@doctorfreak
Ovo nije odgovor samo tebi nego općenito.
Ovdje na forumu i IRL uvijek slušam o tome kako keramičari brutalno zarađuju i način na koji ljudi pričaju o tome ispadne da je to jednostavno.
Nije jednostavno ni lagano.
Stari mi je keramičar koji je naučio moga bratića raditi. Već u srednjoj i cijeli faks sam radio s njima kao tzv. manual odnosno pomoćni radnik.
Miješao ljepilo, rezao pločice i fugirao.
Istina da dobro zarađuju. 2 do 2,5 puta više nego što ja zaradim u firmi.
Bez obzira na to ja taj posao ne želim raditi iako imam najbolje moguće uvjete da s njima krenem i postanem majstor.
Zbog toga što znam sve negativne strane toga posla.
Kao prvo taj tečaj za keramičara što ljudi završe ne znači ništa.
Ti se ne možeš naučiti raditi taj posao ako završiš neki tečaj, odslušaš neka predavanja ili odradiš praktični dio par dana.
Da je to tako jednostavno i brzo svi bi bili majstori. Dobro se moraš namučiti, oznojiti i puno puta zajebati da bi naučio sve cake i postao majstor. Ne dolazi to preko noći.
Drugo, keramičar je fizički posao koji nije lagan. Treba klečati na koljenima po cijeli dan na sunjari dok je vani blizu 40 stupnjeva ili na zimi i vjetru ako npr. radiš bazen ili terasu.
Čak i kada si unutra a u pitanju je neki rohbau smrzavaš se po zimi. Nosili smo onu grijalicu/puhalicu i stavljali je u kupatilo dok bi ga radili da barem malo ubije onu hladnoću.
Treba tegliti vreće ljepila (25 kg) i pakete pločica (20-30 kila ovisno o formatu).
Od klečanja s godinama ti stradaju koljena, leđa, noge i nožni prsti itd. Nema keramičara koji nema problema s tim kasnije u životu.
Da ne spominjem sve probleme samoga posla. Keramika je završna i to mora biti lijepo postavljeno ali ni to često nije lagano. Podloga bude kriva pa moraš podmazivati, pad ide u krivu stranu, pločice nejednake, blago savijene itd.
Zna se dogoditi da imaš posla s svakakvim pacijentima od ljudi.
Uglavnom mogao bih ti napisati još puno negativnih stvari ali poanta je da nije lagano ni jednostavno.
Zarada je jako dobra ali ne koliko ljudi misle.
Jednom sam čuo neki razgovor koji je dobar primjer:
"Kvadrat je 25 eura. Danas lagano postaviš 10 kvadrata i to ti je dnevnica 250 eura." Logika?
Nije tako. Ti si npr. obrtnik i klijent te zove.
Moraš sjesti u auto otići do njega, izmjeriti, napraviti specifikaciju i poslati mu ponudu. Izgubiti ćeš npr. 2 sata.
Drugi dan opet odeš i isti dan postaviš pločice. Moraš čekati da se osuši i sljedeći dan otići zafugirati. 10 kvadrata ćeš zafugirati i oprati za sat vremena ali ti si opet morao ići tamo.
To nije 1 dan. Ti si možda odradio posao za cca. 10 sati ali si tri puta morao ići tamo i ukupno si izgubio 2 dana. To nije dnevnica 250 nego 125 eura (bez troškova).
Naravno da ćeš ubosti dobre poslove gdje je puno kvadrata i sve otvoreno (mi to zovemo piste) pa će ta dnevnica biti dosta veća. Nekada će biti i 200-250 eura. Ali isto tako imaš "lošije" poslove gdje je jako puno rezanja ili loša podloga. Imaš situacija kada dođeš na radilište i ne možeš raditi ili završiti jer npr. vodoinstalater nije postavio kadu, stolari nisu stavili štokove... Onda samo zbog toga moraš opet dolaziti i gubiti vrijeme.
Keramičar je jako dobro plaćen posao ali nećeš u par dana zaraditi plaću neurokirurga. I to nije lagan posao.
Tko misli da nije tako samo naprijed. Posla je preko glave.