Mafia: Old Country je rijetka igra koja me vec nakon prvih par minuta uvukla u svoj svijet i nije pustala do samog kraja. Fantasticna prica je temelj cijelog iskustva. Slojevita, emotivna i napeta do zadnjeg poglavlja. Svaka misija, svaki dijalog i svaka tisina izmedju scena nosi tezinu, kao da sam dio velikog kriminalnog epa. Hangar 13 je jos jednom dokazao da su narativni majstori.
Likovi su nevjerojatno pamtljivi, a kemija medju njima je uvjerljiva. Sporedni likovi imaju dovoljno dubine da se ne osjecaju kao kulise, ali Enzo, glavni lik, jednostavno krade svaku scenu. Karakter mu je razradjen do detalja, istovremeno hladan strateg i covjek s principima, sto ga cini jednom od najupečatljivijih figura u modernim narativnim igrama. Osobno mi je postal najdrazi lik u serijalu.
Vizualno, Old Country ostavlja bez daha. Okolis je ziv, od uskih kamenih ulica do raskosnih interijera, sve odise atmosferom starog kontinenta. Rasvjeta, vremenske promjene i detalji u arhitekturi cine svako zaustavljanje vrijednim vremena. Otvoreni svijet nije samo pozadina, vec aktivni dio price, ljudi komentiraju, idu svojim poslom, reagiraju. Istina, neki će pozeljeti veći spektar aktivnosti, no i ovako svijet djeluje dovoljno ziv da me zadrzi investiranim izmedju glavnih misija. Igra nije ni reklamirana kao veliki open world naslov, nema dodatnih aktivnosti i slicnih stvari koje su normalne u danasnjim igrama tog tipa, i to je meni bilo dovoljno.
Soundtrack je izvanredan, svaki ton nosi pricu, od dramatičnih gudaca tijekom pucnjava, do tihe, melankolicne harmonike koja svira u trenucima introspekcije. Glazba savrseno prati atmosferu, naglasavajuci emocije i napetost.
Gameplay balansira izmedju intenzivnih akcijskih sekvenci, stealth pristupa i voznje koja je dovoljno "realisticno" teska da se osjeti dijelom proslog vremena. Mehanike pucanja i borbe su cvrste i intuitivne, dok voznja starih vozila zahtijeva prilagodbu, ali upravo to pridonosi autenticnosti.
Mafia: Old Country je vrhunski spoj price, atmosfere i igrivosti. Ako trazite igru koja vas ne tretira samo kao igraca, nego kao sudionika jedne velike, opasne i emotivne sage, ovo je naslov koji se ne propusta.
Nakon originala definitivno najbolji nastavak.