stitrek Jedina prednost novg Xbox-a je mogucnost igranja svih prethodnih Xbox naslova plus sve ostale PC igre uz mogucnost koristenja nekakve verzije Windowsa i Game Passa te besplatnog online igranja, uglavnom uredaj koji je izmedu casual pristupacne konzole i entuzijatskog PC-a.
Meni je definitivno dodana vrijednost taj play anywhere koncept gdje istu licencu koristiš na bilo kojem uređaju (i na cloudu), a da pritom se saveovi i progress cijelo vrijeme bilježe na Xbox accountu. Problem je što je trenutno MS dosta daleko od toga da to besprijekorno radi u praksi iz par razloga:
Windows gaming i Xbox gaming su trenutno i dalje u pozadini odvojeni s hrpom besmislenih pizdarija, tipa - na Xbox accountu imam regiju Hrvatska, ali na konzoli iste uopće nema pa i dalje ne mogu koristiti GamePass pretplatu bez lažnih adresa i VPN-a. No ako recimo kupim na računalu kroz Windows Store xbox play anywhere igru, onda je mogu bez problema igrati i na Xboxu. Da MS zapravo uspije dobiti i ostale velike izdavače koji bi podržali prodaju zajedničke licence za bilo koji uređaj gdje se Xbox može instalirati kao distribucijska platforma, genijalno.
Ovaj Rog Ally eksperiment je pokazao da su Windowsi još dosta daleko od prilagođenog OS-a za casual handheld gaming i console like experience. Npr. tu je Steam Deck trenutno svjetlosnim godinama ispred što se tiče perfomansi, featuresa i svega ostalog. Pisao u drugoj temi, čak sam jedno vrijeme razmišljao da nabavim Xbox Rog Ally X, no nakon što sam pogledao par konkretnijih recenzija, daleko je to od gotovog proizvoda (prvenstveno iz softverske perspektive), pogotovo uz cijenu od 900 EUR. Meni je handheld uređaj nešto na čemu ću tek povremeno nešto odigrati tako da mi je tu cijena dosta velik faktor. Trenutno MS i Asus prodaju beta proizvod kroz koji će MS koristiti kao market research u razvoju softwarea za novi Xbox.
Xbox aplikacija je teško smeće naspram Steama i trebat će još hrpu vremena i novaca uložiti da bi igrači željeli koristiti app za kupovanje igara, umjesto isključivo kao launcher za GamePass
MS trenutno cijenama prodaje teški premium, a nudi ispoliranost prosječne poljske ili češke igre;
Iako se MS očito želi pozicionirati s hardwareom u premium segment, nekome moraju prodavati Xbox pretplate koje se trenutno jedino mogu koristiti na Xbox hardwareu (ako ne računamo PC Game Pass kojeg u potpunosti ignoriraju u marketingu, što znači da ga tretiraju kao prijelazno rješenje dok ne spoje Xbox i Windows gaming). Tako da tek treba vidjeti što će na kraju biti cjenovni rang jer su previše milijardi spržili na silne akvizicije da bi si ubili pretplatu koja im je glavni proizvod sada, jedino ako se misle dalje za rast oslanjati većinom na PC i cloud.