znači moj osvrt nakon odigrane igre, videorecenzije, komentara, podrške i kritike..
Prvo - nije baš ni pravedno pričat kad sam igru odigrao jedini ja i ostatak recenzenta u svijetu..
Onda bi se maverick morao okrenut npr. jednom Metacriticsu gdje je (gle čuda) ocjena 87 trenutno, a vjerujem da će i pasti na 86 ili manje, a onda sam ja ili Bog ili prorok pa sam pogodio zlatnu sredinu svih recenzenata sa zemaljske kugle..
Znači kada odigraš igru 100%, kao što sam je ja završio, ali baš 100% i utvrdiš da je 86 loša ocjena za tu igru onda slobodno kaži - Figo, ne valja, morao si mu dati 90 ili 100.. ali ovako vidim da ti je samo žao jer si očekivao veću ocjenu od hajpane igre i možda tvog omiljenog preordera.. nzm..
Ja ti samo mogu reći da JA također volim i Sony-a, i Exluzive, a pogotovo Marvelove junake (pogledao sve filmove).. i na temelju toga očekivao sam da će ova igra biti pun pogodak i još jedna maestralna exluziva ko što smo uvijek kod Sony-a naučeni.. no što sam duže igrao igru, što su me duže doslovno bodli nedostaci tako sam shvatio da ovo neće biti vrh kao što smo očekivali..
priča kao priča je ok, mada sam glavne negativce već u startu prepoznao, grafika također solidna, no ne i extremno dobra ko u drugim exluzivama(uncharted, god of war...) dalje, kad se spustiš na zemlju i vidiš prolaznike kako prolaze kroz zidove, automobile, kako policajci pola sata ponavljaju istu rečenicu, pada puno toga u vodu.. nadalje badava ti dobra priča kada je moraš staviti po strani da riješiš sidequestove koji ti otključavaju odijela i bolje gadgete.. i još ako tokom završavanja tih ponavljajućih sidequestova ne riješiš određene zahtjevne chalenge tipa time trial i slično, ne dobivaš dovoljno bodova pa ponavljaj ako želiš napredovati.. znači osvajaj istu bazu, lovi iste golubove ili dronove još 5 puta samo da dobiješ tu sitnicu s kojom možeš nadograditi neki gadget.. a što se tiče sidemisija, neću komentirat hvatanje golubova ili dronova, ni skupljanje ruksaka i fotografiranje zgrada, nego ću komentirat lopove koji uvijek kradu identično vozilo, lopove koji kidnapuju uvijek istog pješaka i strpe ga u prtljažnik auta a ti ga moraš spasiti, i komentirat ću lopove koji uvijek opljačkaju istu draguljarnicu.. znači šećeš ulicom dogodi se sranje, riješiš to, šećeš dalje, u drugoj ulici ista situacija, isto vozilo opljačkano i ajmo opet lovit iste negativce na isti način.. e kad ideš igru prelazit na 100% da budeš mogao dobro recenzirati onda ti to mora upast u oko i stavit u recu.. jer da sam prelazio samo main quest, (što ti igra niti ne dozvoljava) imao bih 10 sati igre i solidnu zabavu.. ali ako želiš otkriti sve čari moraš prelazit 100 posto i ganjat loše sidequeste..
još bi se mogao dotaknuti Boss borbi, koje su neke odlične a druge suhoparne i riješavaju se na isti način.. ali neću dovoljno je ovo.. nadam se da me sad bolje shvaćaš.. ocjena je s moje strane i preblaga..
renda ti si me pitao zbog čega se nismo dotakli više sitnica i nekih stvari, pa problem je što radimo sistem videoreca di su nam max 7, 8 minuta dužine, zašto? pa zato jer ljudi danas na youtubu u prosjeku gledaju vide-e sa 3-4 minute trajnosti, a recenzije su najgledanije ako su tipa od 5-7 minuta trajnosti (uzmeš za primjer velikane poput IGN-a, Gamespota, Gamesradara itd. bit će ti jasno).. jednostavno si ne možemo trenutno dopustiti neke velike izlete i odstupanja, pogotovo kad se nam korisnici javljaju i komentiraju.. kad želiš napredovat, moraš učit od boljih..
druga stavka zašto smo nešto izostavili jeste Sony, koji nam je poslao mail sa doslovno crvenim tekstom kojeg se moramo pridržavati.. a to je uglavnom zabrana spoilanja bosseva, zabrana spoilanja nekih igrivih likova, zabrana spoilanja easter eggova, zabrana spoilanja druge polovice igre i još hrpetinu toga.. (možeš mislit kako mi je bilo zahtjevno napraviti dobru recenziju)
kako gledam na drugim recama svi su se pridržavali toga pa dobro da smo se i mi, jer o tome ovisi budućnost portala, a ostali su više secirali sitnice koje smo se mi dotakli pod loše ili dobre osobine igre..
i sad postavlja se pitanje, dal sam ja osobno mogao napisati pisanu recenziju na 5 stranica, sa svakom pojedinošću, detaljima, spoilerima itd.. pa za potrebe videorecenzije praviti drugi kraći text..
na žalost nisam mogao, niti mi vrijeme ne dozvoljava trenutno, a niti nije potrebno jer i drugi portali pisane recenzije samo pročitaju u obliku videorece.. (provjereno na puno sajtova)
unatoč tome, mislim da sam se dotaknuo svega što sam trebao i dao vam neku sliku o igri.. što se tiče kritika i usporedba vidim da ne kaskam daleko od ostalih, a i da kaskam ponovo bi to bilo moje osobno mišljenje..
Ljudi ja ovo radim zbog vas a ne zbog mene, na kraju krajeva, da radim zbog sebe otvorio bih osobni profil i gledao sam sebe kao malo dijete... prihvaćam uvijek kritike i pohvale, na temelju vas svi mi učimo biti bolji, i ako pratite portal zadnjih par godina vidite kako napredujemo.. a sve je to naš besplatni i krvav znoj.. nije meni cilj da klikbejtam ili namjerno userem igru, štoviše da idem na tu kartu vjerovatno bih dao Spider-manu nekih 95 pa bi nam Sony poslao još besplatnih igara i tako dalje.. no to nije moj stil.. i s godinama sam naučio da ono što želim da bude savršeno na kraju ne ispadne, a neke igre me upravo u to uvjere.. no kako i kaže Tuhy ocjena 86 je visoka, pohvale je dobila s moje strane, a ponekad je i to dovoljno.. peace :)