Imao sam na tonu obaveza preko vikenda pa nisam stigao ništa napisati, pa ukratko. Na petak i naše mi se neda vraćati, (kao ni na završnicu 2.kola u skupinama E i F) dovoljno je dana prošlo, toliko se toga napisalo, pa mi se neda ni igru analizirati, a kamoli što drugo. Što se zadnja dva dana tiče, jučer teška katastrofa od utakmice između Engleske i Slovačke, Englezi i sa malo drugačijom postavom nisu mogli složiti suvisli napad, dok Slovaci nisu mogli složiti ništa. Teško razočarenje s obje strane.
Wales je pak po meni očekivano razbio Ruse i žao mi je da nisu stisnuli malo gasa i utakmici protiv Engleske još onda jer su mogli i tamo izbjeći poraz. Prometnuli su se u jedno jako ugodno iznenađenje, ne toliko rezultatima koliko igrom. Ramsey i Bale su ponajbolji igrači turnira.
Dan prije isto nije oduševio. Švicarci i Francuzi odigrali pederski X, te su Francuzi u trećoj utakmici zaredom potvrdili da ipak nisu ono što se očekivalo od njih. Nema tu duše, nema šmeka, samo jedan igrač je vrijedan pažnje i samo se na njemu vide nekakve emocije, drugo sve izgleda previše mehanički. Ne vidim razloga zašto bi ih se netko trebao bojati jer su sve tri ekipe u skupini pružile dobar otpor i pokazale da se može protiv njih neovisno o tome što na kraju stoji kao konačni rezultat.
Još sretniji će biti onaj koji izvuče Švicarce jer su oni pak potpuno podbacili. Teška neinventivnost i nedostatak ikakvih ozbiljnih napadačkih opcija uz nedostatnu formu njihovih glavnih igrača. I Česi i Turci bi ih namučili, ako ne i dobili.
Što se tiče današnjih utakmica očekujem teške borbe na tri od četiri tekme. Poljaci će vjerojatno ići na pobjedu protiv razbijenih Ukrajinaca u nadi da će im to donijeti prvo mjesto. Ukrajina ionako ne može biti niti treća zbog međusobnog ogleda sa Sj. Irskom, a mislim i da im je moral na samom dnu nakon tog poraza i da neće biti ni one poznate borbe za prestiž.
Njemačka je jasno ogromni favorit protiv Sj. Irske, ali ako je u nekoj momčadi pozitivna atmosfera onda je to Sj. Irska. Momci su se solidno držali protiv Poljaka, Ukrajinu na kraju ispratili sa hendikepom i imaju povijesnu priliku da se na debitantskom nastupu kvalificiraju u daljnju fazu natjecanja. Ti dečki nisu slučajno to jer sjetimo se, bili su prvi u svojoj kvalifikacijskoj skupini i nije ih novi format pomazio jer bi bili na Euru i da je ostao onaj stari. Njemci su primjerice protiv Poljaka teško probijali obranu, i ako bude discipline, tko zna, možda se bude slavio remi u Belfastu.
Mnogi su upisali već pobjedu Čeha, ali ja nisam toliko siguran da će Turci samo tako pasti. Albanija ima -2 gol razliku, ako se dogodi da Sj.Irska ipak jako pukne mogu i oni odletit u minus, i Turke bi eventualna pobjeda od 2 možda i mogla voditi dalje. Jako su dobre šanse i da Irska i Švedska ne uzmu sva 3 boda protiv Italije tj. Belgije, i da ostanu na 1 bod, pa bi i to išlo na ruku Turcima. Česi realno nisu pokazali puno protiv nas, izjednačujući pogodak je ionako plod svega samo ne njihove dobre igre. Istinabog da su i Turci u dvije utakmice bili teški kurac, ali nebi me čudio neki last minute fanatizam koji bi ih pokrenuo danas.
Što se nas tiče, puno ovisi i s kojim će sastavom istrčati Španjolska. Mišljenja sam da ih se može pobjediti, da ostavljaju dovoljno prostora za kontranapade (što recimo Češka nije iskoristila, stvaraju se ogromne rupe kada im bekovi idu naprijed, a naprijed su stalno, pa Pique i Ramos ne stignu to pokriti), a upravo bi to trebao biti naš najveći forte preko Perišića, i nadam se Pjace. Možda zvuči suludo, ali ne vidim veliku prijetnju preko krila i mislim da bi naši bekovi (da čak i Strinić) to trebali neutralizirati (za razliku od turskih), no ono čega se pomalo bojim je igranje Kokea. Fabregas je uvjerljivo najslabija karika ove Španjolske, ofenzivno nije pružao ništa, dok je defenzivno ogroman uteg i ograničava svojom defenzivnom nesposobnošću slobodu Iniesti. Koke je pak jednako dobar prema naprijed, ali puno bolji od Cesca prema iza i Iniesta bi mogao sa puno više samouvjerenja ići prema naprijed što bi moglo biti kobno. Kada se upari taj Koke uz Busquetsa, očigledno je da bi stvarno najviše prostora trebali tražiti na krilima, pogotovo ako već navedeni bekovi budu stajali visoko. Ako uspijemo iskombinirati nekako onih prvih 60 minuta protiv Čeha (koliko god to bilo teško bez Luke) i taktički se uspješno prilagoditi protivniku, možemo do pozitivnog rezultata.