kvalitetno izveden atmosfericni SP
Mislim da je ovo savršen opis.
Meni osobno kao ljubitelju postapokalipse i igara s dobrom atmosferom Metro je odličan serijal i jako se veselim Exodusu.
Tako je..postapokalipsa uvijek daje atmosferu i posebnu draz..to je jednostavno formula..dali zombi apokalipsa,nuklearna ili bilo sta nije bitno.Kada civilizacija i rutinski zivot kakvog zivimo nestanu covjek se vraca na pocetak i ostaje mu jedino prezivljavanje.A nacin i uvjeti prezivljavanja ovise bas o tome o kakvoj se apokalipsi radi.
U ovom slucaju,di ces bolje od opisa da je vani nuklearna polarna zima i zrak koji nesmijes ni udahnuti.A mracni,ruzinavi,puni paucine tuneli su ti skloniste i ono sta si covjek uvjek trazi i voli rec "topli dom".I stvarno se tako osjecas.Zbog genijalnih vizuala i arta.Citanje knjige i dobar tekst moze ti potaknut mastu da si to zamislis i uzivas a kamoli ovakva igra i slika sa zvukom u pokretu.
Opcenito su filmovi ili igre u apokalipsi u prednosti jer imaju to nesto sta osjecas ili vidis i kada se nista ne desava.Neko bolje a neko slabije to odradi ali npr. film The Road te moze bacit u depresiju.The Last of Us igra,hodas sa Joelom i Ellie 10min kroz Bills town i osjecas to nesto,igra te ispuni navalom emocija i dojmova kroz obicnu setnju.I taj dio Metro odrađuje vrhunski kroz mracne tunele.Odlicno koristi elemente horora.
Ali ne horor da je nesto strasno ili da te jump scare scena isprepada nego na onaj nacin kao kad se uz vatru pricaju jezive price pa ti masta proradi.Npr. kreces se kroz stazu,vidis neke ostatke necega i onda dobijes informacije sta se tu dogodilo.Ili NPC ti npr. kaze "u ovaj tunel nitko ne ide,desilo se to i to i od tada ga izbjegavamo" i to ti budi onu tvoju mastu da si to zamislis dok gledas u taj mrkli mrak tunela,paucinu koja visi dok kroz jeku dopiru svakakvi zvukovi glasanja ili neko skripanje ili samo hukanje propuha.
Sa onim vizualima,upalit zipo ciji se plamen njise dok se kreces i palis paucinu ispred sebe koja te usporava dok hodas u iscekivanju sta te ceka na kraju tunela i da ne osjetis tu atmosferu to mi je neshvatljivo.
Igra ima doslovno 3 mane.Taj slabiji VA odnosno blesavi engleski sa ruskim naglaskom,malo drvenije animacije i likove.Ali svjesni toga upravo zato su napravili da imas 10ak sati cistog gameplaya i pricanja price iz prvog lica a ne kroz cut scene i neke velike dijaloge.