Inače nisam ovoj temi htio ostati dužan, pa makar unutar malog posta, napisati par stvari o ovoj igri koja mi je toliko ostala urezana u sjećanju kao ipak nešto više od obične igre(zapravo o istinskom remek djelu).
Metal Gear Solid je bio izvanredno postignuće u cjelokupnom izražavanju samih filmskih principa zajedno upareno sa snažnim game dizajnom, te uspijevajući kombinovanjem ta dva elementa stvoriti fenomenalnu moment-to-moment prezentaciju i scenarij. Kojimin rad (zajedno sa ostalom ekipom) često po mom mišljenju prođe podcijenjen, posebice za 1998 godinu kada je igra izišla. Sama ideja MGS-a je bila postavljena oko uskih, arkadnih in a way stealth sistema koje su bile responzivne, smislene i vođene logikom oko poticanja eksperimentalne igre.
Također MGS jednostavno zrači stilom i nekom osobnošću kakve bi čak i današnje igre 20 godina kasnije mogle samo poželjeti. Koristeći inovativne igraće sisteme i koncepte na kreativan način zajedno sa čudesnom, naracijski vođenom filmskom prezentacijom, svaki momenat u MGS-u nam je jednostavno ostao urezan u pamćenje.
Tko bi samo mogao zaboraviti mijenjanje kontrola u borbi protiv Psycho Mantisa, korištenje cigara kako bi otkrili laserske zamke ili provjeravanja pozadine kutije radi CODEC broja (za koju nam sam Colonel kaže)... MGS je jednostavno utjelovio od glave do pete značenje kreativnosti korištenja alata koje developerima bile dostupne.
I iako nije bila prva igra koja je imala kompleksnu priču u igrama, Kojimina ljubav prema filmovima je bila presudan čimbenik u stvaranju mnogih nezaboravnih scena. Ne smijem zaboraviti ni jedan od najatmosferičnijih OST-ova koji je bio veliki faktor u stvaranju specifičnih tonova igre. Sjetite se samo ove scene
https://youtu.be/8fttcYL6Vqo
Za svoj period Metal Gear Solid je, koliko god to negativno zvučalo danas, stvorio termin "Playable movie", ali u najboljem mogućem smislu, Kojimina kombinacije igre i filma je uspjela kao nijedna prije nje. Glasan, jasan i siguran u svoju režiju. Ja čvrsto vjerujem da ne bi ste danas imali vaš Naughty Dogov ili Rockstarov filmski scenarij upakiran unutar game dizajna sa snažnom naracijom da nije bilo takvog ogromnog uspjeha od strane MGS-a.
A za one koji su ga igrali sad već davne 1998 (damn kako sam star, kao da je jučer bilo), igra je bila istinski kao nijedna prije nje. I zalagaću se protiv bilo kakvih remakeova, jer unatoč tome što se njene igraće mehanike mogu smatrati zastarjelima i dalje ima ono nešto što su čak i njegovi sljedbenici izgubili, a to je ta cyber-noir atmosfera. Ako niste igrali, definitivno nemojte propustiti ovaj komad igraće historije.