Također puno više cijenim recenzije od ljudi na forumu, sa kojima već godinama pričam i odmah znam sa kojim ljudima mi se ukusi poklapaju. Ništa mi ne znače trojke ili desetke od tamo nekih recenzenata koji se žale na nepostojeći jasni pokazatelj gdje trebaš ići. Samim tim sav kredibilitet nekog IGN-a ili Gamespota pada u vodu. Da se razumijemo, ja sam štovatelj lika i djela Kojime, samim tim možda moje "objektivno" mišljenje o igri nije validno, ali čak i ja priznajem da sam opečen sa MGS V i rekao sam sebi da neću dozvoliti da me opet ponese hype, ma o kom developeru se radilo.
Ali s druge strane, puno je stvari tu utjecalo na cjelokupan MGS V i smatram da tek sada ćemo vidjeti koliko još Kojima može pružiti u svojim poznim godinama sa Death Strandingom. Da li je čovjek i dalje GOAT ili ga je vrijeme pregazilo. Ono što mi daje nadu je Fenixova recenzija + nešto novo i jedinstveno. Znam, po svim pričama o gameplayu, ovo izgleda kao Gran Turismo walking simulatora, od čega se ja zgražavam, ali opet, kao što Tuhy kaže, ne pljuje se o tim nekim stvarima pa dadne 9-ku ili 10-ku bezveze. Ima tu nešto definitivno, što morate priznati da od gomile igara koji pucaju na sigurno, u AAA svijetu, ipak treba skinuti kapu i čestitati Kojimi na mudima. Nije tu u igri samo Kojimina reputacija, već i čitav studio. Čovjek je digao kredit kako bi otvorio studio i umjesto da on igra na sigurno, napravi neki copy pase MGS-a koji bi pokupio 95 meta itd. on odluči pružiti ljudima nešto svježe i originalno. Naravno Sony je tu ogromno pomogao, ali to nije Sonyjev ip, što pc platforma pokazuje.
Da li će se to svima svidjeti? Naravno da neće. Ali ovo je njegov pattern, isto kao što je nekad nakon Penguin Adventurea odlučio ponuditi prvu pravu stealth igru unatoč problemima sa menadžmentom i tada, igra je bila uspjeh. A nakon Metal Geara rekao bi čovjek da će upustiti se u nastavak (što jeste kasnije) on odluči napraviti Snatcher, visual novel sa cyberpunk pričom. Dakle čovjek nikad ne igra na sigurno. A MGS-ovi koji su usljedili nakon dvojke, ma koliko odlični bili, možda nije nešto u što je on htio biti duboko investiran, već je bio primoran. Jer vezati za jedan ip čovjeka sa mnoštvo ideja nema ništa gore. a MGS V je fantomska kulminacija svega toga.
P.T. je odličan pokazatelj kakvu je reputaciju uspio napraviti sa jednim hodnikom i malo kreativne slobode. Dok ga Konami nije poklopio naravno. Opet kažem, možda ja nisam najobjektivniji da pričam o Kojimi i DS-u, ali nakon čitave turbulencije sa Konamijem, unutar samo tri godine otvoriti studio, zaposliti ljude i napraviti novi ip koji je glatko podmazan po svemu sudeći treba samo skinuti kapu ne samo Kojimi već i svim zaposlenicima Kojima Productionsa. Također, velike pohvale Guerrila studiju na pružanju potpore Kojimi sa svojim engineom i sa svojih 70-tak ljudi koji su radili na igri.