U zadnje vrijeme je sastavljeno dosta studija od veterana koji su skužili da corpo-gaming industrija postaje crna rupa, Build A Rocket Boy, BulletFarm, Hundredstargames, Absurd Ventures, Emptyvessel…
Microsoft gasi četiri studija, među njima tvorce Redfalla, Hi-Fi Rusha, Evil Withina…
wooddiebone pa to i pokusavam naglasiti, imali su top prezentacije u zadnje vrijeme, puno igara raznih vrsta i onda odjednom gasenje ovakvih studija i oslanjanje na velike blockbustere koji tek dolaze
wooddiebone klasican odgovor, M$ ipak nije "svi drugi" post ih realno moze sve kupiti.
Cemu kupnja svega ako mislis ugasit pola tuceta studija?
- Uređivano
Kupujem Xbox, podrška Philu
chono Sony je daleko bolje iskoristio svoje studije i ne gasi ih ovakvom brzinom
Ne gasi studije, ali gasi kupljene licence preko noći.
- Uređivano
renda ako si ikad pratio MS (osim kod licenci) ovo je nacin na koji oni rade. Donosenje ovakvih odluka, izostanak dugorocne vizije, promjene kratkorocne strategije s obzirom na trendove… Sjetimo se win phonea i Lumie. Pogledaj sto rade trenutno sa AIem u natjecanju sa Googleom. Koje ce biti rjesenje svega? Regulative koje ce njima ici u korist.
Evil 3
Klasicna Microsoftova prica - kupit pa nagurat u đubre. Igrao sam sve sto su radili nakon preuzimanja (Banjo, u tebe gledam) i bilo je cak i super igara, ali uspjeli su i zabrljat maestralno. Steta stvarno, kuzim za neke, ali bilo je tu puno talenta.
90% korporacija radi na taj način.
Dugoročna vizina ne postoji. Postoji samo obračun na kraju godine kad idu bonusi i dividende.
To mislim kad kažem da M$ nije poseban. Nisu više takvi od ostalih.
Korporacija koja nije takva, postane takva.
Sve kaj čujete i čuli ste u prošlosti od Spencera ili bilo kojeg guzonje na čelu neke kompanije je sales pitch. Ništa više, ništa manje. Marketing koji drajva dionice i hajp u tom momentu.
Ne kažem da je itko ovdje u krivu, samo mi nije jasno od kud nevjerica i čuđenje.
U post-Konami industriji nema se kaj više čudit ovakvim stvarima, možemo samo gledat kaj izlazi i glasat novčanikom.
Serijali će se uništavat, studiji gasit, možda mi je lakše se s tim pomirit kao fanu Aliena koji je prošao kroz Prometheus i Covenant, a najdraža serija mi je Firefly koji nije uspio završit prvu sezonu prije nego su ga otkazali, a u kampanju za spas Expansea sam bio uključen od samog početka da bi Amazon nakon mesijaničke kupnje serije istu završio 5 sezona prerano.
wooddiebone nije svaka ista i nije to odlika svake korporacije. MS je kongleromat sa poprilicno sigurnim priljevom love, a ovo sto radi je zato sto si moze to dopustiti. Ostale manje iste korporacije bi smanjile broj ljudi, forsirale nove projekte i pokusale izvuci lovu i napraviti dodatnu zaradu. MS moze odluciti da mu Xbox divizija ne treba, MS moze zatvoriti studio, moze loviti neku daleku viziju u slijedecih 10 godina ili moze pumpati u PoCove slijedecih 5 do 10 godina, pa sta ispadne iz toga. Dokaz ti je sto trenutno rade sa AIem i Azureom
Dobro tko je donio odluku o gašenju ovih studija?
Xbox ili Microsoft?
Ne vjerujem da je na sastanku Microsoftovog upravnog odbora bilo uopće priče o ovome, a ljudi koji tamo sjede nisu čuli za Bethesdu, a kamoli za ova četri studija.
Xbox, odnosno Microsoft Gaming je poseban entitet unutar Microsofta.
- Uređivano
Autobot Njima je uglavnom cilj taj isti studio onda utopit nekoj korporaciji, a za sebe ko osnivače uzet novce.
To je uglavnom starija ekipa šta je vec bila ispljunuta iz ralja korporacija, npr. Leslie Benzies, koji je bio među glavnim kretorima GTA i RDR serijala u Rockstaru. Zna ta raja da se moraju fokusirati na kvalitetu iznad kvantitete, povremeni uspjesi nekih AA naslova to potvrđuju.
- Uređivano
wooddiebone Microsoft je donio odluku, jer akviziciju od 68 milijardi dolara ne odobrava i ne provodi neprofitabilna divizija koja nije ni korporacija. Xbox divizija cak i djeli store, MS store sa maticnom firmom. Nema sastanka upravnog odbora, zasto bi ga bilo? Moze se donijeti odluka kroz hijerarhiju MSa.
Itekako su svjesni studija i onoga u sto investiraju:
“Gaming is the most dynamic and exciting category in entertainment across all platforms today and will play a key role in the development of metaverse platforms,” said Satya Nadella, chairman and CEO, Microsoft. “We’re investing deeply in world-class content, community and the cloud to usher in a new era of gaming that puts players and creators first and makes gaming safe, inclusive and accessible to all.”
Količina igara na tržištu je i tak prevelika,…