A sad nešto sjajno, moja ekipa
Prva pjesma sa prvog albuma ikad…
A sad nešto sjajno, moja ekipa
Prva pjesma sa prvog albuma ikad…
Sad sam u fazi kad slušam danima jedan band a to je ponovno ELO ilitiga punim nazivom Electric Light Orchestra.
Volim pop-rock miniorkestralne pjesme što eto ima ELO, The Beatles i sl. bendovi. Ovo je jedna takva i k tome laganica a ELO ima takvih na bacanje. Pjesma mi je odlična i repitam ju po nekoliko puta zaredom.
ELO -21st Century Man (album: Time 1981)
Još jedna odlična meni od ELO.
Uživo nastupi u kasnijoj eri za ono vrijeme bili su im spektakularni poput ovoga iz 1978 u sklopu "Out Of The Blue" turneje kada na samom otvorenju bend se spusti kao svemirskim brodom i započinje nastup na prigodnoj platformi kao dio broda.
Zatim su tu svjetlosni efekti lasera i koječega. Jeff Lynne kao vokal i predvodnik grupe veliki je fan Star Warsa pa u tom stilu htio radit scenografiju.
ELO -Tightrope (album: A New World Record 1976.)
U posljednji pohod večeras se sprema,
od boli i smrti straha on nema,
na prsima znak gromovnika stoji,
u bitkama mnogim sudbinu mu kroji.
U ruci mu sjekira, štit na leđa stavlja,
zemlju svoju gleda dok kiša ga pozdravlja.
Kroz livade rodne zadnji puta jaše,
ne osvrće se za sobom jer mu srce plače.
Ratni jecaj, bjesomučni zov,
vuka starog krik zove ga u boj,
šumom odjekuje crnih vrana poj,
dok sivo nebo plače, teku krv i znoj!
U jeku bitke strijela ga obori,
na koljena padne ali to ga ne umori,
ponosno se digne, šakom znak svoj stisne,
udarac tad zada i zadnjim dahom vrisne.
Na Mokoš majku padne i u nebo on pogleda
suza tad mu krene, znak zemlji preda,
kroz maglu gustu jutarnju, šapat ga dozove,
u drevnu šumu jasenju, otac ga pozove!
Šumi mladi hrast na gori zelenoj,
sunce obasjava lišće njegovo,
zora je svanula, novi je dan,
na gori raste on mladi i ponosan!
"U čistom polju, na sinjem moru, stoji širokolisti dub,
Pod tim dubom stare ovce, lanjska crna vuna.
Na toj vuni leži zmija zmijska.
Na polju, na morskoj obali stoji dub rakitan."*
U sjeni života beskrajnog svoje lice skriva On,
Gospodar smrti i vode, Veles, vječni bog.
Od bijesnog groma brži je i to ponos njegov postaje,
Jačega nadmudruje, Veles vječni bog.
Slava! Vječna snaga i moć!
U dubini zemlje i u izvoru života,
U kraljevstvu mrtvih leži njegova ljepota.
Na ulazu u podzemni put izgubljene duše pjevaju,
Svojom pjesmom govore svima, ovdje vlada samo zima.
Queen -Rock in Rio 1985. Najveći po broju publike njihov koncert. Održana su dva takva koncerta a na svakom 250,000 ljudi. Pola milje u dva koncerta nije mala stvar. U tom periodu imali su The Works turneju po istoimenom albumu iz 1984.
Mislim da mi je to prvi kupljeni album od njih i to na vinilu. Kasnije sam nabavio i na CD-u i video na VHS-u. Vinilka čiji vjerojatno prvi vlasnik je preslušavao neke pjesme bezbroj puta do izlizanosti. Pjesme na pojedinima je igla gramofona preskakivala da sam katkad pritiskao glavu igle prema dolje da ne preskoći.
Kad si nakosio ploču pa si mogao vidjet gdje je tamnija površina odnosno brazde su skoro pa netaknute a gdje svjetlije gdje su istanjene. Najtamnije je bilo na pjesmi Is This The World We Created što je i logično jer nije toliko popularna bila a tada ni meni a nakon silnih godina postala mi je baš lijepa i ne traje dugo.
Queen -Radio Ga-Ga (uživo iz Rija 1985)
Davno izgubljena i jučer pronađena pjesma. Vrtila se u drugoj polovici 90-tih svakodnevno na radio stanicama i ja sam je rado slušao. Često se sjetim tog vremena i htio bih je nanovo čuti, na radiju je i nema ili je ne potrefim.
O toj pjesmi nisam ništa znao ni tko je izvodi ni kako se zove. Jedino kaj mi ostalo u sjećanju je sama melodija i riječ "yes" koju često spominju a vidi vraga tako se i zove pjesma, hehe.
Upisivao bih u Google pjesme u kojima se spominje riječ "yes" i prslušavao bih početke tih kaj bi mi Google izbacio ali ništa od traženog pa odustanem. Pa nakon nekog vremena opet pokušam i pak ništa. I tako često. Izbacival mi grupu Yes non stop a za njih znam da nisu oni.
Google nije tih godina bio toliko napredan da si mogao pronaći samo tako nešto što si želio bez jasnog konkretnog pitanja. Da sam upisao pitanje pjesma koja se zove yes prije bih došao do reze ali nisam se tog sjetio jer misleć da se ne zove tako.
Jučer opet ja idem tražit jednu drugu pjesmu iz djetinjstva, neku talijansku ali tu ću još manje pronaći jer o njoj znam samo melodiju a riječi ništa pa se sjetim opet ove sa "yes" da idem tražit.
Pjevušim ja par puta da mi prepozna i izbaca on meni svakakve pjesme i ni jedna nije ta i idem ja nanovo opet istu foru pjesme u kojima ima riječ yes i izbaca također neke od njih i među prvima je upravo bila ta koju sam tražio. E veselju mom nikad kraja i slušal je čitavu večer. Sad znam da se pjesma zove Yes. A toliko godina me mučila. Google je uvelike napredovao.
McAlmont and Butler -Yes (album: The Sound of Mcalmont and Butler 1995)