Je, šturo i komplicirano pročitat i ovakvo, a fali hrpa informacija i scenarija, te smjerova i rješenja. A na kraju dana, tko od nas vodi državu i vrhunski je stručnjak svega što se u njoj dešava pa zna koje je rješenje?
Bojkot trgovina
Meni je iskreno pun kurac tih vrlih ekonomista, pa neka sam i ja ekonomski glup i nepismen. Koliko god se trudio razumit, na kraju uvijek ispadne da smo mi ljudi krivi ili je država kriva, nikad ne oni.
I da ne spominjem to preseravanje u svakoj emisiji gdje se nađu, nedaj bože da netko tko nije njihove struke pokuša kontrirat s nečim, odmah im se spušta, svi su glupi osim njih. Da, evo, trčim se odmah informirat na taj "Ekonomski lab" da bi razumio to njegovo "bite-sized" rješenje.
Fenix Meni je iskreno pun kurac tih vrlih ekonomista, pa neka sam i ja ekonomski glup i nepismen. Koliko god se trudio razumit, na kraju uvijek ispadne da smo mi ljudi krivi ili je država kriva, nikad ne oni.
Zapravo je objašnjenje puno lakše. Prosječne bruto marže u maloprodaji su u prosjeku 40-70%, ovisno jesi li specijalizirana trgovina ili ona s mješovitom robom. Iz tog postotka, trgovine plaćaju sve ostale troškove. Trgovci, kao i svaka druga firma će pokušati prikazati dobit što manjom, pa ubrzano amortiziraju što god se može, isplaćuju bonuse, troše nemilice na kraju godine. Od tud ispadne da trgovine imaju dobit 1-2%, što je apsurdno. Tko bi se bavio tim poslom da su tako male zarade?
- Uređivano
Tu je uvijek onaj joker odgovor kako smo slobodno tržište i da jedni drugima diktiraju cijene jer se svi "natječu" za naš novac. Ni ja nemam pojma kako smo onda došli do javne percepcije kako se zapravo svi natječu tko će više pojedinim proizvodima povisiti cijenu,
Zero to je samo percepcija. Nemoj puno analizirati, samo se opusti i zamisli da placas eurima, a da su cijene u kunama i vidjet ces kako je sve povoljno.
Jeftinije je kupovati odjecu i obucu, alat i kompjuterske komponente nego hranu. Ili sto kaze kolegica, jeftinije se drogirati
Fenix mislim da nitko ne govori da se ne koristi situacija od strane tvrtki, samo je priča kudikamo kompliciranija od “trgovci su pohlepni”. Iste korporacije posluju u susjedstvu, nije da su tamo manje pohlepni lol. Samo valjda kod nas imaju preduvjete (tržište s velikim rastom potrošnje, manjak regulacije i sto sve ne) da mogu izvuci veću dobit. Inače da, ovo sto kaže weky svakako stoji, mislim, porez na dobit je 10% i onda još toliko ako si isplaćuješ dobit. I onda od te dobiti još ti država uzme 25% s PDV-om i hrpa drugih gluposti koje se naplacamo kroz godinu. Normalno da tvrtke napucavaju troškove, tako si odbiju hrpu PDV-a i poreza na kraju godine. Na milijunske iznose to su ogromne cifre koje tvrtke rade potroše na sebe, umjesto da uplate u državni proračun.
Inače taj lik je ok, čitam njegove analize već duže vrijeme, vrlo često je bio vrlo precizan u svojim predviđanjima. Također shvacam i tvoju perspektivu, ljudima je već puna kapa stručnjaka, politike i PR-a od poduzetnika. No mislim da ovaj bojkot neće ništa riješiti, barem ne na dugoročne staze. Živimo u državi bez proizvodnje, jako orijentirane na turizam i usluge, s golemom birokratskom mašinerijom ne bi da nas ima 100 milijuna i s društveno već normaliziranom korupcijom. Ovo će funkcionirati još neko vrijeme dok dolazi lova kroz EU projekte, no kada to stane i dođe prva veća recesija, bit će nam jako grdo.
To prvi ovakvo što izvede mislim da bi bila kolektivno samoubojstvo cijelog lanca.
Moj Lidl i jutros bio prazan slično kao prošli petak. Doduše, i općenito su kroz tjedan trgovine praznije
- Uređivano
Deadwalker ja se uopće ne zavaravam, da ne bude zabune, znam da je jedan od najvećih izvora problema neučinkovita i skupa država. Ali evo, ministar nam se čak i javno slaže s bojkotom pa ispada da mu to paše, a ni druga strana ne želi barem komadić odgovornosti preuzeti (a bogami je i više nego imaju, država ne može bit skroz opravdanje) nego nam se obraća s visoka. Kako god se oni postavljali, mislim da bojkotom se radi pritisak na oboje, pa neka se dogovore. Inače ide recesija, a još koji tjedan ovako pa ćemo i svi konačno na ulice
- Uređivano
Ma neka tuže sebe. Kod mene je ovdje gdje sam sada hrana jednako skupa kao u Hrvatskoj, pa ako ne i jeftinija a plaća za duplo pa ako ne i više veća. Jebene starkelje su uništili državu HDZ-ovim lopovlukom do te mjere da ti je jeftinije ići u Sloveniju kupovati gdje je ironično standard veći. Na to je spala država.
Fenix a gle, to je postala vruća politička tema gdje s jedne strane vlada štiti svoju guzicu praveći se blesava, a s druge predstavnici poduzetnika koriste priliku i pokušavaju smanjiti porezni pritisak na poslovanje, kao da je to jedini problem. S time da ovi potonji nemaju bas neke vještine javnog nastupa za razliku od ovih prvih koji žive od toga. Ali eto, čitam da će suci i ostatak sudbene vlasti dobiti nove povišice pa njima hrana neće biti skupa
- Uređivano
I za sutra se poziva na bojkot svih trgovina i opčenito bilo kakve kupnje.
-Šala mala.
Izgleda da će i petak bit neradni dan pa će tražit da si spoje sa subotom i automatski onda i neradna nedjelja.
Ipak je petak turski svetak (kako se u narodu kaže)
Petkom znam ići u trgovine pa nabavit špeceraja da ne moram subotom jer su gužve a i često kupci pograbe sa polica sve kaj i meni treba.
Izgleda da ću radi solidarnosti morat u subotu napravit jedan laganini predvečer kad se smanji frekvencija između polica pa šta ostane, ostane.
EDIT: Copy paste iz jednih novina.
Kao što je poznato petak je najodabraniji dan u sedmici za muslimane. S ajetom iz sure El-Džumu'a "O vjernici, kad se u petak na namaz pozove, požurite ka spominjaju Allaha, i kupoprodaju ostavite, to vam je bolje, neka znate!", propisani su trenuci u ovom danu koje nijedan musliman ne smije izostaviti.
Fenix Ali evo, ministar nam se čak i javno slaže s bojkotom pa ispada da mu to paše
Normalno da mu paše kad je bojkot usmjeren na krivu metu.
Cijene su kod nas veće prvo i osnovno zbog države. Imamo ogromni birokratski aparat, imamo ogromna državna zaduženja, pa imamo i ogromne poreze jer se iz nečeg mora napuniti državni proračun da sve ne pukne. 30 godina država jede samu sebe i nitko se ne želi s tim uhvatiti u koštac jer to znači kratkoročnu muku uslijed otkaza u javnom sektoru i gubitak izbora, pa se sve krpa samo da se pokrpa. Turizam i lova iz EU nas drže iznad vode.
Dućani bi vjerojatno mogli sniziti nešto cijenu određenih proizvoda, ali kad se malo bolje pogleda koliko je tu dodatnih troškova u odnosu na recimo Sloveniju, cijene su s razlogom takve kakve jesu. Da ne pričam o potrošnji koja raste već godinama jer rastu i plaće.
Vlada trenutno gušta ko malo prase, njih bi se zapravo trebalo gaziti na prosvjedima.
ThomasAAnderson jer to znači kratkoročnu muku uslijed otkaza u javnom sektoru i gubitak izbora
Može se to riješiti i puno bezbolnije, recimo ne otvarati nove natječaje kada neesencijalno osoblje ode u mirovinu. Naravno, svako gašenje npr. područne škole ili ambulante, pa i općine ima i određene posljedice po taj kraj. Zapravo javni sektor i nije toliki problem ako isporučuje kvalitetnu uslugu. Kakvi god bili generalno, školstvo, zdravstvo i socijalne usluge su kudikamo dostupnije, relativno jeftinije i kvalitetnije u odnosu na neki svjetski prosjek. Da bi se to održalo potreban je i određeni standard kvalitete i ulaganja.
Ili sto Zero zeli reci, dobit ce otkaz ako se to desi
- Uređivano
Evo dijela rješenja, ne bi bilo zgorega ni provjeriti cijene prije nego se nešto kupi.
Edit: Evo i popisa novih proizvoda s ograničenim cijenama: