Dosta spamamo po drugim temama pa evo jedne glavne za ovaj žanr igri.

Bez puno mudrovanja krenimo sa igrama.

Ovo je moja najdraža metroidvania i meni jedna od najboljih igri ikad napravljenih.

Castlevania Symphony of the Night

Imate je na svim konzolama za nabaviti zadnje je izasla u kolekciji sa Rondo of Blood.

Hollow Knight

Ovo je jedna od najpoznatijih metroidvanija u zadnje vrime i vjerovatno ste culi za nju ali moramo je spomenuti. Solus like dosta teška nije ni kratka ali je vrhunska i obavezna za odigrati tko nije.

Blasphemous

Prvi nastavak koji je manje metroidvanija a više souls like akcijska igra i meni se nije svidila.

Blasphemous 2

Drugi dio je čista solus like metroidvanija koja me oduševila i ima odličan dlc za kupiti.

The Last Faith

Još jedna fantastična souls like metroidvanija slično kao i Blasphemous 2

Afterimage

Prekrasna metroidvanija sa tonu sadržja i baš te nagrađuje sa istraživanjem

Evo još nekoliko koje su mi ostale u dobrom sjećanju:

Castlevania: Aria of Sorrow

Metroid Dread

Bloodstained: Ritual of the Night

Ori and the Blind Forest

Ender Lilies: Quietus of the Knights

Yoku's Island Express

Kakav vam je Rogue Legacy? Jel to uopće klasična/prava metroidvania?

Meni je to jedna od rijetkih koje sam završio još na PS Viti. Doduše, ostali su mi, ak se dobro sjećam, remix bossevi, al pitanje imam li volje za povratak. Inače, odlična igra, malo teža u početku, da bi se kasnije baš navukao.

Ima i nastavak koji mi je zapeo negdje daleko u backlogu još uvijek neisproban.

maximalni

Bio je ok, ali za mene nije metroidvanija. Nemaš baš istraživanja i dobivanja novih skillova kojima možeš doć na nove lokacije. Mapa je svaki run random generirana koliko se sjećam pa stvarnog istraživanja ni nema.

maximalni Kakav vam je Rogue Legacy? Jel to uopće klasična/prava metroidvania?

Meni je dosta dobar i vodi se kao metroidvanija jer skupljaš skillove sa kojima možeš na mista di prije nisi moga. RG2 je isto dobar ali izašlo je u međuvremenu dosta slicnih i boljih igri pa san brzo zaboravio na njega.

Ako oces najbolju rogue lite metroidvaniju to je Dead Cells

Vrhunska igra sa odlicnim dlcovima i stalno bude na nekoj akciji

• renda

•  
        •  
        •  
        •  
      • Uređivano

Meni osobno najbolja u zanru, kompleksna, masivna, izvrsna u svakom pogledu!

Mini "sekiro like" metroidvania sa sarmantnim likovima, gradjenju odnosa sa prijateljskim npc-evima i teskom, ali zaraznom borbom i zadovoljavajucim platformingom.

Predivan art, zanimljiv glavni lik sa mogucnoscu "uzimanja" oblika od porazenih neprijatelja, klasicna metroidvania sa twistom.

Retro metroidvania sa 3 igriva lika, staro ruho sa modernijim mehanikama, zanimljivo i raznovrsno.

Mix Burtona i Lovecrafta, ko voli taj stil ova metroidvania je uzivancija, malo kaska za ovima iznad po pitanju ispoliranosti, ali ja sam svejedno uzival.

• renda

•  
        •  
        •  
        •  
      • Uređivano

8 bitno savrsenstvo, tesko i jako igrivo, nostalgija na najjace. Naspram svih ovih gore ova je cista pucacina, malo za promjenu.

Bolji od savrsenog prvog dijela.

Meni jedna od drazih metroidvania, izometricnog pogleda, prekrasnog arta, malo izazovnije borbe, ali i igra koja vraca u dane skuzi sam kaj i kak, igra nema tutorial, sve se sazna kroz in game knjizicom ko nekad kak se dobivalo sa igrama, bas posebna igra.

Sve je vec receno na forumu za ovu igretinu.

Ovo mi je doslo od nikud i bas je ugodno iznenadjenje koliko je kvalitetna.

Skriveni dragulj koji nikad nije na akciji, cekal sam godinu dana, odlucil kupit i za tjedan dana je bil na akciji. Nije mi zal jer je ovo san svakog fana zanra.

Japan(ako se dobro sjecam), dovoljno receno.

Podsjeca na Tunic, pametnom dosta.

Jedan od najmržih žanrova i najodvratniji gaming pojam -> MetroidVania.

Probao sam par naslova ali ne ide u sviđanje.

uh….ovdje su neki dragulji koje nisam još odigrao, npr ovaj Venture to the Vile.

Kada uhvatim vremena postam neke koje nisu navedene, a top su mi.

Meni jedan od najdražih žanrova,

Nisam igrao puno igara iz ovog podžanra, a ono što jesam mi se svidjelo: Bloodstained: Ritual of the Night, Castlevania: Aria of Sorrow, Metroid Dread, Ori and the Will of the Wisps i (iako ne pripada strogo metroidvaniji) Muramasa: The Demon Blade.

• foggy

•  
        •  
        •  
        •  

Ucinite si uslugu i odigrajte Simphony of the Night. To mi je jedna od najdražih igara uopce, vise je RPG od igara koje su iskljucivo RPG, a osobno mi je najbolja MetroidVania (i ja ne podnosim taj naziv, ali kad savrseno opisuje zanr).

Odigrao sam sve Castlevanie (barem mislim), i sjecam se da na DSu imaju 2 fenomenalne. Sad slusam momke za preporuke i trenutno perem Nine Souls - odličan mi je.

foggy

Ima 3 čak: Dawn of Sorrow, Portrait of Ruin i Order of Ecclesia. Ni jedna mi nije bila dobra kao Aria of Sorrow, ali moguće da je do toga što sam ih igrao na emulatoru i nisu baš bile ugodne za igrat tako.

• Uređivano

• foggy

•  
            •  
            •  
            •  

sanzo Zao mi je sto nisam odmah rece pisao onda - stvarno se vise ne sjecam koja mi je bila odlicna. Opcenito volim serijal pa i slabije igre kod mene dobro prolaze. Taj Castlevania feel jednostavno volim.

foggy

Volim i ja, igrao sam čak i castlevaniu 64, a to stvarno moraš imat volje i strpljenja da igraš više od 10 minuta 😃

Meni su ove 2d sa rpg elementima sve drage, od SotN do kraja DS ere. Bloodstained isto iako nema Castlevania u imenu. Po svemu drugom spada u serijal.

Miro Imate je na svim konzolama za nabaviti zadnje je izasla u kolekciji sa Rondo of Blood.

Mali ispravak: nema je na PC-ju niti na Nintendovim konzolama. Ljudi misle da je Sony dogovorio neku vrstu ekskluzive pošto je nije bilo u novijim kolekcijama (Castlevania, Advance, Dominus), no vidim da je zadnje izašla za mobitele.

Iako još nisam igrao naslove po kojima je (pod)žanr dobio ime, metroidvanije su mi jako drage. Vidim da je dost heavy hittera navedeno pa ću navest par naslova koje možda nisu vrhunac žanra, ali su mi se osobno svidjele.

Tomba i Tomba 2

Dvije jako drage igre sa Starog Sivonje. Dvojka je tehnički bolja igra, ali jedinica mi se više sviđa. Izvorno PS 1 ekskluzive, original je dobio remaster koji je izašao za PS5, Switch i PC dok nastavak uskoro očekuje isti tretman.

Cave Story

PC klasik kod kojeg sam zapravo shvatio što je metroidvanija. Iako je prvotno razvijena od strane jednog čovjeka, igra je dobila komercijalne verzije za Wii, DSi, 3DS, PC i Switch. Navodno je najkompletnija Switch verzija, ali i dalje je dostupna originalna freeware verzija.

Treasure Adventure World

Komercijalna verzija Treasure Adventure Islanda. Veliki naglasak na istraživanju. PC ekskluziva, nažalost, te mislim da će tako i ostati.

SteamWorld Dig 2

Još jedna metroidvania s naglaskom na istraživanje. Jako dobra gameplay petlja i atmosfera. Dostupno na PC-ju i konzolama prošle generacije.

Grime

Jako dobra souls-like metroidvania sa zanimljivom premisom i art styleom. Dostupna na PC-ju te konzolama prošle i tekuće generacije.

Torgue

Igrao GRIME, odličan art ali za mene preteška…

Dalas Igrao GRIME, odličan art ali za mene preteška

Say no more 😃 Nemoj onda Nine Souls ni probavat, ultra zeznuta dok malo ne skuzis sve i upgrejdas se.

@Miro Koja poslastica od igre. Jedino mi lokacije nisu bas, facility je dosta art i to me smeta, ali dizajn, story, likovi, fajtanja - vrhunska klasa. Bas uzivam, zao mi je sto privodim kraju jer tak je sve nekak prirodno i samo tece.

foggy joj jedva cekam da dodes do zadnjeg bossa, meni osobno vjerojatno top 10 bosseva ikad, nakon kaj sam proso igru jos sam ga iso proc par puta jer je fenomenalan fajt.