Ovakve stvari su mi zanimljive kada se stave na papir pa se donese neki zaključak koji nije doduše nikom toliko bitan ali ne škodi znati.
Ovo prvo nisu preporučene startne cijene sa wikipedije već koliko sam ih ja platio par godina kasnije kad im je cijena pala ili bila neka minorna akcija.
Ja sam svoj čipirani PS1 platio 2000 god. tadašnjih 200 DEM-a i kad bih pretvorio u kune bi iznosilo oko 780 kn po srednjem tečaju. Što je velik odmak u godinama od izlaska i bila je bagatela.
PS4 2015 platio sam 3.039 kn s malenim popustom i pretvorivši to u marke bi iznosilo oko 775 a u eurima oko 396 eura.
A sad onako kako je bilo u startnoj poziciji tržišta.
Ovo su dakle startne preporučene cijene od same tvrtke. Može se na wikipediji vidjet za svaku konzolu. Cijena nije uvijek nužno bila identična preporučenoj kada je stiglo u HR ali okvirno gledajući ovako stoje stvari.
Startna cijena PS1 bila je 599 DEM-a a u kunama je to 2.348
Startna cijena za PS2 je bila nešto više od tadašnjih 860 DEM-a pretvorivši u kune oko 3.371 kn.
Startna cijena PS3 je bila 452 eura 20 gb disk a 60 gb 599 eura i pretvorivši to u kune oko 4.590 kn odnosno 3.460 kn 20 gb disk.
Startna cijena PS4 500 gb je 399 eura a u kunama 3.066 kn
Startna cijena PS5 bila je 399 eura jednako kao i prethodna.
Gledajući od prve do trenutne ne računajuči cijene drugih edicija već prve konzole izašle iz manufakture i snažan skok desio se već dolaskom PS2 i PS3 nastavio skakati te dolaskom PS4 kada je skakanje prestalo te se cijena umanjila.
Kad gledam ovako te konzole uspoređujući ih hardverski izgleda da su ps4 i ps5 bile najpovoljnije u Sony franšizi.
PS5 Pro startna cijena ničime ne opravdava takav skok. To je najobičinije snubivanje, zelenjarenje.
I da mu cijena jednom padne na 400 eura ne bih ni tada kupio jer jednom posrani proizvod uvijek će biti posrani.