Raven Clana cija je primarna zadaca bila ubiti svecenicu, no kako Yakumo dode do nje stvari se odviju u nenadanom drugom smjeru te odluci da ce joj pomoci u bijegu. Kroz chaptere se rjesavaju seal bossevi kako bi se oslobodio Dark Dragon kojeg na kraju i sami porazimo. Prica je tu, eto tek da postoji da se nesto desava i da imaju materijala za radit dalje. Yakumo mi je sasvim okej lik, glasovna gluma i izrazavanje mu nisu jace strane, ali realno ovaj serijal nije nikad ni imao neki lore i karakterizaciju. Ryu mi je puno igriviji lik te po mom misljenju previse OP u odnosu na Yakuma, ali nije mi bio problem ni ucit sa Yakumom igrat. Level dizajn kao sto smo vec rekli je manje vise jednolican, bude promjena lokacije, ali ne nesto pretjerano razlicite. Boss borbi ima od odlicnih do losijih, neki se lakse neki dosta teze povataju. Po meni je ovo najlaksa ninja iz tog razloga sto je najpristupacnija i na svakom koraku ima skrinja sa potionima te mnostvo neprijatelja koje mozemo porazit a zauzvrat dobijemo coinse. Postoje razne side misije koje se takoder mogu rjesit kako bi dobili dodatne coinse i weapon XP bodove u vidu ubijanja odredenih neprijatelja, ubijanja bosseva sa odredenim oruzjem, skupljanja odredenih zivina i stvari, skrivene boss borbe. Takoder tu su Purgatory Trialsi koji testiraju vase sposobnosti u nekakvoj zamisljenoj combat areni te famozni Trialsi koji su post game challengesi.
Platina iako najlaksa od svih Ninji i dalje je zajebana. Mogao sam je jos olaksat da sam igrao sve sa Ryu koji je stvarno preOP sto se tice njegovog Ninpa i cheesanja protiv bosseva i neprijatelja, ali sam odlucio igrat sve sa Yakumo ( minus par triala koji su kalvarija sa Yakumo ), stoga dajem cvrstu osmicu. Igru je potrebno prijeci dva puta, jednom na bilo kojoj tezini i jednom na Master. Master Ninja je milosrdan po pitanju cijene potiona jer su cijene iste kao na Normal, a nemilosrdan krajnje po pitanju primitka damagea. Realno velika vecina special napada (napadi sa crvenim trokuticem oznaceni) su prakticki one shoteri, cak i kad upgradeate health. Svi neprijatelji su odma enhanced, a po meni najgori neprijatelji uz one Van Gelf đavle sto dolaze jos iz NGS 2 su oni Enhanced soldieri sa ogromnim shurikenima iz tog razloga sto su daleko najmobilniji i najagresivniji. CIm bi njih vidia u borbi odma bi pokusavo nekog obliterat pa koristit on landing UT da ga masakriram, nisam jednostavno htio usred borbe se zejebavat sa njima. Bossevi su ako igrate Master Run sa Yakumom poprilicno zajebani, moraju se nauciti u dusu njihovi movesetovi (za dosta njih) da bi ih porazili jer nanose ogromne damage i to je razlog zasto sam dao osmicu (uz naravno trialse). Najgori su mi bili onaj Veilotl ( mislim da je chapter 9 boss ) sta summona u drugoj fazi one spittere sta pljuju kiselinu, zatim zadnji boss, ali sa njim sam drugu fazu isao na sigurno i cekao odredene openinge te onaj Totyos na chapteru 18 kojeg sam u 2, 3 dana pokusavao jedno 7 sati ga pobijedit te ucio timinge za svaki njegov udarac svakog moveseta. Lik ima ono overranged napade i prebrzo mi slomi guard, a repertoar napada one njegove jezicine mi je zadava probleme i one shotao me do besvijesti, ili ako me ne one shota, uvati me u jedan combo u kojem zareda jedno 5, 6 ranged udaraca koje bi trebao realno sve dodgati nakon slomljenog block guarda. Po meni je on najopasniji boss na Masteru, a na Normal mi nije zadavao probleme jer sam naravno primio masu udaraca od njega i ostao ziv 🙂.
Osim Master Ninje tu su i trialsi. Podijeljeni su u combat i boss trialse. Boss trialsi se mogu igrati na bilo kojoj tezini (cak i na Hero) a ja sam ih igrao na Normal. Combat trialsi nemaju opciju za tezinu nego su vec preset difficulty. Sreca da se moze to igrat i sa Ryu koji je OP (ali ni sa njim nije garantiran prijelaz bez muke) jer trial 15 i 18 bi sa Yakumo bilo blizu 10/10 ako ne i 10/10 tezina. U Trialu 15 umires od jednog hita, neprijatelji su stavljeni na Hard, prvi val je boss iz prvog chaptera sa jos jedno 10 miniona od kojih su 2, 3 oni najagresivniji ludaci sa shurikenima koji imaju veliki repertoar closed i range napada, zatim oni leteci neprijatelji i to je sve jedan kaos, nakon toga drugi val budu 3 ona heavya odjednom i nakon toga treci val prokleti boss Totyos kojeg sam opisivao prethodno kako sam se mucio na Masteru sa njim, a ovamo bi ga nakon svega sta prodes morao rjesit no damage. Samo sam reko sebi: ovo ces sa Ryu. Namucio sam se i sa Ryu, ali obzirom na njegovu moc puno lakse se prode nego sa Yakumo. Na 18- tom trialu sam pisao krv cak sa Ryu jer moras u dvije ipo minute porazit zadnjeg bossa koji je dosta tezak uz konstanto spammanje bar jedno 10+ miniona. Problem je taj sto od kaosa na ekranu jednostavno nemozes doci do bossa od sume neprijatelja. Cak i kad bi ga oznacio da mi ga locka, izgubim ga u sumi neprijatelja. On sam sa Ryu bi bio laganica, ali po meni taj trial je broken jer je previse neprijatelja na ekranu i jednostavno ne stignes spustit health bossu jer on ( pogotovo u drugoj fazi) konstantno bjezi i spamma neke zracne napade i laser napade. Osim toga neznam jesu li bili prisebni kad su radili trial 10 gdje u doslovno 35 sekundi moras prvo ubit desetak miniona i bossa onog iz chaptera 2, zatim Van Gelfa i jednog Heavya, te zatim 5 neprijatelja sto se spawna odjednom i svi su oni veliki davli i advanced neprijatelji. Da to sve zacinimo Bloodraven forma se nikad ne puni, dakle smijes je iskoristit samo 5 puta. Cak sam taj trial snimio i sa Yakumom proso nakon stotine pokusaja, pokusavo sam 2 blodraven kruzna udarca iskroistit da ih sto vise delimbam i onda obliteration radit sta vise, chargat UT ispustit na bossa, njega obliterat, pocistit ostale minione, treci bloodraven iskoristit kao bloodbath kill da one shotam Van Gelfa, cetvrti bloodraven iskoristit kao bloodbath kill da one shotam Heavya, i kad se ovi stvore u liniji u trecem waveu, aktivirat bloodbath slaughter da pobijem sve njih. Stvar je da moram tocno u centru spawna ga aktivirat da mi poubija sve u jednom sucu jer ako nisam u centru jedan, dva neprijatelja ostanu zivi, a nema sanse da se borite sa njima jer to sve treba jako eskpresno odradit u 35 sekundi. Mislim da jednostavno ne postoji drugi nacin kako bi ih sa toliko ogranicenom Bloodraven formom bilo moguce rjesit toliko jakih neprijatelja u 35 sekundi. Pre RNG je taj trial jer je primarno determiniran uspjeh u tome koliko u prva dva bloodraven kruzna udarca uspijes delimbat miniona. To diktira ostatak kao i finalni spawn da se potrefi idealan i da budes na pravom mjestu. Sve u svemu Ryu mi je pomogo dosta kod tih trialsa.
Na putu prema kraju putovanja mi stoji vjerojatno najgora i najteza stvar u cijelom ovom serijalu, a to su trialsi iz trojke. Necu forsirat, igrat cu ih malo pomalo jer igro sam ih nesto malo i prije NG4 i likovi nisu normalni sta su stavili da solo igrac prelazi, ali iako los u ovakvim igrama volja ce jos jednom pobijediti i to. Sad lagana uzivancija dan, dva dok se ne bacim na zadnju prepreku prema kraju putovanja 🙂.