Htio sam baš otvorit posebnu temu u kojoj bi stavljali umjetnička djela by AI.

Da se ne miješaju sa opčenito temom o AI-u.

Kako umjetna inteligencija vidi umjetnost, na koje načine koristi alate koje ima u svojoj bazi. Meni je to nekak još nejasno.

Pitao sam ga na koji način stvara sliku. Dal uzme neku sliku originala vizualno prema našem inputu sa interneta i tada ju obrađuje ali naravno rekao je da ne radi tako. Naprosto tekst upute pretvara u piksele, naučen kroz kako on veli treninge. No da ne razbijam previše glavu kako i na koji način.

Interesira me dal bi napravil sličnu sliku ili možda identičnu što bi bilo malo vjerojatno ako bi u dogovoru od recimo par nas zadali mu jednaka uputstva kako da slika scenski izgleda. Preduvjet bi bio da se to odradi u istom AI programu.

Evo odmah da stavim jednog stiliziranog bloatera iz TLoU igre.

Koristim jedino ChatGPT 4.0 besplatnu inačicu.

Pitao sam ga ustvari nešto u vezi tih zaraženih iz igre i dotakli smo se i bloatera i kroz razgovor sam se ponudio da mi napravi stiliziranu sliku jer naučen je da korisnik (tj. ja) se bavi slikovnom umjetnošću i 3D modeliranjem i sl. pa predlaže mi i takve stvari.

Pa rekoh mu ajde može napravi kako si ga zamislio i evo ga. Dobro ga je narisal. Pun je onih gljivičnih slojeva kao rolana šunkica😀

Koristite li AI za izradu slikovnih datoteka u svrhu zabave

često griješi, al ok, sve je to još u nekim začecima…

Nightyx

Da i to puno puta. Zapravo što konkretniji i jasan opis pogotovo ako je nešto kompleksnije za izvest tada će napravit što bolje.

Jednom sam mu rekao da mi napravi RGB high end tipkovnicu i napravio je on dobru formu ali tipke su bile zmuljane kao da ih je neko prstima zapackal i nisu se vidjeli sitni detalji poput layera. To što veliš da nije baš učinkovit.

Teško mu je detaljno nešto napravit ako su forme poput tipki na tikovnici koje su jedna blizu druge raznih dimenzija.

Ista stvar je i sa klavirom i sintićem općenito predmetima koji imaju gumbiće jer i to sam mu zadao da mi napravi i sfušao je naravno.

Ugrubo će napravit super te stvari a čim zumiraš vidiš fuš na detaljima. Nije valjda dovoljno učen i treniran na takvim modelima.

Npr. izmišljeni cg lik kad mu veliš pa sa svakom borom i porom na licu ga detaljno napravi bolje nego što bi fotoaparat mogao ulovit.

Jedna gemiš slika. Ellien

Nisam je baš točno takvom zamislio kada sam mu davao upute ali dobro, barem je pogodio ekspresiju lica i podmuklu alienovsku facu te boju njegove kože da bude ko čovječa ribica. Ellie jedva čeka da se makne iz kadra i pita fotografa: jesi uslikal?

Jedna prigodna.

Neki dan sam ga zatražio da mi napravi Deacona na jurećem bajku kroz blatnjavu šumu, dodatno me upitao za još neke detalje dal želim, potvrdio i napravil mi ovu sliku.

Velim - daj me nemoj zajebavat, zakleo bih se da sam takvu već vidio negde na internetu i zar nisi uzeo sa interneta po mom opisu i napravil neki laganini twist? Kune se da nije.

Kada se približi na njegovo lice, vidi se da nije to Deacon ali poza, taj kadar mi je kao deja vu.

Vjerujem da je tako, nezna on lagat😀I još mu kažem - potencijalno je to opasan program i može doći do zlouporabe i kako ćemo jednog dana kada bude sve više napredovalo razlikovat original od neke kopije. E to je pitanje. Razmatra se da se u skorijoj budučnosti uvede watermark i na svaku kreiranu sliku od strane AI-a i sprovede u zakon kao obaveza.

Do tada možemo uživat u svakojakim gemišt kreacijama.

Ova mi se sviđa. Moj custom Deacon.

8 dana kasnije

Prekjučer mu velim da mi napravi tak i tak i pošto sam dosegnul dnevni limit u free verziji pa nije mogao više kreirat slike.

Drugi dan sa istim opisom opet mu zadam da mi napravi i skužio sam odmah na kapi šahovnicu a ostalo nisam jer sam se fokusiral više na lika a pozadinu predvidio, to je London i kvit.

Šahovnica na kapi što ga nisam tražio ali ajd fora je pošto je naučil da sam iz Hrvatske pa je nekako to ukomponiral.

Danas idem opet malo prelistavat sve slike koje mi je dosad napravil i skužim kod ove najnovije slike tek sad da nije samo šahovnica u pitanju već i pozadina Zagreba. Pa jebote to ga nisam fakat tražil.

Dao sam mu jasan opis da u pozadini bude razrušen London u vrijeme 2 svj. rata sa prepoznatljivim elementima Londona (Big ben, tower bridge, crveni bus i crvena tel govornica).

Glavni lik naravno da nalikuje Freddiju i da nosi časničku njemačku odoru iz 2 Svj rata a umjesto dugih da ima kratke hlače i adidas tenisice a u podignutoj ruci mikrofonom a u drugoj sa stalkom kao što jest Fredijeva prepoznatljiva poza.

Oko toga sam se pak natezal sa njim dva dana i nikako da dobim sliku jer veli kao prvo Fredi je javna osoba i zbog autorskih prava i zaštite identiteta ne smije on to radit pogotovo ak tražim fotorealizam a sve ostalo u opisu je OK. Dobro, idemo dalje.

Ajd onda nek bude barem nalik njemu odnosno da bude brkat, ponosnog mucho izgleda sa svim ostalim kaj sam mu zadal u opisu.

Počne on kreirat i opet nakon pol minute stane i pitam a kaj sad, zakaj mi nisi stvoril sliku?

Veli da ne bi se krivo shvatilo jer u opisu se spominje časničko njemačko odijelo i time možebitno veličalo 2 svj rat i njemačke časnike.

Ja si mislim zna se koju ulogu su imali tad i na čijoj strani pa valjda zbog toga.

Velim mu da je to meni za zajebanciju i sprdačinu i zato jesam tražil smiješni kadar i ne u ozbiljnom tonu ali ok mogu razmeti i to.

I kažem mu još da on poštiva njemačku odoru iz 2 svj rata više nego itko jer nije htio ni na humorističan način je napravit kao da ju cijeni i ne želi ju ni sprdat ak je zlo.

Na kraju se dogovorimo neka onda sam smisli opisni tekst da algoritmi opet ne zaštekaju i da dobim željenu sliku od prve konačno.

Složi mi opis i nek po njem se napravi kad se oslobodi limit.

Njegov opis je bio sličan mojem, izmjenio je malo tekst ali nije uključivao zagrebačku pozadinu već londonsku.

Neznam na koju foru je to izvukao kad striktno prati opis za sliku.

Jebemu ježa, umjesto razrušenog Londona stavil je razrušen Zagreb.

Jebote, kao da iza tog chatGPT stoji neki čovac i radi sliku a ne program kad me je tak zafrknul.

Mislim si: A nećeš ti jen hrvatek se zajebavat sa Londonom i prikazivat ga razrušenog pa evo ti tvog Londona. 😃😃

Kad pogledam sve u svemu dobro je napravil iako ga nisam tak tražil.

16 dana kasnije

Krosovere volim. Što ćesto radim u svojim fotomontažama. Gemišt likova u sličnom svijetu.

Sad je tu gospon chatGPT kojeg sam interno nazvao Jurek.

Jurek, napravi mi tak i tak.

On umjesto mene složi nešto za minutu što bi meni trebalo oko 30-40 min. ubrajajući i traženje prikladnih slika na netu koje onda tek režem i spajam u PS-u.

Neobične kombinacije koje ovako naoko nespojive ali i nisu toliko svojim svjetovima toliko različite da si nebi pasale.

Htio sam baš ovako što je na slici.

Rick i Ellie koja zamjenjuje Karla.

Hodajući šumom u potrazi za sigurnim mjestom, nailaze na kamp preživjelih koji se Ricku naočigled ne čine prijateljski raspoloženi. Rick na to upozorava Ellie da stanu.