renda
Imali smo tu diskusiju već više puta na forumu i svaki put završi kao besmisleno potrošeno vrijeme, ali imam pol sata pa ajmo ponovo. 😃
Za RPG ima stotine definicija i ovisno kako se osoba postavi drugačije će interpretirat što je RPG, a što nije. Ja uzimam ovako nekakvu definiciji: "RPG je igra u kojoj igrač preuzima ulogu jednog ili više likova te svojim odlukama može narativno ili mehanički utjecati na te likove i svijet oko njih."
Moguće je napraviti igru koja se više ili potpuno fokusira na narativne odluke i drugu kojoj su fokus mehanike. U Dnd-u bi prva recimo bila sesija u kojoj DM svakom igrači stvori lika, likovi ne levelaju, ali su postavljeni u situaciju u kojoj sa dodjeljenim sposobnostima mogo raditi akcije i donosuti odluke. One shot sesije često tako funkcioniraju. Primjer su i većina LARP-ova. VIdeoigre napravljene na taj način su jako rijetke, ali recimo Pentiment bi mogao donekle kategorizirat tako, iako je naravno puno krući nego priča koju DM može stvorit.
Mehanički fokus bi bila dungeon crawl Dnd kampanja, gdje je priča manje bitna i služi samo kao podloga da igrači mogu rollat kockice, ubijat čudovišta, dobit loot i napredovat sa svojim likovima.
U pravilu ćeš kod tabletop RPG-a imat neki balans između oba aspekta, ali drugačije grupe imaju drugačije preferencije i fokusirat će se više u jednom ili drugom smjeru.
U kontekstu video igara RPG-evi se primarno fokusiraju na mehanički aspekt jer je jednostavno preskupo i prekomplicirano napraviti igru koja će se narativno prilagoditi odlukama igrača. Čak i igre koje se reklamiraju kao takve se baziraju na linearnoj priči sa nekoliko prekretnica, a najbolje od njih uspiju zavarat igrača da dobije osjećaj veće slobode nego ju stvarno ima.
Kad govorim o mehaničkom razvoju likova, ne mislim strikno na levelanje. Često igra može imat levele, ali igrač ne utječe na taj način na svoje likove. U Claire Obscur to jesu djelomično bodovi koje dodjeljuješ levelanjem, ali više su skillovi koje otključaš i pictosi koje daš pojedinom liku. Ovisno o tome kako razviješ lika on će se drastično drugačije ponašati u borbi i to je za mene dovoljno da bude RPG. Narativno ima samo jednu odluku i to na samom kraju.
Igre koje si nabrojao možda imaju više takvih odluka, ali i dalje se ne možeš stvarno odmaknut od priče koju je developrer zacrtao, u pravilu daju 2-3 odluke koje promijene sitnice i u pravilu sam kraj. Možda je za tebe zbog toga svaka od njih više RPG, meni su to uglavnom nijanse istog koncepta.