@StarFox_N Neno, neznam sto da ti napisem, evo iskreno. Igra me na kraju bas protresla, zavrsio sam sinoc u 2:30 ujutro i ostao sjediti pred ekranom. Znas taj osjecaj sigurno.
Neznam sto da ti napisem. Unikatna igra, nije za svakoga, slazem se, ali svatko bi je trebao odigrati ili barem probati. Nemas inventorya, nemas questova, imas samo sebe, svoj um i ono jedino bitno u igrama, istrazivanje i zabavu. Mozda treba malo vremena da te igra uhvati, ali to se vrlo brzo dogodi kada sletis na prvi planet i pocnes odmotavati vrlo zapetljano klupko vune.
Bilo bi jako korisno poznavati osnove termodinamike, astrofizike, kvantne fizike, osnove naseg suncevog sustava, teoriju relativnosti i opce moderne teorije crnih rupa, crvotocina i esenciju fabrike prostora vremena. Mislim da to danas svi manje vise poznaju i barataju pojmovima. Pisem zato sto je bitno kako ce odredeni dogadaji ostaviti dojam na igraca.
Igra zaista nagraduje istrazivanje, radoznalost, eksperimentiranje. Igra je vrlo inteligentna, radili su je ljudi koji ocito imaju dva klikera u glavi. Nevjerojatnom lakocom se povezuju razlicite lokacije, dogadaji i protok vremena. Puzzle nisu preteske, ali su jebeno poslozene, jer naizgled nepovezane stvari dobiju smisao kada saznas za njih, opet se vracamo na istrazivanje.
Kako se igra ovo cudo? Imas svoj brod, sjednes u naslonjac, zapicis se u svemir i istrazujes cijeli solarni sustav. Imas i svemirsko odjelo sa thrusterima i zrakom. Pazis na gravitaciju pojedinih planeta i tijela, pazis na kisik, pazis na okolinu oko sebe. Imas nekoliko "alata" kao pomoc i imas probe koji ti sluzi u vise navrata, skuzit ces, da ne spoilam. Svaki planet je unikatan, svaki ima svoje zakone, sve se krece oko zvijezde i sve je privlacno za istraziti.
Igra ima ono nesto posebno sto ja volim, a to je izostanak govora kod likova, tekst je u pitanju, radi ti masta i vlastita intepretacija. I onda jos jedna inteligentna stvar u igri, naglasak je na zvuk, glazbu, instrumente kao nesto odvojivo od vida, gledanja, promatranja i oslanjanja na vizualne podrazaje. Oko te ponekad vara, vjeruj sluhu, vjeruj tisini 🙂 Ima jedna zgodna paralela na tu temu.
Kraj je bas mindfuck, poseban, prezentacijom jako mocan, ostavlja bez daha. Odradili su ovo vrhunski, ostavlja dojam, tjera te da razmisljas o igri.