#136 Ninja Gaiden Sigma 2

Tezina: 10/10
Vrijeme: 137 sati
Putovanje do cilja platiniranja sve 3 ninje u komadu je krvavo, ali malo pomalo dostizno. Nakon jedinice, dosla je na red dvojka. Sto reci, cim sam je upalio, osjetio sam puno bolji vibe i gameplay od jedinice. Jedinica je nekako zahrdala u odnosu na dvojku pa mi je dvojka bolje legla. Osobno najdraza hack n slash igra koju sam igrao, pocevsi od lokacija raznih, gameplaya, respoznivnosti, fluidnosti pa i kamere koja te manje zeli ubit nego u jedinici. Prica nije pamtljiva, ali zato boss borbe cu pamtit toliko da me za 5 godina probudite u 3 ujutro, dodgat cu im napade. Postoje neke glupe borbe (water dragon i pogotovo nucelar armadillo), ali takve karte nam je team ninja dodjelio pa jbg moramo i to pregrmit.
Ninja Gaiden Sigma 2 je nastavak na jedinicu koja vas ni po cemu nece mazit i biti milosrdnija od prethodnika. Dapace, jos i gora je u nekim segmentima, ali iskustvo iz jedinice mi je pomoglo da vec neke unaprijed svladane tehnike mogu izvest vamo. Lokacije su mi pamtljivije i zivposnije od prethodnika sto doprinosi boljem ugodaju za moj gust igranja, dodana su neka nova oruzja koja su dobra, a bosseva ima pregrst (iako se u storyu recikliraju i dalje ih ima pregrst). Tehnike izune, ut on landing, guillotine throwa, nekih comboa i slicne stvari su ostale iste samo jos poboljsane verzije. Tipa tek nakon 100h gameplaya sam otkrio da postoji varijanta na izunu drop koja moze one shotat i advanced neprijatelje na master ninja sa BotA. Mora biti lvl 4 BotA da se otkljuca combo: kocka, kocka, forward+trokut, trokut, trokut, trokut, trokut. Ako se izvede sve kako treba i pravilno pritisne napravi se combo od par udaraca gdje predzadnji udarac lansira macem protivnika u zrak i u stilu Fiend Genshina izuna dropa ga u pod. Jako stylish combo i izuzetno koristan kad se svlada timing i tipke. Bosseve sam neke ucio na svoj nacin igrat (kucko Elizebet tebe gledam) te sam proveo sigurno skoro pa 40 sati analizirajuci samo nju, pokusavajuci svaku mogucu varijantu napada na svaku mogucu najmanju promjenu kod njenog bilo kojeg comba i mislim da sam nasao mali breakthrough za 95%+ garantirani hit gdje ne dodga, ali vise o tome dolje u tekstu.
Platinu sam rateao 10/10 po tezini, iako subjektivno osjecam da je malo laksa od jedinice iz tog razloga jer u dvojku sam dosao sa 180 sati iskustva iz jedinice dok sam jedinicu krenuo od nule. Realno gledajuci dvojka je teza od jedinice za platinirat, ali zbog iskustva se cinila manje bolnijom dok mission mode mi je i dalje zadavao velike probleme. Prvo prohod na Master Ninja je puno gori nego Master Ninja u NGS1 i onaj dio u Ch 3 sa 6 letecih vragova koji te svi mogu one shotat sa 90% napada na vjecna lovista i Ayane ch 11 koja je najslabiji lik ikad su doslovno pakao. Ch 14 planinu necu niti spominjat sa Tengu brotherom i red ninjama na kraju kao niti Zedoniusa koji sam po sebi nije problem, ali 3 miniona cine sve 10x tezim niti Elizabetu koja je dimenzija za sebe. Doduse sa Ayane cak nisam imao toliko problema koliko sa bossevima jer ovamo za razliku od jedinice jedan grab je insta death, a bossevi na Master kaznjavaju nemilice.
Sve je to samo uvod u missions mode koji ima 35 misija rasporedenih u 5 kategorija. Ovamo su Master Ninja misije daleko najgore i izdvojio bi 4 najgore a to su Mentor 5, Master Ninja 02, Master Ninja 03 i Ultimate Ninja 03.
Mentor 5. Totalno retardirana misija, realno sa ljudskim partnerom bi se prosla iz prve, ali kako AI je glup ovo je pakao. Dva trolla koja su najlaksi bossevi u NGS2 su vamo skoro pa najtezi zbog glupog AI. Na kraju sam uzeo Rachel i radio UT sa jednog kraja mape na drugi i trcao u krug. Trebalo je dobrih 20 minuta da se prode na taj nacin, ali bar je easy way out ako ste dovoljno oprezni.
Master Ninja 02. Jos jedna misija gdje AI je jednostavno glup protiv bossa i lako rikne. Zmaj sam po sebi nije bio tezak u storyu cak i na master ninja, ali u missions mode je brutalno nerfan i mislim da ima 2 ili 3 puta vece zdravlje nego na masteru u storyu. Osim toga radi abnormalno visok damage i gotov budes u jedan dva udarca. Da stvar bude gora na odredenom dijelu healtha prizove bube koje su lagani protivnici ali njih par odjednom, lako te uhvate u grab dok si fokusiran na zmaju i onda si najebo. Imao sam problema dok nisam prokuzio kako koristit forward+trokut combo. Nakon sta digne prednje noge i prizove vatru odma ga kaznit jedan dva puta, ali pritom drzat l1 jer se zna okrenit i repom udrit da mu se blokira to. Kad skoci u zrak, tajmirat dobro 360T napad za i-frameove i besplatan damage. Nikad ne ozivljavat AI, niti zapocinjat forward+trokut combo DOK dize noge, uvijek to pratit nego sacekat vatru pa onda revive ili combo jer u protivnom ce vatra stat na mjestu revivea i nakon animacije revivea ste mrtvi instant oboje. To je pod must i prva stvar za paziti. Treba strpljenja i srece, ali uz trud se prode. I da treba znat izbjegavat one njegove zracne napade koji su dosta sjebani kad se charga u zraku.
Master Ninja 03. Sa ovom misijom sam se mucio najduze, iako sam mislio da cu manje. Razlog tome je Fiend Genshin jer sam ga podcjenio kako lako sam ga rjesavao 2 puta na Masteru u storyu, ali ono sto nisam racunao je da sam tamo ima health iteme i da sam imao veci health nego u missions mode pa sam ga ucio jednostavno dolazeci do njega. Treba poraziti 5 bosseva u boss rush modu zaredom na master ninja, opisat cu moj pristup prema svakome, ukazujuci na sve detalje.
Alexei
Alexei zna bit zajeban protivnik ukoliko mu to dopustite. Kao sto je Tuhy jednom naveo, agresiva je najbolja protiv njega, ali ne mlataranje tipki i udaraca bezveze nego pametna agresiva. On se da kaznit u dosta slucajeva sa 4x trokut BotA, ali najsigurniji su njegov land grab koji je lako izbjec jer je spor, i 4x melee combo ako njegov drugi melee udarac dodgate u stranu (a ne nazad) pa zatim dodgate i treci i onda kaznjavanje. To su sigurni napadi bez primitka damage. Moze se kaznit nakon dodganja njegovog aerial dasha, nakon tornado spina, ali postoji mogucnost da vas on udre ukoliko niste odlicno tajmirali i stigli bar 3 od 4 udarca uputit jer treci vas udarac u 4x trokut combu ga stunna na sekundu, moguce je izac bez stete ali zahtjeva perfektan timing. Kada poludi, morate se paziti dasheva jer su to grabovi. Nekad zna dva puta zaredom nekad tri puta dashat, nema pravila, to je random. Dobijete feeling nakon vjezbe kako izbjegavat te dasheve, ja bi uvijek 3 puta dashao neovisno radi li 2 ili 3, cisto iz sigurnosti. Cim pocne u zraku radit napade morate ga flying swallowat da se vrati na zemlju. Uspio sam ga no damage rjesit par puta, nakon prakse postane lagan.
Volf
Volf mi je na pocetku zadavao mnogo muka dok nisam pohvatao njegov move set. Nakon sto sam pohvatao taktika je prilicno jednostavna. Na svaki pocetak njegovog napada odgovaram sa 360T i-frameovima koji ga usput dobro ranjavaju. Ako radi combo od prve dvi sake i onda 3 udarca sa scythe, nakon sta mi zavrsi animacija od 360T taman stane na 3 udarcu odnosno prvom scythe udarcu koji dodgam, dodgam drugi scythe, dodgam treci scythe i idem u 4x trokut. Ako radi drugi melee combo gdje ima vise udaraca sa scythe gdje je zadnji udarac scytheom nakon salta u pod onda izbjegajem sve skupa do kraja nakon 360T pocetnog mog poteza (taj je vise tricky za dodgat buduci da je tu malo brzi sa scytheom od prvog melee comba i zna me nekad kaznit jer krivo tajmiram) i idem u 4x trokut. Za sve ostale napade 360T odgovor cim krene izvodit radi savrseno. Najoptimalnije je kad se zavrti u krug i lupi scytheom od pod, tad ga je najbolje kaznit ili kad se samo dere jer su to free openinzi. Njega sam dosta puta no damageao i postao mi je rutina.
Zedonius
Zedonius na pocetku izgleda kao jedan pakao od bossa, ali kad se nauci no damageao sam ga cesce od Volfa. Zedonius je opasan na daljinu, ali zajeban i na blizinu. Prvo njegov napad iz zraka kad skoci na tebe zahtjeva perfektan timing. Opet mi je Tuhy tu pomogao sa hintom da anuliram njegov skok sa 360T i-frameovima da prodem netaknut. To zvuci lagano, ali morate tajmirat i steci taj refleks u sebi jer trebate zarotirat lijepo L3 za 360, a on prebrzo doleti jer inace vam nece izac napad ako nije clean motion. Postoje dva openinga koji su garantirani damage sa 4x trokut, a da prodete netaknuti. To je njegov grab koji je lako izbjec i kad ispali snop vatre iz sebe. Tad ga mozete ranit sa 4x trokut bez problema. Na ostale napade ni slucajno jer postoji sansa da vam direkt cancela i udre kontru i u 3 udarca vas ubije jer radi veliki damage. Najtezi napad njegov za izbjec je definitivno fireballs volley. Izbaci 4 kugle zaredom u jako kratkom vremenskom roku. Mozete dodgat prvu pa udrit Ninpo da vam da i-frameove, 360T ovdje ne pomaze. Mozete pokusat dodgat sva 4, to je lako kad ste na daljini pa on ispaljuje, ali kad ste tik uz njega sto zelite konstantno bit da ga kaznite onda je to dosta zeznuto. Ali postoji jedna malo advanced tehnika koju sam naucio sa interneta, a to je da dodgate prvu kuglu idete odma u aimed jump (kocka+x) odma brzinom munje dok ste jos u zraku u flying swallow (forward+trokut) i on se jadan zbuni i cancela taj napad. Stvar je da ta kombinacija tipki mora bit perfektno odradena i brzo jer nakon prvog dodga odma baca drugu kuglu a vi morate aimed jump u flying swallow napravit i nista vise ne dirat jer nakon cancela njegovog napada on i dalje nastavlja napad, ali neki drugi, zato je vazno ostat smiren nakon toga i dodgat napad sta slijedi sa lakocom. Zedonius mi je uz Volfa na kraju postao najlaksi nakon te prakse.
Elizèbet (Liz)
Dolazimo do slaga na torti. Kraljica svih bosseva i majka svih psovki koje vam padnu na pamet. Ovaj fight mozda i ne bi bio problem da nije totalni randomness, ali ono totalni do te mjere da ne znam jesam li se borio protiv tezeg bossa u itijednoj igri ikad. Elizabeta je nemilosrdna do krajnjih granica i sa njom ne postoji nikakva sigurna metoda nanosenja damagea (ili mozda postoji, opisem uskoro sta sam otkrio eksperimentiranjem) te vas kaznjava i one shota na razne nacine. Mozete probat 360T i-frameove koristit kad pocne izvodit napad nesto ala kao kod Volfa samo jel razlika je ta sta kod Volfa to sa lakocom se odradi, ovamo ako nisi pogodio stotinjku kad treba izvest ili te udara ako kasnis i nanosi veliki damage ili ako si uranio vrati se nazad i ide odma u dash taman kad 360T animacija zavrsi i takoder moze udrit. Moj pristup je bio sa 4x trokut, vjezbao sam je skoro 40 sati kumulativno na svim tezinama i trazio openinge. Mislio sam na pocetku da je single stab majka openinga. I dalje stojim iza toga da je to dobar opening za nanijet damage sa 4x trokut, ali dosta puta zna i failat jer dodga i ide u dash automatski, tu je najbolje samo 2x trokut pa ako primi, primi ako ne imas recovery time za dodge njenog dasha bez guard damagea. Dobar je opening i nakon sta iz zraka se spusti dashom na zemlju, dobar je opening i flying swallowat dok izvodi u zraku blood spray attack, dobar je opening i nakon 4 melee comba, ali to je sve random. Nekad ce upalit 2 puta zaredom, a nekad ce ti izbjec 6 puta zaredom i od 6 puta bar 4 puta nanijet guard damage pa nema pravila nikakvog. Ono sto mi je zanimljivo i zadnjih par dana sto sam testirao je to da sam uspio naci opening gdje u 95% slucajeva nanesem joj stetu na master ninja. Naravno borba na taj nacin protiv nje koristeci samo taj opening je moguca, ali onda fight traje dosta duze i morate dosta duze izbjegavat njene napade. To je njen triple stab. Njen triple stab funkcionira na nacin da ako joj prva dva udarca izbjegnem onda stane sa triple stabom, ako joj blokiram ITIJEDAN ili ako me rani ITIJEDAN od dva udarca ona ide u treci stab gdje moze ili stat nakon ili ici u ponovni triple ili u dash ili u grab. Milijun kombinacija, ali ako izbjegnem oba staba i dasham prema njoj, ona ostane na split second zbunjena i onda joj nanesem stetu gdje u 95% slucajeva makar 1/4 udarca iz 4x comba zavrse na njoj. Nekad rijetko uspijem i sva 4 lansirat, ali uglavnom barem 1 je pogodi, jako jako rijetko se desi da izbjegne sve ako se to pravilno izvede. Dakle drzim neku distancu ispred nje (dovoljnu da me ne uhvati u obicni grab, ali ne predaleku) kad vidim animaciju za triple stab (razlikuje se od animacije za single stab posto single dulje traje za ispalit) idem dodge prema njoj malo ulijevo/udesno dodge drugi stab u obrnutom smjeru da dodem tik do nje kad stane i onda 4x trokut combo ide. U 20 pokusaja 19 puta sam joj uspio nanijet damage. Naravno, ona ima drugi arsenal napada pa triple stab ne dolazi toliko cesto, ali bitno je kada dode da se dodgaju dva napada prva, ne smiju se nikako blokirat niti primit damage jer onda to ne funkcionira. Ovako kao da ostane zbunjena na mali moment gdje se moze iskoristit 4x trokut. I dalje postoji sansa, ali jako mala da dodga. Sansa se povecava ukoliko niste nakon drugog dodga dovoljno blizu nje pa prvi udarac ode u prazno a tek drugim udarcem ste blizu nje onda u tom slucajo moze dodgat. Budem snimio i video pa postam u odgovarajucu temu. Nije 100% safe ali puno puno vise safe od svih ostalih openinga.
Fiend Genshin
Ovo je boss koji mi je zadavao najvise problema u misiji jer nakon sto mi Liz iscrpi healtha dode mi on koji je drugi najtezi boss i vrati me na pocetak. Fiend Genshin je takoder random, ali srecom nije toliki dodger kao Elizebet pa ga cini puno prihvatljivijim. Za njega su tonfe najoptimalnije jer se jedino sa tim oruzjem moze "ispitati" da li ce nakon sto primi damage ici u kontru ili stati. Najbolji opening je kad se charga na podu pa se samo dodga i ide u forward+trokut combo. Doduse nekad i to nije garancija jer zna odma dodgat i ici u onaj aerial napad koji mi je zadavao najvise problema. Aerial napad ima dvije varijante, jednu sa strijelama i jednu bez. Ova bez strijela cak ni ne zahtjeva dodge moze samo blok, dok ova sa strijelama zahtjeva dodge jer se inace radi guard damage. I to ne odma cim krene u zrak nego sacekat pola sekunde da ih ispali jer ako se odma ide dodgat kad krene u zrak strijele te pogode, zeznut je timing jer se razlikuje od dodganja svih ostalih njegovih napada koji se odma dodgaju, ali kad se povata ide to bez vecih problema. Ono sto zna supcinski izvest je kad sam mu blizu onaj napad kad udre macem u pod pa bude eksplozija koja radi ogroman damage ako se ne preskoci. Inace je to ranged napad koji radi kad sam daleko od njega, ali supak nekad zna to izvest i kad sam na centimetar od njega i par puta me tako one shotao na master ninja 03 misiji, iako sam ima dobar health.
Nakon te misije ostale sam smao pregazio. Ultimate Ninja 01 je pala u 10 minuta, UN 02 je bio zajeban sa 3 fiend genshina istovremeno, ali 360T DK je majka za istovremenu stetu, naravno treba i malo srece. Zadnja koju bi izdvojio je UN03 koji je totalni bullshit od misije. Dva budina kipa istovremeno pa 2 kipa slobode istovremeno. Budini kipovi su relativno okej, ali kipovi slobode su jedan veliki kaos gdje ne vidis sta se desava na ekranu uopce. Moja taktika je bila sa DK forward+ trokut i spammat trokut nakon. To radi ogroman damage kipovima i letit od jedne do druge ruke jer ako se zadrzim na jednoj cesto umirem. Luk i strijela za zadnju fazu kipa. Nakon sta jedan padne najcesce imam pixel healtha i onda moram perfektno odigrat protiv drugog. Najbolje je cekat onaj napad gdje zove munje iz poda i tajmirat otprilike skokovima kad ce zavrsit da nakon zavrsetka taman mu budem kraj ruke za napad. Onda opet se odmaknit nazad, izbjegavat i cekat taj napad. Uzas od misije, ali i nju sam relativno brzo srezo.
Jos jedna Ninja platina u dzepu, prekrasno putovanje i vrlo rewarding igra kad se nauci igrat. Ako sam ja mogo ovo platinirat moze svatko onda, zato bi volio da sto vise ljudi da sansu ovome.
Zontra samo naprijed ako si mislio krenit, a i foggy je igro black verziju mogo bi i on krenit 😀.
Tuhy, hvala za sve savjete i odgovore u odgovarajucoj temi, neke stvari su stvarno pomogle koje mi nisu prvotno pale na pamet.
Do kraja cilja stoji jos samo jedna, vidit cemo sta ona sve nudi 😀.