Složio account nakon što sam se trajno maknuo s X-a.
Više-manje kakav je Twitter nekada bio - kudikamo manje botova (barem moj osobni dojam do sada), za sada dosta kvalitetna moderacija sadržaja, dosta dobar sustav tematskih feedova postova (npr. ako te zanima isključivo gaming, pridružiš se takvom public feedu i prikazuje ti se samo takav sadržaj ili ne znam, voliš znanost pa se spojiš na takav feed i dosta brzo pronađeš zanimljive ljude za pratiti), nema guranja niz grlo raznih paid featuresa svako malo kada se spojiš na mrežu, još uvijek de facto minimalna zagađenost reklamama te je mreža postala polako mainstream jer su gore već svi značajni mediji, novinari, javne ličnosti itd.
Jedno vrijeme sam koristio i Threads, no algoritam je identično smeće kakvo je na Instagramu tako da je to brzo otišlo u zaborav.
U biti najveća prednost je ta što je mreža decentralizirana, tj. jedna korporacija ne vodi glavnu riječ na istoj. Da ne duljim dalje, Chat GPT to dosta dobro objasni:
🔵 1. Decentralizacija:
BlueSky je izgrađen na AT Protocolu, što znači da nema jedne kompanije koja kontrolira sve.
Korisnici mogu birati svoje servere (kao e-mail — možeš imati Gmail, Outlook, ali svi mogu međusobno komunicirati).
Ako ti se ne sviđa kako tvoj server vodi pravila, možeš prijeći na drugi — a da zadržiš svoj profil, pratitelje i objave.
🔵 2. Algoritamska sloboda:
Na BlueSkyu korisnici mogu birati ili čak kreirati vlastite feedove i algoritme!
Kod X-a i Threadsa, algoritam je "tajni" i platforma ti diktira što vidiš.
Na BlueSkyu možeš izabrati feed samo s prijateljima, feed s najnovijim vijestima, feed koji preferira određene teme itd.
🔵 3. Otvorenost i standardi:
Cilj BlueSkya je postati nešto kao "standard za društvene mreže", kao što je e-mail standard za komunikaciju.
Bilo tko može napraviti vlastiti klijent ili server kompatibilan s BlueSky protokolom.
X i Threads su zatvoreni sistemi – sve ide kroz njihove vlastite aplikacije i uvjete.
🔵 4. Monetizacija i vlasništvo:
BlueSky još nije komercijaliziran kao X ili Threads (koji zarađuju od oglasa i prodaje podataka).
Dugoročno, ideja je omogućiti veću kontrolu korisnicima nad vlastitim podacima i monetizacijom.
Ukratko:
Dok su X i Threads velike centralizirane mreže gdje jedna kompanija ima potpunu kontrolu, BlueSky pokušava izgraditi otvoren, decentraliziran i fleksibilniji ekosustav gdje su korisnici u fokusu.