Pogledao sam upravo sada još jednom tekmu (snimka na HRT 2) jer jučer je jednostavno bilo toliko euforično za išta smisleno napisat nakon same utakmice.
Nevjerojatno, ali da, okrenuli smo Španjolsku sa onakvom ekipom i odigrali kada se sve zbroji jako dobru, borbenu i srčanu utakmicu. Subašić je bog isus naspram svih golmana koje smo imali, Plete nebi penal obranio pa makar mu Srna rekao gdje će lopta ići. Zna kada izaći, zna kada ostati na crti, postavlja se dobro i ne može mu se prigovoriti ništa. Obrana je djelovala jako jako klimavo prvih pola sata. Vrsaljko je defenzivno bio potpuno pogubljen, Jedvaj užasno dekoncentriran i nesiguran, pa Ćorluka i Srna jednostavno nisu mogli sami držati tu zadnju liniju. Na to treba pridodati i jednako izgubljenog Roga i sve to prvih pola sata nije izgledalo najbolje. No momci su se strahovito digli, pogotovo u drugom poluvremenu, ali se već i krajem prvoga vidio neki pomak. Badelj je držao cijelo vrijeme tempo sa Španjolcima, i iako su mu pasovi bili kriminalni cijelo prvo poluvrijeme, kako je utakmica išla dalje tako je i on bio sve sigurniji, pogotovo u toj defenzivi u kojoj me na kraju i zadovoljio (dodavanja su išla nešto na bolje, no treba još poraditi na tome, ali jbg teret je veći bez Modrića na terenu). Rog je na kraju odigrao pristojnu partiju, baš sam sad posebnu pažnju za vrijeme snimke obraćao na njega i momak se stvarno trudio zagorčavati život Iniesti. Mislim da je ukupno 2 opasna pasa uputio, dok je ostalo bilo sve alibi dodavanje i mora se pohvalit zaustavljanje njihovog glavnog igrača.
U tom drugom poluvremenu su se popravili i Jedvaj i Vrsaljko. Tin je meni inače jako dobar igrač, no sezona mu je bila uništena ozlijedama, a i u Bayeru igra desnoga beka tako da ispada da se i dobro prilagodio do kraja utakmice. Šime je pak dao gasa u ofenzivi, i bio je zaslužan za neke opasne akcije, ali obrambeno je i dalje to jako aljkavo na lijevom beku. Točno se vidi u njegovim kretanjima da se on zna branit, ali da ga opasno jebe to što igra na drugoj strani, jednostavno nije to taj osjećaj za prostor. Strina koliko god da je beskoristan prema naprijed je ipak puno jači u defenzivnoj igri. Srna i Čarli dominirali zato, količina požrtvovnosti je bila enormna.
O Perišiću se ne može pisati bez pregršt pohvala. Čovjek je najbolje krilo na turniru i ostali pimpleri poput Hazarda, Sterlinga i sličnih nisu pokazali ništa ni blizu ovome što on pokazuje na Euru. Ta drskost, okomitost, trk bez straha, tehničko znanje i sama eksplozivnost i brzina su nevjerojatni. Iskoristio je onaj prostor koji se otvarao (o kom sam pričao prije tekme) maksimalno i prijetio što udarcima što centaršutevima. Pjaca mi se također jako svidio, mali jednostavno ima enormni talent i bila bi grehota da se to ne iskoristi. Nije imao nikakvog respekta prema protivniku, driblinzi su bili fantastični, samo je falilo još malo zadnjeg pasa ili udarca i to bi bilo to, ali i ovako je bio konstantna prijetnja i nadam se da ćemo ga gledati takvoga još dugo dugo. Rakitić je napokon pokazao malo muda, možda da se dokaže pred suigračima, i konačno i od njega dobivamo ono što se očekuje. Neki će reći da treba tu se pokazat još i više, i dok se slažem da se više od njega i može očekivati, ovo je bila jako dobra partija u kojoj je kvalitetno proigravao suigrače, držao loptu i prijetio onda kada je mogao.
Kalinić bi trebao biti prva špica do daljnjega. Svaka čast Mandži i sve to, ali Kale je trenutno puno raspoloženiji i pruža puno više od đilkoša. Zamislite da je ona lopta išla na Mandžu, okladio bi kuću da bi frajer išao nekako spuštat glavu na to i da bi promašio ceo fudbal. Ovo što je napravio Kale je takav šmek, a još je pritom i ranije pokazao da ne samo da je fantastična martinela koja zna odlagat loptu nadolazećim krilima, već i da zna i povuć, ali i dobro opalit iz daljine. Ako su u stožeru pametni, mora ga se držat u napadu do daljnjega.
Ukratko što se ostalih tekmi tiče, sve više manje očekivano. Sj. Irska se zatvorila i grčevito se branila do kraja, Njemci su mogli zabiti 3-4 komada, ali mora se pohvali defenzivnu liniju i golmana Sjeveroiraca. Očekivao sam da će biti tvrdi orah i tako je na kraju i ispalo. Sve čestitke na kvalifikaciji dalje im želim, te očekujem da će biti gadno onome koji ih izvuče jer ljudi su dokazali da mogu zatvoriti svoja vrata na jednu utakmicu.
Poljaci također očekivano dobili Ukrajinu koju jednostavno nije bilo briga, i jedino je za zamjerit Poljskoj što nije uvalila još koji gol. Toliko napuhani napad se zasad ne iskazuje. Što se Turske tiče, po meni isto potpuno očekivano. Najavljivao sam da će njima Česi sad doć savršeno. Ljudi su znalci za vadit se iz govana, dok Česi nisu oduševili ni sa čime u igri na naprijed, a jučer su morali ići po tu pobjedu i bilo je vlaovićevski evidentno da ona organizirana obrana neće biti toliko kohezivna u takvoj utakmici.
Danas vjerujem da će Island pružiti jaki otpor Austriji koja nije zabila još niti jedan gol i koja je jedno od većih razočarenja jer se od igre na naprijed od njih dosta očekivalo. Vjerujem da će ga Gylfi šmekerski stisnuti za pobjedu. Što očekivati u drugoj tekmi neznam ni sam. Portugal je sposoban to razbiti, ali i sposoban se osramotiti (kao što je i bio slučaj do sad). Mađari igraju jako srčano, gore za svaku loptu i nebi me iznenadilo da isfrustriraju Portugal i izvuku tu nešto. Naravno sve ovisi o glavama Ronalda i društva.
U onoj drugoj skupini nekako ne vidim Švede da mogu nešto napraviti protiv Belgije. Volio bi da Ibra to nekako izvuče, ali ruku na srce ljudi nisu pokazali baš ništa do sada. Za Irsku pak vjerujem da će ići na nož i da bi mogla potencijalno iznenaditi Talijane kojima je prvo mjesto osigurano. Nitko neće zamjeriti Conteu odmor igrača čak ni u slučaju poraza, dok će Irci vjerujem bit ultra nabrijani. Ukaži se Wessi.