Što se događa u gaming industriji i jesmo li doista na pomolu „velike gamerske rezignacije“?
Lov na vještice
Zanimljiv osvrt na trenutno stanje u gamingu. :
Dobra analiza. Mene jeza ponajviše hvata od ove nenormalne količine indie shovelwarea, koju, da bi stvari bile još gore, često neopravdano glorificira i kritika. Razumijem da do hiperprodukcije indie igara dolazi zato što su ulaganja minimalna, a potencijalna dobit velika, ali mislim da se takvim ziherašenjem cijeloj industriji čini medvjeđa usluga što jednom mora dovesti do kritične točke.
Često sam se i sam zapitao je li možda problem u meni što kod igranja više ne osjećam nekadašnji zanos, ali s vremena na vrijeme uvijek bi se pojavila neka igra koja bi me oborila s nogu i dokazala da je problem ipak u kroničnom nedostatku kvalitetnih naslova. Kao što si napisao, ima ih nekoliko i na prošloj generaciji, ali definitivno sve manje i manje.
P.S. Lajk bi dobio od mene i da si napisao samo onaj odlomak o Destinyju i Divisionu, tu u potpunosti dijelim tvoje mišljenje. Nikada nisam shvaćao toliku privlačnost tih grind naslova, ali de gustibus... Naravno, bez uvrede ljubiteljima spomenutih igara, to je samo moje mišljenje, a svi znamo što se za mišljenja kaže... ;)
P.S. Lajk bi dobio od mene i da si napisao samo onaj odlomak o Destinyju i Divisionu, tu u potpunosti dijelim tvoje mišljenje. Nikada nisam shvaćao toliku privlačnost tih grind naslova, ali de gustibus... Naravno, bez uvrede ljubiteljima spomenutih igara, to je samo moje mišljenje, a svi znamo što se za mišljenja kaže... ;)To je sigurno onaj slučaj "great minds think alike". Nije samo stvar u grindu, već i što se radi o koraku od MMO igara. Nikada se nisam vidio u tome, a PC-u izbjegavam svaki tip igara s ovakvim prizvukom, pogotovo MMORPG.
Mene jeza ponajviše hvata od ove nenormalne količine indie shovelwarea, koju, da bi stvari bile još gore, često neopravdano glorificira i kritika. Razumijem da do hiperprodukcije indie igara dolazi zato što su ulaganja minimalna, a potencijalna dobit velika, ali mislim da se takvim ziherašenjem cijeloj industriji čini medvjeđa usluga što jednom mora dovesti do kritične točke.Ne želim odveć kritizirati indie igre. Najveći broj tih igara je iz domene neovisnog izdavaštva, ili onog koje je financirano od strane zainteresiranih gamera. Tu i tamo se zalomi neki naslov tipa Unravel, gdje nezavisni studio dobije izdavački ugovor s gigantom kao što je EA. I sve je to ok, ali očigledno ovakav trend djeluje i na velike izdavače. Veći fokus na manje igre, kao i na one mobilne, nije nešto što dugoročno vidim kao meni zanimljivo i privlačno. Niti dobrim za industriju generalno, ako mogu tako reći.
Često sam se i sam zapitao je li možda problem u meni što kod igranja više ne osjećam nekadašnji zanos, ali s vremena na vrijeme uvijek bi se pojavila neka igra koja bi me oborila s nogu i dokazala da je problem ipak u kroničnom nedostatku kvalitetnih naslova. Kao što si napisao, ima ih nekoliko i na prošloj generaciji, ali definitivno sve manje i manje.To isto stoji. Kod nas "starijih" je prisutno i zasićenje i ništa više nije dovoljno novo. Eto, mene baš iz tog razloga veseli potencijalno jako ugodno i zabavno igranje u VR-u za određene naslove u budućnosti. Mislim da će VR donijeti pozitivan pomak kad se počne koristiti puni potencijal, i konačno promjena perspektive je nešto što je potrebno. Prevelik je poguranac industrije i ulaganja u ovaj trend da bi ga vidjeli kako propada tako brzo.
Vjeru u VR ulijeva mi i ovaj čovjek - https://www.youtube.com/watch?v=fyjJrF2gJ34
Ne znam za mlađe, ali Carmack mi je uvijek bio vizionar i osoba koja je bila u stanju gurati industriju, barem što se tiče tehnološkog aspekta. Od ovoga bi doista moglo biti nešto.: )
Hejtao sam prije Destiny, The Division i slične igre, ali kad se sve zbroji i oduzme, ništa ih ne razlikuje od FPS MP shootera koje igram. Tamo isto nema nekog kraja pa utrošim na to stotine sati. Igra je dobra sve dok ti je zabavna.
Sturgeonov zakon. Velika jednadžba, veliki rezultat.
Hejtao sam prije Destiny, The Division i slične igre, ali kad se sve zbroji i oduzme, ništa ih ne razlikuje od FPS MP shootera koje igram. Tamo isto nema nekog kraja pa utrošim na to stotine sati. Igra je dobra sve dok ti je zabavna.To stoji, ako tako gledaš, stvarno nema razlike. Meni je prikladnije da MP ne bude toliko ograničen lvl sistemom u samom pristupu filozofiji igre, pa od takvih igara bježim glavom bez obzira. Ok, Dark Souls sam volio i u MP-u i on je sadržavao slične elemente, no opet je to bilo posloženo na unikatan način i ono najvažnije - bez toga se moglo i MP nije bio glavni adut igre. No problem dvije navedene pucačine iz kolumne nije samo grind, već i upitan dizajnerski pristup, sadržaji itd. Kao što kaže Fox, de gustibus..svakom svoje.
Što se tiče VR-a i budućnosti istog, danas sam naletio na neke zanimljive prognoze:
.jpg)

Kažu da je dovoljno da jedan platforma uspije pristupiti tržištu na pravi način. PC baza ima oko 15-20 milijuna korisnika s dovoljno jakim komponentama za VR, ali glavni adut i jamac uspjeha bi trebao biti PSVR, baš zbog višestruko veće baze korisnika, koja će do izlaska uređaja na tržište još i porasti. Uglavnom, ako se ostvare prognoze rasta, izgleda da negdje 2020. godine VR uvelike prelazi praktički u mainstream.
Mene je The Division upleo u svoju jeftinu mrežu. Svjestan sam da igra ima hrpu jeftinih trikova koji žele zadržati igrača pa tko se upeca - upeca. Ja sam se upecao. Neću reći nažalost jer kao što buz reče zabavna mi je igra i to je to, ali baš ima jeftine trikove. Reklo bi se za amere i glupe igrače. Amer nisam, ali valjda sam glup. Ne znam ni sam. :)
Inače, Sube kao uvijek odlična zapažanja. Oko Subovo. :)
Vidis, mene nikad nisu privlacile igre tipa Division.
MMORPG-e ne mogu smislit. WoW, LoL, Dota i slicno me ni najmanje ne zanima. Destiny me zanimao na pocetku, ali mi je i brzo palo zanimanje za njega. I onda sam rekao aj da probam taj famozni Division. I paf ostao sam odusevljen. Prvi put se susrecem s takvim tipom igara. I ne mogu vjerovati kako me uvuklo u svoj svijet. Volim se igrati brojevima, mijesati i slagati i stvarati nesto bolje. Uskoro ce biti 100 sati u igri. U nijednoj igri nisam tako brzo dosao do 100 sati, ni blizu.
Svakako cu vise pripaziti na ovaj zanr, a hoce li mi jos neka igra biti ovako zanimljiva, vidjet cemo.
Odličan tekst. Slažem se s svime što si napisao. U tom moru "sranja" koje su zadesile gaming uvijek se svake godine nađe par dragulja koje vrijedi kupiti i odigrati. Dok bude tako ja cu igrati.
ZoNTrA - ako voliš shiny things i gear upgrade, onda isprobaj nešto od grind igara, Diablo, PoE i slično. Whole new level za razliku od Divisiona