Uh, kakvi klošari. Nakon više od 10 godina su imali jako dobar japanski studio u svom vlasništvu i što naprave retardi. A nemojmo zaboraviti da je Arkane Austin napravio genijalni Prey. Redfall je bio fail, ali zatvoriti ih…užasna stvar.
Microsoft gasi četiri studija, među njima tvorce Redfalla, Hi-Fi Rusha, Evil Withina…
Ma cijela industrija je u banani - Ubisoft će samo AC-ove stancati, Blizzard će dusu izvuci iz Diabla i WoW-a, Sony će dalje silovati svoje najveće franšize kroz sve moguće oblike monetizacije (od TV-a pa nadalje), a istim smjerom očito ide i Microsoft. Šteta jer danas očito sve sto nije AAA provjerene formule koja se uvijek prodaje, ide pod nož.
- Uređivano
Ja sam zagrizao za Arkane naslove nedavno i nikako ne zelim da do kraja ubiju taj studio. Neznam koliko su oni sposobni plasirati jos jednu veliku igru, ako je ovo zaista postala politika MSa… ovo se kosi sa svime sto su godinama tupili i prezentirali, raznovrsne igre za sve vrste igraca.
@Deadwalker manor lords ulijeva nadu, moguce da ce jos biti ovakvih igara koje nadmasuju AAA konkurente. Pitanje je kako ce ea zavrsiti, ali za sada jako obecava
Flipper Nazalost, dobar dio devova koji su radili na Preyu nije ni ostao u studiju tijekom i nakon razvoja Redfalla. Najgore je sto Redfall kao koncept je izvrsna ideja, ali realizirana na toliko los nacin.
Deadwalker Sve mi se vise cini da je vrijeme za potpuni zaokret prema indie naslovima i AA izdavacima. Cast nekim AAA izuzecima.
chono ovo se kosi sa svime sto su godinama tupili i prezentirali, raznovrsne igre za sve vrste igraca
Vjerujem da ni ja ni ti ni nitko pametan nije vjerovao takvim riječima. Boli njih mauna za raznovrsnost. Njima je jedino profit bitan, ali tako je to DNS svugdje. Mercedes otpustio gomilu radnika, Bosch, VW, M$ itd itd.
Medjutim biti će gadno svim tim devovima naći nove poslove jer ova otpuštanja su unazad godinu, dvije uzela maha.
Imat će i Gearse 6 za 2025., ali džabe sve to jer su godinama srali kako žele diversificirati svoj portfolio i onda zatvore studio koji im je to donio. Pa kad su imali, prije koliko generacija bolji japanski studio? Nikada. Ovako su potrošili hrpu love na Activision i zgruvat će hrpu para u CoD i pri tome ubiti hrpu studija i zaposlenika. Klošari.
TESVI, Fallout 5, Halo, Forza, Gears…
Ne kužim iskreno tu M$ nema igre foru jer činjenično nije istina.
Jedini koji je u zadnje dvije godine uspio napravit ikakvu konfu sa najavama poslje koje se nije osjećalo masivno susramlje je upravo M$.
O ukusu u igrama kako kome, al jel možemo prestat pričat da igri nema kad trenutno imaju doslovno najviše igara u pripremi od konkurencije.
Zatvaranja studija nisu nikakav nagovještaj ničega, pa nije da se prvi put događa.
Nek iduće kupe Embracer i ugase ga cijelog kaj se mene tiče, a Arkaneu daju Deus Ex IP.
- Uređivano
Ovo za Tango im je antireklama samo takva, to nadmašuje svaku i najmanju eventualnu uštedu koju će time ostvariti. Ali čim je otišao i Shinji, znalo se kuda to ide.
Baš ima neku vibru zatvaranja Team Ico/Japan Studia. Žalosno, stvarno sam se nadao nekom TEW 3.
- Uređivano
chono sumnjam da će Avowed biti blockbuster. Iako se meni trenutno najviše svidja od igara koje dolaze "uskoro"
Fable, Indiana, Gears of War (rumori), Blade, Hellblade, Stalker te Perfect Dark (ako ikad bude ista od toga). To je manje više to.
Edit. @wooddiebone se dobro sjetio TES6
Kako god bilo ja ne vjerujem tim kompanijama ni da kažu da je vani sunčano.
wooddiebone Ne kužim iskreno tu M$ nema igre foru jer činjenično nije istina.
Naravno da ne kužiš jer je to glupost. To što se nekim pa ni meni većina M$ igara ne dopada, ne znaci da ih nemaju. Ali to je već stara priča i nema smisla o tome…
Zero Žalosno, stvarno sam se nadao nekom TEW 3.
Ja iskreno više novom Hi-Fi Rush jer su mi Evil Within igre bile prosjek.
wooddiebone Zatvaranja studija nisu nikakav nagovještaj ničega, pa nije da se prvi put događa.
Nisu, ali kada si si firma vece vrijednosti od BDP-a vecine zemalja i pritom se jos hvalis da si mjesto za kreativce, mozda bi bilo lijepo pustiti kreativce da rade sto rade. Upravo su igre poput Hi-Fi Rusha i Pentimenta one koje kriticki odlicno prolaze. Stovise, Hi-Fi Rush je i financijski uspjeh.
Ovo ce samo upaliti crveni alarm kod dosta studija.
- Uređivano
Al ovi sta su radili redfall nerade novi Blade?
Mislim ovo je rezultat onoga sta trubim godinama za Xbox, AAA igre dayone na gamepassu jednostavno nemogu biti odrzive nema te gimnastike sa brojkama skojom mozes opravdat poklanjanje igre dayone… To moze jedino funkcjonirat za igre koje su prepune miktrotransakcijama i od toga zive…
Ovo ce biti sudbina svih MS studija nebudu li naplacivali igre a trenutno jedina opcija im je prodavat igre na PSu
edit: kako bi jedan Starfield koji je kostao 200-300 miliuna treba recoupat to ako se poklanja? Sony je sa leakovima pokaza da se i oni muce sa zaradom a prodaju po 10mil primjeraka
Jasno, al corpo svijet ima svoja pravila.
Gaming je već dugo prevelik da bi gameri očekivali igre za sebe. Donose se odluke koje shareholderima donose najviše love.
Htio sam reći da ova zatvaranja ne nagovještavaju ništa u pogledu kvalitete nadolazećih igara općenito, a čak niti od M$a.
Dobrih developera (osoba, ne studija) ima i njihov broj se ne smanjuje gašenjima studija, a nikad nije bilo lakše izdat igru neovisno i redovito takve igre uspjevaju financijski i kritički.
renda tak M$ radi oduvijek
Svi tak rade. Nije M$ poseban u ovome.
U zadnje vrijeme je sastavljeno dosta studija od veterana koji su skužili da corpo-gaming industrija postaje crna rupa, Build A Rocket Boy, BulletFarm, Hundredstargames, Absurd Ventures, Emptyvessel…
wooddiebone pa to i pokusavam naglasiti, imali su top prezentacije u zadnje vrijeme, puno igara raznih vrsta i onda odjednom gasenje ovakvih studija i oslanjanje na velike blockbustere koji tek dolaze